Якщо для італійців, які живуть на півночі країни, Комо — це назва озера (захищеного Альпами затишного світу природи, п’янкого повітря та дзеркальної води), то в українців воно викликає гастрономічні асоціації. Річ у тому, що під торговою маркою «КОМО» в Україні працює потужний сучасний високотехнологічний виробник якісних та поживних сирів ПАТ «Дубномолоко».

Сири «КОМО» — переможці багатьох вітчизняних та міжнародних виставок

Для буднів і свят

Краще раз скуштувати, ніж сто разів прочитати в Інтернеті про смакові якості сирів «КОМО». Я так і зробив: знайомство з одним із заводів розпочав у його… дегустаційній залі. Хоч (як дізнався пізніше) саме тут  дубенські майстри традиційно зустрічають гостей. Незалежно від того, голодні вони чи ні. До речі, на підприємстві помічено, що той, хто з’їв у дегустаційній залі хоч одну пластинку наприклад сиру нового сорту «Комо Тенеро» (у перекладі з італійської «ніжний»), той віддаватиме в майбутньому перевагу саме цій продукції. Адже працівники заводу, закохавшись у сири Середземномор’я, створили справжній шедевр: завдяки ніжному молочному смаку «Комо Тенеро» ідеально підходить і для легких ранкових бутербродів, і для овочевих салатів на обід чи вечерю. У будень і свято! Бо сир, по-перше, — надзвичайно корисний для нашого здоров’я продукт (таким його роблять висока концентрація білків та жирів, наявність незамінних амінокислот, вітамінів, солей кальцію та фосфору), а по-друге, сири «КОМО» виробляють за унікальними власними рецептами.

— Місія «КОМО» полягає в тому, щоб виробляти унікальні за власними рецептами натуральні сири. Ще й розповідати споживачам про способи їх використання, допомагаючи  створювати більше смачних та радісних моментів для них, — каже директор з маркетингу ПАТ «Дубномолоко» Олег Кіндер. — Відділ маркетингу, технологи компанії активно шукають інноваційні рішення. На основі глибокого розуміння національних смакових традицій, потреб споживачів та світової сирної культури ми формуємо нову українську сирну культуру.

Процес розроблення та виходу на ринок нових сирів складний, тривалий, вимагає значних ресурсів. Бо новий сир — неначе дитина, яку потрібно спочатку виносити, а затим уже допомогти їй стати на ноги. Як батьки люблять дітей, так і ми любимо та пишаємося своїми унікальними розробками. Наприклад, сиром «КОМО Гранде», який має унікальний смак та аромат, сиром «КОМО Старий голландець», що дозріває 12 місяців і за смаком та структурою близький до відомого в усьому світі пармезану.

Серед нових розробок — сир «КОМО з горіхами». Він містить шматочки волоських горіхів, що доповнюють свій смак та аромат сиру. Такої продукції ще не випускають навіть у Європі.

Інвестиції у виробництво

До речі, найбільше твердих сирів у Старому Світі споживають французи — до 20 кілограмів на рік на людину. Кажуть, один відомий французький гастроном із цього приводу зазначив, що обід без сиру — все одно що красуня, в якої не вистачає ока.

Серед українців, які споживають близько 2 кілограмів сиру на рік, масової кількості інвалідів по зору, на щастя, не спостерігається. І в цьому велика заслуга і творча робота колективу ПАТ «Дубномолоко»: тут намагаються не лише створювати нові сорти сирів, а й сформувати кулінарні шедеври з особливими смаком, кольором, консистенцією, структурою. Задля цього створено всі умови: на підприємстві працюють усі шість ліній з приймання молока потужністю 25 000 літрів на годину кожна. Усі виробничі процеси (як приклад — технологія соління з басейнами типу «ріка») повністю автоматизовано, що унеможливлює вплив людського та кліматичного чинників. Крім того, сепарування та нормалізація молока відбувається у закритих умовах, їх контролює система автоматичного управління «Сіменс».

Сучасне обладнання підприємства та впроваджені новітні технології виробництва відповідають стандартам ISO і HACCP, забезпечують кінцевому продукту чудові якість і смак. І на все це компанія витратила 30 мільйонів американських доларів інвестицій.

— Асортимент продукції формується відповідно до нових трендів, — веде далі головний маркетолог підприємства. — Але ми не повторюємо когось, а беремо кращі досягнення і втілюємо їх в ідеї нових сортів. Ця ринкова стратегія правильна, що підтвердили обсяги продажу сирів «КОМО» за власними рецептами, які  з 2010 по 2015 рік у структурі продуктового портфеля ПАТ «Дубномолоко» зросли до 40%. Нині завод виробляє сири, яких ніхто більше в Україні не випускає.  При цьому кожен новий вид продукції проходить своєрідний тест на адаптацію. Адже не все, що, скажімо, добре німцеві, приживеться в Україні. Наш народ має власні смакові традиції, зокрема й сирні. Майстри «КОМО» прагнуть їх використати в роботі, ставши провідниками культури сироваріння.

На модернізацію заводу компанія ПАТ «Дубномолоко» інвестувала 30 мільйонів доларів

Якісне дешевим  не буває

В Україні чимало виробників сиру, сирного продукту, великих із точки зору обсягів виробництва. Вони тримають певний рівень цін на продукцію, базовий рівень якості та її безпеки, але не ставлять собі за мету розвивати культуру споживання. Такі виробники орієнтовані на забезпечення базового рівня продукту і конкурують між собою за рахунок пропозиції нижчої ціни.

— Ми обрали іншу стратегію, — Олег Леонідович робить наголос на останніх словах. — Стратегію лідера в інноваціях, яка пов’язана зі значними витратами на розробку продуктів, удосконалення технологій, процесів та інформування споживачів про новинки. ПАТ «Дубномолоко» має особливих поціновувачів на українському ринку, частка яких нині становить близько 10%. Рік у рік вона зростає, що стимулює роботу підприємства. 2014-го, наприклад, ми випустили 13 тисяч тонн продукції, з яких 8 тисяч тонн реалізували в Україні, решту відправили на експорт. Приріст продажу на внутрішньому ринку порівняно із 2013 роком становив 20%.

Звісно ж, останнього показника було досягнуто за рахунок збільшення надходжень молока на підприємство, зокрема екстра-класу. З нього виготовляють «європейські» сири, про які ми вже розповідали. Цією продукцією починають уже цікавитися закордонні споживачі. Не випадково ПАТ «Дубномолоко» нині сертифікує авторитетний у світі орган сертифікації ТЮФ (Німеччина).

Компанія зацікавлена також у реалізації твердих сирів на азіатському ринку. Але там доводиться долати сильну конкуренцію з виробниками подібної продукції з Нової Зеландії. Африканські ж країни (через бідність) нині потребують дешевих продуктів. 

Насамкінець працівники ПАТ «Дубномолоко» дали кілька порад стосовно культурного споживання їхньої продукції. Щоб повністю проявився смак сиру, його потрібно дістати з холодильника за півгодини перед вживанням. Дієтологи помітили, що користь твердих сирів для організму залежить від пори доби: поживні речовини найповніше засвоюються з 9 до 10 години.

Сир можна додавати до інших страв, вживати як окрему страву. У такому разі його обов’язковим супутником має бути вино (у нас дехто полюбляє вживати сир із пивом). Французи, до речі, стверджують, що немає найбільш вдалої пари, як вино та сир, які прекрасно доповнюють один одного, підкреслюючи смак та аромат.

Крім того, сир можна їсти з будь-яким хлібом, нежирним печивом, хрумкими хлібцями та крекером. Масло ж, стверджують справжні гурмани, не обов’язково подавати до сиру. Останній краще смакує з гірчицею, кропом, селерою, маслинами, яблуками. До плавлених сирів більше підходять компот, горіхи, банани, виноград, абрикоси. Головне, щоб ці добавки були не надто ароматними. Тоді ви від душі насолодитеся дивовижним витвором людських рук.

ПОРАДИ ДЛЯ ГУРМАНІВ

Насамкінець працівники ПАТ «Дубномолоко» дали кілька порад стосовно культурного споживання їхньої продукції. Щоб повністю проявився смак сиру, його потрібно дістати з холодильника за півгодини перед вживанням. Дієтологи помітили, що користь твердих сирів для організму залежить від пори доби: поживні речовини найповніше засвоюються з 9 до 10 години.

Сир можна додавати до інших страв, вживати як окрему страву. У такому разі його обов’язковим супутником має бути вино (у нас дехто полюбляє вживати сир із пивом). Французи, до речі, стверджують, що немає найбільш вдалої пари, як вино та сир, які прекрасно доповнюють одне одного, підкреслюючи смак та аромат. 

Крім того, сир можна їсти з будь-яким хлібом, нежирним печивом, хрумкими хлібцями та крекером. Масло ж, стверджують справжні гурмани, не обов’язково подавати до сиру. Останній краще смакує з гірчицею, кропом, селерою, маслинами, яблуками. До плавлених сирів більше підходять компот, горіхи, банани, виноград, абрикоси. Головне, щоб ці добавки були не надто ароматними. Тоді ви від душі насолодитеся дивовижним витвором людських рук.