Якщо порівняти нинішній стан двору трьох будинків по вулиці Прокоф’єва, 36, 32-а та 44/1, з тим, як це було ще місяць-два тому, то це — дві великі різниці. Замість розбитого ямкуватого асфальту, занедбаних клумб тут постала така собі райська місцина з акуратним зеленим газоном, дитячим майданчиком, рівними доріжками, вимощеними плиткою. Навіть на високих підборах жінки та дівчата не ризикують підвернути ногу, бо все зроблено на совість. 

А тоді — навесні, коли на територію біля цих багатоповерхівок площею 0,5 гектара приїхали будівельники і комунальники, — багато хто не повірив у серйозність наміру. Містом навіть поповзли чутки: мовляв, у одній з тутешніх квартир мешкають чи то родичі очільника обласного центру, чи якась молода жіночка, до якої він не байдужий, тому й узялися наводити лад. Тож міський голова Сум Олександр Лисенко змушений був напівжартома-напівсерйозно публічно заявити: ніяких родичів у нього там немає, як і таємничої молодиці. А впорядкування двору — це практичне втілення передвиборної обіцянки: зробити всі без винятку прибудинкові території акуратними, чистими, зручними і привабливими.

Заступник міського голови Іван Бортник не приховує задоволення, розповідаючи про першу «ластівку». Насамперед називає ціну – 1,3 мільйона гривень, виділених з міського бюджету. Однак це того варте. Мешканці цих будинків в один голос кажуть: такого ремонту вони чекали понад 30 років, відразу ж після зведення багатоповерхівок. Бо міські голови змінювалися, а ситуація була напрочуд стабільною. Тепер крига скресла, і городяни сподіваються — не тільки для цих будинків.

Такий вигляд має сьогодні перша дворова «ластівка» в Сумах. Фото із сайту Сумської міськради

Олександр Лисенко каже, що для нової владної команди це питання честі — зробити такий же ремонт у всіх дворах, а їх у місті трохи більше тисячі. Вони різні — і за площею, і за доглянутістю, і за кількістю жителів. Але впродовж трьох років їх усі облаштують.

І не лише прибудинкові території, а й фасади, будинки, насамперед під’їзди. До більшості з них заходити якщо не страшно, то не зовсім приємно. Словом, для підприємства «Сумижитло» роботи вистачить.

Водночас спеціалісти «Сумисвітла» беруться за освітлення дворових територій. Уже розроблено програму, що передбачає встановлення стовпів з енергозберігаючими та іншими економними і зручними в користуванні лампочками.

Комунальники розпочали з вулиці Прокоф’єва, потім візьмуться за густонаселену Харківську та проспект Лушпи.

Один із дворів буде, так би мовити, експериментальним. Замість традиційного асфальтового покриття будівельники використають плитку — вона більш економна і має естетичний вигляд. Якщо впродовж року-півтора вона успішно витримає всі навантаження, то Суми оберуть плитковий варіант.

Та у такого починання вже з’явилися скептики. Мовляв, із цього нічого не вийде, бо дворів дуже багато, а грошей — обмаль. Проте роблять обмовку щодо можливої децентралізації владних повноважень: якщо нинішню фінансову піраміду формування бюджету вдасться хоч трішки нахилити в бік місцевої громади, то варіанти можливі.

Тобто восени і курчата курми будуть, а до осені 2017-го ще чимало часу.