Президент України Петро Порошенко провів учора зустріч з міністром закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина Франком-Вальтером Шмайнмайєром. Глава нашої держави подякував за постійну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України з боку Німеччини, повідомляє офіційний сайт українського Президента.

Петро Порошенко зокрема зазначив, що Україна наполягає на необхідності повного виконання всіма сторонами мінських домовленостей — припинення вогню, закриття кордонів, звільнення заручників, виведення військ і проведення місцевих виборів на окремих територіях Донецької і Луганської областей за українським законодавством. Однак з боку Росії мінські домовленості не виконуються. Глава держави закликав використати всі можливості, щоб спонукати Росію до цього.

Україна і Німеччина наполягають на виконанні мінських домовленостей. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк вважає найбільш прийнятним женевський формат консультацій (на рівні Україна — ЄС — США — Росія) для подолання кризи в українсько-російських відносинах. Про це  він  заявив після зустрічі з міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмайєром, який учора вранці перебував у  Києві. А потім вирушив до Москви. Арсеній Яценюк наголосив на важливості зустрічі із главою МЗС Німеччини напередодні його візиту до Російської Федерації. Прем’єр-міністр підкреслив, що український уряд цінує роль Федерального канцлера Ангели Меркель і міністра закордонних справ Німеччини у спробах врегулювати конфлікт, який загрожує не тільки Україні, а й світовому порядку і світовій безпеці.

«Ми ще раз наполягаємо на тому, що Україні потрібен мир, і Українська держава, Президент і уряд роблять усе, щоб досягти мирного врегулювання конфлікту на сході», — сказав він.

Арсеній Яценюк підкреслив, що Мінську угоду, яку Україна виконує, «грубо порушує російська сторона»: «Базові пункти цієї угоди —  а це відновлення контролю над українсько-російським кордоном, зупинка постачання зброї з Російської Федерації на територію України і відкликання російської армії та російських терористів із території України — не виконують».

«Оскільки іншого порядку денного, ніж Мінська угода, немає, Росія повинна виконувати те, під чим підписалася і що обіцяла всьому світу», — наголосив український Прем’єр.

Мінські домовленості можуть бути базою для досягнення врегулювання кризи на сході України, заявив на спільній з Арсенієм Яценюком прес-конференції міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр. Глава МЗС Німеччини підкреслив: напруженість на сході України останніми місяцями зросла.  Водночас він висловив переконаність у можливості України відновити свою територіальну цілісність і суверенітет.

«Мінські домовленості не були ідеальними, проте вони можуть бути базою, на яку можна спиратися, і нам потрібно виконувати ці домовленості», — наголосив дипломат і  зазначив, що візит до  Москви  буде спрямований на з’ясування готовності російської сторони виконувати мінські домовленості.

Крім того, Франк-Вальтер Штайнмайєр висловив надію, що найближчим часом буде підписано коаліційну угоду між політичними силами, які пройшли до Верховної Ради, і створено успішний уряд.

 Він заявив про готовність Європейського Союзу простягнути руку допомоги Україні, яка потребує як економічної, так і політичної підтримки. Одним з механізмів міністр вважає міжнародну конференцію з підтримки країни.

Варто зазначити, що до Москви пан Штайнмайєр  поїхав уперше з лютого цього року і наступного дня після того, як міністри закордонних справ ЄС у Брюсселі  не домовилися про нові санкції: вони  розширили список обмежень на сепаратистів, але оминули російських чиновників. 

У контексті міжнародних зусиль для мирного врегулювання співрозмовники погодились щодо доцільності різних багатосторонніх форматів переговорів, які ведуть до припинення вогню, виведення військ і техніки та звільнення заручників. Зокрема, окрім женевського та нормандського форматів було запропоновано ідею так званого веймарського формату за участю Німеччини, Польщі та Франції

То, може, річ не у форматі, а в тому, що одна країна, яка «вилазить із штанів», аби довести свою значимість у світовому контексті, не має бажання врегульовувати  спровокований нею конфлікт у центрі Європи і виконувати будь-які  домовленості?