ВІДГОМІН ТРАГЕДІЇ

Аварія в Горлівці зобов’язує владу переглянути підходи до охорони праці у промисловості й технічний стан на потенційно небезпечних виробництвах 

Перші висновки урядової комісії про аварію на заводі концерну «Стирол» можна очікувати до кінця цього тижня. Про це в ході урядового брифінгу повідомив міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков. На підставі цих висновків буде ухвалено рішення про проведення розширеного засідання Кабінету Міністрів.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну нагадує, що на виробництві концерну «Стирол» у місті Горлівка Донецької області 6 серпня о 14:30 під час проведення ремонтних робіт на естакаді  біля цеху № 1 сталася розгерметизація труби діаметром 150 мм з рідким аміаком з наступним його викидом. Внаслідок аварії, за попередніми даними, загинуло п’ятеро людей і постраждало 23. Останніх госпіталізовано до двох міських лікарень. Шестеро людей перебувають у важкому стані.

Аварію було повністю ліквідовано силами об’єктової служби з надзвичайних ситуацій. Постраждалим надано необхідну медичну допомогу. За цим фактом почато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою) Кримінального кодексу України, повідомляє УНІАН.

Зараз ситуація перебуває під контролем Державної служби з надзвичайних ситуацій. Заміри санітарно-екологічного стану об’єкта свідчать, що всі параметри перебувають у межах норми. Жодної загрози для працівників підприємства та жителів міста Горлівки не виявлено.

Типовий пейзаж індустріальної Горлівки. Фото з сайту ru.golos.ua

Висновків не приховають

Генеральна прокуратура України доручила проведення досудового розслідування щодо обставин аварії на ПАТ «Стирол» центральному апарату МВС. Про це на ранковому брифінгу в Горлівці розповів заступник Генерального прокурора Анатолій Пришко.

«На виконання доручення Генерального прокурора Віктора Пшонки для розслідування причин аварії створено оперативно-слідчу групу, до складу якої увійшли представники МВС та СБУ. Генеральна прокуратура проведення досудового розслідування доручила центральному апарату МВС», — уточнив фахівець.

Він також повідомив про основні версії трагедії, які розглядає слідство. Серед них зокрема такі: порушення правил експлуатації обладнання, утримання його у неналежному стані; недбалість обслуговуючого персоналу в дотриманні технологічного процесу; порушення правил безпеки під час проведення ремонтних робіт.

Комісія, що розслідує причини аварії на заводі концерну «Стирол», повинна зробити висновки, як уникнути аварій у майбутньому. Так прокоментував ситуацію віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко, відповідаючи на запитання журналістів у Горлівці. «Завдання урядової комісії — визначити шляхи для уникнення такого в майбутньому, надати допомогу сім’ям загиблих і постраждалих. Ми на цьому сконцентровані, й цим зараз займатимемося», — сказав урядовець.

Він із сумом констатував, що аварія на «Стиролі» одна з найважчих, які сталися за останній час у хімічній галузі: «Передусім таких ситуацій бути не повинно, розриву аміакопроводу в такій ситуації в принципі не повинно було статися, — продовжив віце-прем’єр. — Що стосується масштабів, ми ще їх оцінимо. Зараз давати прогнози й робити висновки ми не можемо. Працює комісія. По завершенні буде офіційний висновок, і ми його опублікуємо».

Президент очікує звіту

Ліквідація наслідків аварії й надання всієї можливої допомоги постраждалим перебуває під контролем Президента. Створено урядову комісію з розслідування причин та ліквідації наслідків аварії під керівництвом віце-прем’єр-міністра Юрія Бойка. Він, а також  міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков одразу ж вилетіли на місце для розслідування причин аварії, ухвалення практичних рішень і надання допомоги потерпілим.

Президент Віктор Янукович висловив співчуття сім’ям загиблих працівників. І доручив уряду, зокрема міністрові охорони здоров’я Раїсі Богатирьовій та керівникові Донецької облдержадміністрації Андрієві Шишацькому забезпечити постраждалих усім необхідним та надати відповідну допомогу. Президент також доручив уряду вжити всіх заходів для підвищення безпеки на промислових підприємствах України. А найближчим часом очікує звіту урядової комісії.

Зі свого боку і Прем’єр-міністр Микола Азаров висловив співчуття сім’ям загиблих, доручив виділити кошти для надання матеріальної допомоги родинам загиблих і потерпілих. А міністра охорони здоров’я Раїсу Богатирьову зобов’язано забезпечити всю необхідну медичну допомогу постраждалим.

Учора після урядового засідання міністр соціальної політики Наталія Королевська також вилетіла до Горлівки для вирішення профільних питань. А рівень безпеки праці та технологічної безпеки виробництва доручено перевірити міністрові промислової політики Михайлові Короленку, який у п’ятницю має відвідати Горлівський хімкомбінат.

ДОВІДКА «УК»

Які наслідки отруєння аміаком?

Аміак дуже токсичний, характерний його запах відчувається навіть у дуже малій (0,0005 мг/л) і ще безпечній для людини концентрації. Прояви ураження слизових оболонок з’являються при концентрації газу  0,05 мг/л. Людина відчуває сухість у роті та горлі, починає чхати, розвивається сильний кашель. Якщо не вжити заходів, виникає гострий біль у грудях, нудота. Аміак впливає на нервову систему: людина збуджується, її рухи стають різкими. Може виникати марення та втрачатися контроль над організмом. У тяжких випадках зростає звукова чутливість: людина не переносить навіть тихих звуків, від яких у неї можуть початися судоми. Токсичні ураження легенів часто супроводжуються набряком органів дихання, через що настає зупинка дихання. Аміак здатний вражати важливі центри людського організму, наслідки цього можуть бути дуже тяжкі — від зниження інтелекту до змін особистості.

Матеріальна допомога не поверне родинам їхніх близьких. Фото з сайту gorlovka.ua

З МІСЦЯ ПОДІЙ

У Горлівці оголошено жалобу за загиблими

Лариса КОНАРЕВА,
«Урядовий кур’єр»

Нештатна ситуація, що сталася під час планового капітального ремонту аміачного заводу № 1, призвела до викиду у повітря газу аміаку. Вже відомі прізвища робітників, які загинули:

Віктор Горбунов, 43 роки, бригадир-монтажник,

Олександр Китнанов, 26 років, монтажник,

В’ячеслав Олейник, 36 років, монтажник,

Микола Степанський, 47 років, електрогазозварник,

Роман Мукринський, 29 років, монтажник.

— Зараз у холі адмінкорпусу концерну на прапорах — чорні траурні стрічки. Вже готове рішення виконкому міської ради про оголошення 8 серпня днем трауру в місті, яке буде прийняте протягом дня, — телефоном розповідає наша колега Ганна Іванова, яка живе у Горлівці і працює журналістом сайту «Остров». — У місті сьогодні

(7 серпня) все спокійно. Люди йдуть на роботу і у справах. Працюють магазини. Запаху аміаку не відчувається ні в місті, ні в адмінкорпусі, де я зараз перебуваю. Вчора люди трохи панікували, про всяк випадок зачиняли вікна і зайвий раз не виходили на вулицю, бо добре розуміють небезпеку здоров’ю і життю, яку може завдати аміак. На технологічний процес витік аміаку не вплинув, бо все відбувалося на заводі, де триває капітальний ремонт — концерн працює. Зараз очікуємо власника ПАТ «Концерн «Стирол» Дмитра Фірташа, який проведе нараду та зустрінеться з працівниками і постраждалими.  За словами директора Сергія Павлючука, він оголосить розмір фінансової допомоги постраждалим та їхнім родинам, яку їм нададуть. У лікарнях допомагають усім, хто звернувся. Найбільш тяжких уже перевели до Донецька у лікарню профзахворювань, де є можливість надати їм більш кваліфіковане лікування.

Журналісти сайту «Вести» побували в лікарні, де перебувають постраждалі. Ось що розповів їм 25-річний Олександр, який був на місці аварії: «На мене та хлопців пішла хмара аміаку, ми почали тікати. Відразу одягли захисні протигази, вибігли з зони загазованості, там уже стояли машини — нас відвезли в інший бік. Концентрація аміаку була високою, а фільтрувальних коробок вистачило ненадовго, і запах почав просочуватися. Потім ми прийшли в наш цех, мені стало зле. Було тяжко дихати, у декого почала боліти голова і почервоніли очі. Ми звернулися у медпункт, нам поміряли тиск і доправили «швидкою» сюди, де зробили аналізи і призначили очищення. Зараз почуваю себе нормально».

Тим часом міський сайт Горлівки gorlovka.ua повідомляє: лікар станції швидкої допомоги на умовах анонімності розповів, що люди, які залишилися живими, отримали опіки гортані, легень та очей. «Це дуже серйозні опіки, вони можуть залишитися інвалідами. Семеро у дуже важкому стані, у них інгаляційні отруєння випарами аміаку, опіки рота й гортані, вражені легені. Кількох людей перевезли в Донецьк, де їх прооперують», — розказав медик.

Нервозності в місті додало те, що на заводі повідомили, що відразу після аварії було включено попереджувальну сирену. Але, як виявилося, її ніхто не чув. Користувачі соцмереж повідомляли, що про аварію дізналися зі ЗМІ. Ось що написала у своєму блозі на сайті gorlovka.ua журналіст Катерина Пешко: «Про інцидент дізналися завдяки «сарафанному радіо». Першими повідомили працівники заводу (ті, хто не злякався), потім — пасажири автобусів, які застрягли в цьому районі, і тільки потім інформація потрапила у ЗМІ з офіційних джерел…  Дивує, що не працює система оповіщення. Абсолютно. По «брехунцях» у квартирах, через спецпристрої на машинах (до яких, вчать школярів, треба прислуховуватися) — тиша. Але треба ж якось повідомити жителям міста (а не тільки користувачам Інтернету, яких у Горлівці — меншість) про те, що відбувається: що треба сидіти вдома, зачинити вікна, а, можливо, заготовити собі про всяк випадок пару пов’язок, як убезпечитися від отруєння аміаком. Не було сирени. Рупори мовчали… Хмара аміаку, за повідомленнями очевидців, пересувалася в бік селища Кузнецівка, жителі якого неодноразово скаржилися, що їх із зовнішнім світом зв’язує єдиний автобус».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»