Виконуючий обов’язки Генпрокурора Олег Махніцький заявив про затримання низки представників спецпідрозділу «Беркут», підозрюваних у розстрілі мирних демонстрантів у центрі Києва. «Затримано представників спецпідрозділу «Беркут». Це так звана «чорна рота», яка призначалася для спецоперацій «Беркута», — сказав в. о. Генпрокурора під час прес-конференції. — Нині вже встановлено ряд осіб, здійснено заходи з їх затримання, тривають заходи та слідчі дії для встановлення інших осіб».

Снайпери вели прицільний вогонь по мирних протестувальниках. Фото з сайту supercoolpics.com

Стрільців вдалося ідентифікувати

Від пострілів бійців цієї спеціальної роти, як повідомив під час прес-конференції міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, на вулиці Інститутській загинули 17 мітингувальників. «Цей підрозділ відкрив стрілянину по протестувальниках, зокрема прицільну», — сказав А. Аваков. При цьому, за його словами, тільки з одного автомата було вбито 8 осіб.

Нині проводять і експертизи зброї. «Попереднє керівництво МВС та спецпідрозділу «Беркут» зробило все можливе, щоб проводити розслідування було неможливо. Спалювали одяг, знищувалися документи», — розповів Арсен Аваков. Він зазначив, що є багато фотографій, на яких зафіксовано бійців, котрі перебували на місцях, звідки стріляли. «Є фізіологічні особливості, відео, які дають змогу ідентифікувати позицію кожного стрільця», — зауважив міністр.

Він пообіцяв, що після закінчення слідства громадськість матиме повну картину того, що відбувалося, аргументовану доказами.

Зброю «тітушкам» видавали в МВС

Ще одним напрямом розслідування стала діяльність бандитських формувань, до яких, за словами Арсена Авакова, має стосунок колишнє керівництво МВС. Під час проведення оперативно-слідчих дій було встановлено й осіб, причетних до вбивства журналіста В’ячеслава Веремія, а також тих, хто координував загони так званих «тітушок».

Координацію дій «тітушок», котрі проявляли себе під час трагічних подій у центрі Києва в січні — лютому цього року, проводив керівник медіа-холдингу «Контакт» Віктор Зубрицький, який з цих питань тісно співпрацював з екс-міністром внутрішніх справ  Захарченком. «Слідство визначило ситуацію, в якій ми встановили зв’язок пана Захарченка з паном Зубрицьким. Він, по суті, здійснював усю координацію дій «тітушок», банд, які асистували органам внутрішніх справ у репресивних діях проти мирних протестувальників у той час», — повідомив глава МВС. За його словами, до сфери відповідальності Зубрицького входила координація діяльності як Антимайдану, так і груп, які діяли в районі Маріїнського парку, Михайлівської площі, Кріпосного провулку «в найгостріші моменти 19—20 числа».

Аваков також повідомив, що Зубрицький співпрацював з екс-начальником ГУБОЗ МВС Станіславом Рогозіним, колишнім заступником начальника ДДСБЕЗ МВС Юрієм Федьком і лідером харківської організації «Оплот» Євгеном Жиліним.

Розповідаючи про події 18 лютого, коли було скоєно напад на журналіста В’ячеслава Веремія, він зазначив, що тієї ночі загинуло ще п’ятеро людей.

«Чеботар, Саркісян, він же Армен Горловський, такий собі Крисін — лідер київського ОЗУ рейдерів — прийняли рішення й на горі на Михайлівській площі зібрали дві групи «тітушок», які базувалися в районі офісу одного з народних депутатів, якого називають «Єнакіївським», — сказав А. Аваков. — Саме звідти Армен Горловський виводив людей. Була збройна група бандитів, їм видавали зброю та набої». Міністр додав, що «особливий цинізм ситуації був у тому, що той, хто безпосередньо стріляв у Веремія, і це відео є, за півтори години до вбивства був на вулиці Богомольця, 10 в МВС і там одержував в одного зі співробітників МВС щити, набої і, ми думаємо, зброю».

Операцію планували за участі іноземної спецслужби?

Голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що спланована у вигляді антитерористичної операції фактично організація масових убивств людей відбувалася безпосередньо і під прямим керівництвом колишнього президента Януковича. В. Наливайченко розповів, що 18 лютого о 23-й годині злочинний наказ Якименка почали виконувати підрозділи СБУ: «108 співробітників «Альфи» у вигляді штурмової групи було висаджено на дах Будинку профспілок, вони рухалися до 7-го поверху. Зупинило штурмову групу загорання приміщення. Вони були озброєні на повну: автомати Калашникова, снайперські гвинтівки».

За словами пана Наливайченка, за наказом екс-голови СБУ було сформовано і снайперські групи. Вони розташовувалися на даху будинку на вулиці Хрещатик, 7/11 (7 людей) та Костьольній, 6. Він також повідомив: «Співробітники «Беркута», яких ще не затримано, і співробітники «Альфи», які також брали участь у військовому злочині, ховаються зараз у Криму».

Крім того, В. Наливайченко розповів, що до планування акцій, під час яких загинули мирні протестувальники, можуть бути причетні співробітники ФСБ Російської Федерації. Він зазначив: є підтвердження, що на полігоні СБУ в різний період перебували кілька десятків співробітників цієї спецслужби. «У нас є серйозні підстави вважати, що саме ці групи, які перебували на одному з полігонів СБУ, брали участь у плануванні та здійсненні заходів так званої антитерористичної операції», — сказав В. Наливайченко.

За його словами, для цих російських груп за особистим наказом тодішнього голови СБУ О. Якименка було виділено не просто окреме місце проживання, охорона, а й урядовий зв’язок. «А сам Якименко неодноразово приїжджав на доповідь до цих груп», — додав голова СБУ.

Виявлено також факти, що на територію України у ті дні російські транспортні літаки завозили зброю та вибухівку. За поясненнями з цього приводу СБУ звернулася до слідчого комітету Російської Федерації.