Зворотний зв’язок — це те, що єднає пресу з читачем, обопільне бажання сторін, яке свідчить про взаємну потрібність. Тому приємно було почути від директора СТОВ «Маяк» з Хмельницької області Володимира Марченка, що вже передплатив на наступний рік «Урядовий кур’єр».

— Подобається діловий, розважливий тон газети, — пояснив свій вибір.

— «Урядовий кур’єр», — продовжив генеральний директор корпорації «Тваринпром» Сергій Гнатюк, — читають і поважають у всіх наших господарствах. Саме за виважену позицію і підтримку виробничників.

Такий підхід до творення газети обумовлює життя. Формують його не сенсації і смажені факти. Переконує в цьому зокрема й досвід Тваринпрому. Корпорація об’єднує господарства, які на промисловій основі виробляють свинину. На зорі незалежності, коли нищили промислові комплекси, стверджуючи, що перспектива — за дрібним товаровиробником, Тваринпром не зійшов з обраного курсу.

— Ми розуміли, — каже Сергій Гнатюк, — що майбутнє — за великотоварним промисловим виробництвом. Останні двадцять три роки — це боротьба за виживання і водночас осучаснення виробництва. Нам вдалося не лише зберегти для держави конкурентоспроможну галузь, а й продемонструвати здоровий глузд в організації виробництва.

Це підтверджують результати роботи. Ейфорія горе-реформаторів з приводу того, що одноосібник нас нагодує, минула. Як свідчить статистика, цього року виробництво свинини на селянських подвір’ях впало. Тваринпром його нарощує. Важливо й інше. Кількість молодняку тварин у населення також зменшується, а в корпорації зростає. Отож — перспектива за Тваринпромом.

Як і в ефективності роботи. Адже затрати кормів на центнер приросту в корпорації найменші. А середньодобові прирости — найвищі в Україні.

— Нас визнали не лише вдома, — підсумовує Сергій Гнатюк. — Нещодавно отримали замовлення на постачання м’яса в Європу. А це — підтвердження того, що виробляється воно за європейськими стандартами і відповідає їхнім вимогам.

Без перебільшення, нині Тваринпром — основний виробник свинини. Якщо ж зважити на те, що торік 500 підприємств, які не входять до корпорації, перестали займатися свинарством, то саме це об’єднання засвідчило свою життєздатність і перспективність.

— На жаль, — сказав на зборах корпорації її генеральний директор, — влада ігнорує громадські організації. З нами не радяться, на наші пропозиції не зважають…

— Ми розвиваємось, — каже Володимир Марченко, — саме завдяки входженню в корпорацію. — Тут і досвідом обмінюємось, і проблеми обговорюємо, шукаємо шляхи їх розв’язання. Галузеве міністерство, його структурні підрозділи в районі та області з нами не працюють. Тому, переконаний, саме галузеві об’єднання — опора в розвитку галузі.

— Зважте, — продовжує керівник господарства з Миколаївської області Сергій Іванов, — що галузеве міністерство не забезпечує сприятливу політику розвитку. Села гинуть. Виживають ті, де господарства утримують тварин. То чому законом не передбачити, щоб всі, хто господарює на землі, на кожен гектар ріллі утримували певну кількість худоби? Тоді в селах буде робота, соціальний захист, а держава матиме достатню кількість продукції.

Ці та інші пропозиції слухав директор департаменту тваринництва галузевого міністерства Андрій Гетя. Чи не вперше з вуст посадовця такого рівня довелося почути визнання, що не все у нас з аграрною політикою гаразд. У всіх країнах держава передала ведення справи в руки власника худоби. Він знає, що робити і за все відповідає. У нас це неможливо, оскільки немає відповідного законодавства. Тому бугая для племгосподарства затверджує міністерство, яке його навіть не бачило. Так не повинно бути, визнав Андрій Гетя.

Корпорація «Тваринпром» результатом роботи довела переваги професійного об’єднання. Тому буду пропонувати, сказав він, передати зокрема ведення племінної справи громадським об’єднанням.

Як бачимо, корпорація, крім усього, має ще один позитивний результат: вплив на формування виваженої аграрної політики. Важливо, щоб визнання цього не залишилось голослівною обіцянкою. Бо думка одного чиновника — ще не офіційна політика міністерства.

Тим часом, зворотний зв’язок, про який йшлося вище, потрібен не лише газеті та читачам, а й виробничникам. Він — основа успішної роботи громадських професійних об’єднань і міністерства. Це камертон, який допоможе владі чути і враховувати пульс реального життя і відповідно на нього реагувати. Аби почули це в Мінагрополітики, Тваринпром витратив більш як двадцять років. У Європі, куди ми так прагнемо, саме громадські професійні об’єднання здійснюють самоуправління галуззю. А міністерство, образно кажучи, перебуває в них на службі.

КОМПЕТЕНТНО

Сергій ГНАТЮК 
генеральний директор
корпорації  «Тваринпром»:

— Громадське професійне об’єднання виробників — форма самоврядування галуззю, яка згуртовує їх на захист своїх інтересів (водночас це інтереси всього суспільства), дає змогу підтримувати один одного, впроваджувати передовий досвід. По суті, це воля, прагнення і практичні кроки професіоналів на шляху впровадження інноваційної моделі господарювання. Ми беремо на себе відповідальність створювати робочі місця, забезпечувати соціальний захист працівників, зміцнювати державу. Однак нам бракує прав. Проте ми не просимо в держави допомоги. Головне, щоб вона не заважала. Не настрій і симпатії міністра (а вони змінюються часто) мають впливати на роботу, а законодавче поле.