Кабінет Міністрів ухвалив рішення про впровадження системи онлайн-звітності виконання Програми діяльності уряду, Коаліційної угоди, Президентської стратегії-2020  кожним окремим міністерством. Про це, відкриваючи урядове засідання, заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

— Відсьогодні ви можете зайти на сайт Кабміну і побачити по кожному міністрові й міністерству конкретні кроки, які були зроблені, яких не було зроблено і що планується робити далі, — заявив він.

Відповідно до Конституції України звіт про виконання Програми діяльності уряду буде подано до Верховної Ради в грудні. Однак нині у коаліційного уряду чимало завдань, виконання яких залежить від законодавчого забезпечення. «Ми звертаємося до наших партнерів по коаліції зробити збори народних депутатів від коаліції і в стінах українського парламенту також провести серйозну предметну дискусію. Про те, що потрібно зробити для країни нам спільно», — запропонував рецепт просування вперед Арсеній Яценюк. Прем’єр також коментував виступ кожного міністра.

Урядовці закликають парламентську коаліцію продуктивніше ухвалювати потрібні закони. Фото Володимира ЗAЇКИ

Першою звітувала міністр фінансів Наталія Яресько. Вона нагадала, що 9 місяців тому отримала державні фінанси у кризовому стані на тлі військової агресії на сході України, та за ці місяці виконала кілька завдань, які ставила перед собою.

Перше — забезпечити стабільність та безперебійне функціонування бюджетної та фінансової систем; друге — збалансувати державні фінанси та привести їх у реальний дефіцит до розміру, який має фінансуватися за рахунок неемісійних джерел; третє — реструктуризувати зовнішні комерційні борги до прийнятного рівня навантаження в середньостроковій перспективі; четверте — провести докорінні реформи в секторі публічних фінансів.

«Можу відзвітувати про повне виконання перших трьох завдань і часткове виконання четвертого», — сказала міністр фінансів.

Вона нагадала, що вдалося домовитися з Міжнародним валютним фондом про нову чотирирічну програму обсягом 17,5 мільярда доларів, дотримуватися її та вчасно отримати перші два транші, а також отримати підтримку обсягом 7,2 мільярда доларів на наступні 1,5 року від інших партнерів, що стало базою для курсової та монетарної стабільності в країні. Згадала міністр і про позитив останнього тижня — угоду про реструктуризацію боргів приватних кредиторів. Однак нині не час радіти досягненням, наголосила міністр. Час працювати. Ще більше і наполегливіше.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін одним з найважливіших напрямів називає перспективу впровадження безвізового режиму з ЄС. У своєму виступі він повідомив, що наступного тижня до Києва прибудуть 8 місій Євросоюзу, щоб перевірити виконання Україною вимог для введення безвізового режиму. «Ми маємо довести, що ми зробили, і ми робимо для того, щоб 15 грудня Європейська комісія зробила остаточний позитивний звіт. Щоб у 2016 році це рішення про безвізовий режим стало реальністю», — сказав він.

Він наголосив, що Україна не залишилася наодинці у боротьбі із зовнішнім агресором. Нині також важливо зробити все для політв’язнів — українських громадян, яких цинічно утримує Росія.

Павло Клімкін також анонсував візит Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга в Україну у вересні. Це буде справді знакова подія для України. Як унікальним для вітчизняного дипломатичного відомства став досвід роботи щодо створення трастових фондів НАТО, узгодження стандартів оборонного сектору України зі стандартами НАТО.

Як влучно додав Прем’єр-міністр, щоправда вже до виступу наступного урядовця — міністра оборони Степана Полторака:  «Україна повинна відповідати всім стандартам НАТО ще до юридичного вступу в НАТО. Це означає, що ЗСУ повинні цілком і повністю відповідати всій логістиці та стандартам країн-членів НАТО, а українські військовослужбовці повинні мати відповідні навички». Степан Полторак розповів про військову реформу. А Арсеній Яценюк наголосив, що Кабінет Міністрів не знижуватиме витрат на фінансування Міністерства оборони. «У поточному році, завдяки зусиллям міністра фінансів, ми виділили майже 100 мільярдів гривень на фінансування Міноборони», — нагадав він.

Міністр юстиції Павло Петренко розповів про те, як його міністерство з бюрократа перетворюється на помічника людей. За його словами, нині відомство працює за європейською моделлю управління з проведенням публічних конкурсів на заміщення вакантних посад. А онлайн-сервіси і дозвільні центри довели свою ефективність.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков нагадав про одну з найефективніших реформ у МВС — організацію нової патрульної поліції, яка після Києва, Одеси і Львова запрацює й в інших містах. Паралельно мають сформувати нову систему дільничних правоохоронців, яких перенаберуть і перепідготують.

Про реформи говорили й інші урядовці. Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко — про децентралізацію; міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі — про реформування закупівель, забезпечення ліками і вакцинами, запровадження державної страхової медицини. Законопроекти щодо цього є у парламенті. А міністр освіти Сергій Квіт наголосив: у вересні сподіваємося на підтримку коаліції щодо освітнього блоку законопроектів. Сподівається на підтримку законопроектів і міністр інформаційної політики Юрій Стець.