Подорож до мальовничого данського міста навіювала ностальгічні спогади. Автор цих рядків був свідком того, як київські динамівці двічі псували настрій місцевим уболівальникам. Наприкінці минулого століття господарі двічі ставали найсильнішим клубом у своїй країні й здобували можливість поборотися за вихід у Лігу чемпіонів. Але невблаганна доля у серпні зводила «Ольборг» з командою Андрія Шевченка та Сергія Реброва.

Протистояти на рівних футбольним зіркам такого калібру скандинавам не вдавалося: їх біло-блакитні обігрували і під керівництвом Йожефа Сабо, і Валерія Лобановського. А ось їхньому наступникові на тренерській лаві уславленої команди продовжити переможну серію не судилося. В Ольборзі Андрій Ярмоленко та його партнери провели найгірший поки що матч  під керівництвом Сергія Реброва.

Ця зустріч удвічі знизила потенційну трансферну вартість Олександра Драговича. Центральний захисник киян і збірної Австрії «привіз» у власні ворота перший м’яч, а під завісу зустрічі господарі поля просто перетворили фактурного оборонця на посміховисько. Не набагато кращий вигляд мали і його партнери. Хорватський легіонер Віда та бразилець Сілва замість того, щоб опустити м’яч на землю, щоразу користувалися лише поверховими передачами, загубивши кілька перспективних моментів.

Укотре розчарував Артем Кравець. Кращий бомбардир киян за 90 хвилин поєдинку примудрився лише кілька разів зустрітися з м’ячем — до ударів по воротах справа не доходила. Примхливими і непередбачуваними для партнерів постали «крила атаки» гостей: Ленс і Беланда. Вихід на поле в другому таймі Велозу, Гусєва і Теодорчика жодним чином не змінив загальної жахливої картини: динамівці повністю заслуговували на такий несподіваний розгром — 0:3.

— «Ольборг» — прекрасно організована команда, яка знає, як треба оборонятися і контратакувати, — визнав після фінального свистка Сергій Ребров. — Трапляються матчі, коли потрібно не тільки отримувати задоволення від гри, а терпіти, грати в обороні. На жаль, сьогодні цього не було — усі футболісти зіграли в захисті погано. У першому таймі ми створювали вдалі моменти, хоч їх було недостатньо. Але  ніхто не зумів продемонструвати свої найкращі якості. Данці напрочуд вдало і результативно  зіграли на контратаках і  змусили нас капітулювати.

Така жорстка прочуханка, як сьогодні, буває дуже потрібною. Усі гравці повинні розуміти: ми лише на початку створення насправді класного колективу, коли на перший план виходять максимальна концентрація та самовідданість. У матчі проти «Ольборга» ці якості в наших діях не проглядалися.

63 м’ячі було забито минулого четверга в матчах третього туру Ліги Європи. П’ять із них влетіли у ворота, які захищали Олександр Рибка, Денис Бойко і Олександр Горяїнов. Голкіпер харківського «Металіста» в матчі з варшавською «Легією» навіть парирував одинадцятиметровий, але господарів поля цей подвиг не врятував від третьої поспіль поразки в груповому турнірі.

Неприємно здивували і підопічні Мирона Маркевича. Одна річ — поступитися в упертій боротьбі одному із грандів італійської Серії А — міланському «Інтеру». І зовсім інша — клубу, який під час жеребкування сіявся з кошика аутсайдерів — «Карабаху» з Азербайджану.

Промовистий приклад: за даними одного з авторитетних міжнародних сайтів, усі гравці кавказького клубу коштують на трансферному ринку 13 мільйонів євро. Це значно менше, ніж потенційні покупці пропонують власникові «Дніпра» Ігореві Коломойському за найяскравішу зірку дніпропетровців —Євгена Коноплянку.

Попри це, за 90 хвилин зустрічі на НСК «Олімпійський» Євген Селезньов із партнерами створили два з половиною гольові моменти біля воріт гостей.

— Сьогодні була не гра, а щось зовсім не зрозуміле, — змушений був виправдовуватися на післяматчевій прес-конференції наставник віце-чемпіонів України Мирон Маркевич. — Так діяти у Лізі Європи неприпустимо. Для того, щоб забивати голи, потрібно доставляти м’яч уперед, а у нас захисники володіли м’ячем більше, ніж півзахисники та форварди разом узяті.  Якщо ми ставимо за мету вихід до стадії плей-оф, суперника такого рівня потрібно обігравати за явною перевагою.  Але з таким ставленням футболістів до своєї справи це зробити неможливо. Всерйоз розмовлятимемо з нашими провідними виконавцями.

Валерій РЕКУНОВ,
«Урядовий кур’єр»,
Ольборг — Київ

На євроарені ні Бруно Гама (ліворуч), ні його партнери по «Дніпру» ще не забивали. Фото з сайту ФК «Дніпро»

ТАБЛО «УК»

Ліга Європи 3 тур

Група J

Ольборг (Данія) —Динамо (Київ, Україна) — 3:0
Голи:
Енвольдсен (11),  Томсен (39, 90+1)

Стяуа (Румунія) — Ріу Аве (Португалія) — 2:1 
Голи:
Русеску (17, 45) — дель Вальє (48)

Група J

                І В Н П М О

Стяуа      3 2 0 1 9-4 6

Ольборг 3 2 0 1 4-6 6

Динамо  3 2 0 1 6-4 6

Ріу Аве   3 0 0 3 1-6 0

Група L

Металіст (Україна) — Легія (Польща) — 0:1 
Гол:
Дуда (29)

Трабзонспор (Туреччина) — Локерен (Бельгія) — 2:0 
Голи:
Ятабаре (54), Констан (86)

Група L

                         І В Н П М О

Легія               3 3 0 0 3-0 9

Трабзонспор 3 2 0 1 4-2 6

Локерен         3 1 0 2 1-3 3

Металіст        3 0 0 3 1-4 0

  6 листопада. Легія — Металіст, Локерен — Трабзоспор.

Група F

Дніпро (Україна) — Карабах (Азербайджан) — 0:1 
Гол:
Муарем (23)

Інтер (Італія) — Сент-Етьєн (Франція) — 0:0