Видовжений зигзагоподібний будинок із багатьма секціями пастельних кольорів неподалік Троїцького собору дуже гарно вписався між навколишніми будівлями. На перший погляд навіть не скажеш, що таке архітектурне рішення вимушене. Просто будівельникам виділили довгу вузьку смужку землі, тож авторам проекту довелося міркувати, як забудувати її максимальною кількістю квадратних метрів житла і при тому облаштувати затишні дворики й дитячі майданчики. Необхідно було подбати і про зручний під’їзд та стоянки для автівок. Зважаючи на радісний вигляд новоселів, результат роботи архітекторів і будівельників їх цілком задовольнив.

Допомогла державна програма

За нинішньої непростої економічної ситуації в країні як спорудження житла, так і новосілля здаються нереальними. Однак ось вони — новенькі просторі квартири зі зручним плануванням і великими вікнами, що економлять тепло. За словами керівника будівельної компанії Романа Герасименка, більшість тих, хто їх купив, — не столичні громадяни, а жителі Чернігова й області. Ціни були цілком доступні: 5000—5300 гривень за квадратний метр. «Зараз люди намагаються вкласти кошти у щось конкретне, нерухомість у таких випадках завжди мала попит, — пояснив Роман Іванович. — Платять готівкою. Ми надавали можливість розрахуватися у кілька етапів».

Будівельна компанія виконує одночасно функції інвестора та генерального підрядника, а ще, аби привабити споживача, надає послуги ріелтора, оформлюючи права власності. Також колектив є учасником державної програми «Здешевлення іпотечних кредитів», затвердженої постановою Кабміну, за якою держава відшкодовує частину відсотків за кредитами, які громадяни отримали в банках на будівництво чи придбання житла. Під неї підпадають будівлі, введені в експлуатацію після 2007 року. Термін кредитування та часткової компенсації — до 15 років із моменту укладення договору. Процентна ставка — 3% річних, обов’язковий власний внесок позичальника — 25% вартості житла. Саме за цією програмою реалізувалися квартири у цьому будинку.

Помешкання люди отримали з підведеними комунікаціями, однак у стані «напівфабрикату». На запитання, чи багато недоробок лишають будівельники, Оксана Вікторівна, власниця трикімнатної квартири, відповіла: «Тільки ті, котрі зручні для новоселів». Побачивши здивування, пояснила, що не хотіла б мати точнісінько такі самі шпалери як у сусідів, і їй самій видніше, де поставити вимикачі з розетками у спальні, вітальні та дитячій кімнаті. Не кажучи вже про місце кухонної мийки з краном та колір сантехніки у ванній.

Комфортні й естетичні зигзаги нового житлового будинку. Фото автора

Ефект «термоса»

У минулі роки побутував напівжарт-напівправда про те, як будівельники економили на цементі, і стіни зі зв’язаної самим лише піском цегли валилися, не витримавши найменшого струсу. Постає закономірне запитання: а на чому можна зекономити у наш час, споруджуючи добротні будівлі? Виявляється, є такі можливості, варто лише прорахувати, які моменти виробничого процесу завдають збитків.

І почати слід із заробітної плати та кількості задіяних працівників. Приміром, якщо раніше за традицією будівельні компанії мали повний штат фахівців — як мовиться, від муляра до маляра, то тепер трудовий колектив обмежується першими. Адже їхня участь у спорудженні будинку найтриваліша. Опоряджувальні ж роботи виконують за півтора-два місяці. Чи є сенс тримати при цьому власну бригаду упродовж року? Звісно, ні. Набагато вигідніше найняти її «одноразово» і заплатити за конкретну роботу, а не за зберігання трудової книжки.

Будівельна компанія молода, працює лише три роки. Нині освоює кілька майданчиків, виділених для спорудження житла. Тримається на плаву завдяки сучасним підходам і до організації праці, і до будівельних технологій, котрі забезпечують високу якість, комфортність, а в підсумку — конкурентоспроможність їхніх будівель. Зокрема, застосовують актуальну нині теплоізоляцію фасадів, покрівлі й технічних приміщень, вставляють енергозберігаючі вікна і двері. Ефект «термоса» не лише робить житло теплим і затишним, а й економить кошти жителів квартир. Крім того, максимально використовують екологічні будівельні матеріали. Під час планування враховують побажання клієнтів, за потреби роблять перепланування на замовлення. В нових будинках передбачено індивідуальне опалення з лічильниками, що теж дасть змогу економити кошти власників квартир і ощадливо витрачати енергоресурси.

На запитання про підвищення вартості житла будівельники зазначають, що це — об’єктивний процес. Вартість будівельних матеріалів, енергоносіїв та пального зросла. Упродовж певного часу забудовники працювали ще на старих запасах і мали змогу придбати деякі матеріали за старими цінами. Та сьогодні курс долара вже диктує нові цифри.

ПРЯМА МОВА

Віктор БЕРЕЖНИЙ,
заступник Чернігівського
міського голови:

— У нашому місті динаміка спорудження житла позитивна. Останніми роками нових «недобудов» не створили. Треба віддати належне нашим забудовникам. Їх у нас небагато, тому маємо їх підтримувати й заохочувати. Адже це та галузь, на якій тримається економіка. У нас закладають нові будмайданчики, здають нові будинки. Я радію, що будівництво в Чернігові не припиняється, адже це робочі місця, це гроші в бюджет, це нові квартири та офіси для чернігівців. Плануємо цього року вийти в багатоповерхівках приблизно на 40 тисяч квадратних метрів, зданих на радість новоселам. Найкраще працювати з будівельними компаніями, котрі водночас є й інвесторами.