Робоча поїздка Президента до Харківщини носила недовготривалий, однак насичений характер. В обласному центрі Петро Порошенко взяв участь у церемонії випуску та вручення дипломів курсантам Академії Національної гвардії України. Туди він прибув з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, міністром оборони Степан Полтораком та командуванням Національної гвардії.

Президентське звернення до курсантів розпочалося з символічних нот — церемонія їхнього випуску відбулася в першу річницю створення Нацгвардії. Глава держави високо оцінив мужність і професіоналізм випускників та викладачів академії, водночас відзначив бойовий дух, патріотизм і жертовність військовослужбовців Нацгвардії.

«Мирний процес триває, однак забезпечувати його вдається дуже складно. Ми аж ніяк не маємо розслаблятися — ми повинні в будь-який момент дати відсіч агресору», — сказав Верховний Головнокомандувач, додавши, що всі офіцери і викладачі Харківської академії Нацгвардії брали участь в АТО і мають необхідний досвід, яким діляться з курсантами.

Глава держави більш ніж упевнений, що нинішні випускники стануть взірцем сумлінної служби Батьківщині та високої моральності й відповідальності за особовий склад. Передовсім, їм слід берегти чесне ім`я офіцера НГУ, примножувати славу ветеранів.

Курсанти спілкувалися з Президентом і в неформальній обстановці. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Вчитимуть інструктори зі США

В ході церемонії йшлося про те, що військові навчання за участі іноземних фахівців дають змогу інтегрувати Україну у світові оборонні структури. Важливим етапом в цьому розрізі стануть масштабні міжнародні навчання за участю інструкторів США. З квітня вони стартують на Яворівському полігоні. «Це означає інтеграцію в найбільшу оборонну структуру світу. Дуже непросто було переконати, що саме на українській землі найкращі світові фахівці мають навчати вас — найкращих у світі воїнів», — власне, цими словами Петро Порошенко завершив вступну частину заходу та вручив дипломи кращим випускникам, а відзнаки та нагороди — офіцерам Харківської академії НГУ.

В ході брифінгу для представників ЗМІ глава держави заявив про утримання на тимчасово окупованих територіях та безпосередньо у Росії бойовиками понад 400 громадян України. Він вкотре нагадав, що згідно з мінськими домовленостями обмін усіма заручниками слід завершити. А ще згідно з мирною нормою Україна готова відвести танки від лінії зіткнення на Донбасі для припинення вогню, забезпечити ефективну діяльність спільної моніторингової місії, встановити спостережні пости за участю фахівців моніторингового центру та ОБСЄ. Вже потім влада розпочне економічну, політичну та гуманітарну реінтеграцію окупованих районів Донбасу. Якщо не вийде, можливий варіант продовження переговорів у Мінську.

Потім Петро Порошенко прокоментував відставку голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського. Мовляв, це не спричинить дестабілізації в країні за жодних обставин. Петро Порошенко не має сумнівів у патріотичності екс-керівника області та вважає, що жителі Дніпропетровщини й надалі працюватимуть на консолідацію та єдність України. «Особи, які спробують дестабілізувати на фоні відставки Коломойського ситуацію, отримають жорстку відсіч. Однак я не бачу для цього жодних підстав», — передає слова глави держави УНІАН.

Про справу керівників Державної служби з надзвичайних ситуацій йшлося також — вона, безперечно, завершиться у суді.

Зась незаконній зброї

Проект «Стіна» на українсько-російському кордоні залишається пріоритетом уряду. На думку Петра Порошенка, слід звести захисні фортифікаційні споруди на межі лінії зіткнення з незаконними бандформуваннями на Донбасі. На це з Державного бюджету вже виділено понад 800 мільйонів гривень. «Там зараз є найбільша небезпека, там Росія має пояснювати світу причину перетину державного кордону», — сказав він.

Окремо глава держави говорив про вбивство офіцера СБУ у Волновасі, який боровся з контрабандними потоками в зоні АТО. Наразі підвищено ефективність дій підрозділів СБУ та Збройних сил в зоні АТО, вжито рішучих скоординованих дій усіх силовиків у роззброєнні незаконних збройних формувань. Позиція Президента — зброя з території АТО не повинна потрапляти до інших регіонів України.

Робочу поїздку глава держави завершив у Харківському національному університеті ім. Каразіна. Того самого дня він побував у Дніпропетровську. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»