Що за літо без річки, річка — без риболовлі, а риболовля — без юшки? На першому еко-фестивалі риболовлі «ОтакаЮшка», присвяченому міжнародному дню Дністра,  його учасники могли відчути весь спектр емоцій. Тут було все: азарт від упійманої рибини, радість від пригощання гостей юшкою з вогнища, насолода від спільного співу в колі друзів та піднесення після виконання народних танців. 

 Започаткував фестиваль, який буде щорічним, національний природний парк «Хотинський», що розкинувся на берегах Дністра. Обрали галявини поблизу села Атаки, яке першим зустрічає усіх, хто прямує на Буковину автотрасою через Хотинщину. Його назва, до речі, пов’язана з молдавським словом «отак», що означає курінь на березі річки, який слугував тимчасовим житлом для рибалок та чабанів. Звідси й назва фестивалю.

Ох і смачна юшка з димком! Фото з сайту vk.com

— Прагнемо організувати для учасників і гостей не тільки веселий і змістовний відпочинок, а й поліпшувати екологічну культуру громадян, популяризувати здоровий спосіб життя й дозвілля, риболовний спорт та водні види туризму, — каже директор національного парку Андрій Доманчук.

Поки дітлашня із бризками й вереском ловила руками дрібних карасиків у надувному басейні, батьки згадували призабуті ігри свого дитинства, з якими проводили шкільні канікули, вудили рибу, а також упорядковували річковий берег, прибираючи його від сміття, залишеного горе-туристами.

А дітей не можна було відірвати від ловлі карасів у басейні. Фото з сайту vk.com

Потім усі разом смакували неперевершену юшку з димком, чаклувати над якою допомогли місцеві майстри народної кухні. Участь у конкурсі із приготування юшки взяли команди від Хотинської районної організації товариства мисливців та рибалок, Сокирянського, Кельменецького і Хотинського відділень національного парку «Хотинський». Переможцем конкурсу стала Атацька сільська рада, смак юшки якої одностайно визнали еталонним.