Від серцево-судинних захворювань щороку помирають близько півмільйона українців. Причиною поширення інфарктів та інсультів є не лише малорухливий спосіб життя і неправильне харчування, а й рівень стресу і хронічної депресії, в якій нині перебувають українці, повідомила на круглому столі «Здорова нація — сильна Україна» голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.

«Надмірну вагу сьогодні люди мають не тому, що хочуть бути повними. Вони мають її тому, що харчуються хлібом і вуглеводами, бо на м’ясо не вистачає грошей. Фруктів й овочів не можуть собі дозволити, і щоб мати хоч трошки щастя, вони йдуть у магазин і купують або шоколад і цукерки, або пляшку горілки. Ми повинні бачити сутність проблеми. Без того, аби люди бачили майбутнє держави, ми не змусимо їх вести здоровий спосіб життя», — сказала вона, нагадавши, що нині тривалість життя чоловіків в Україні приблизно 60 років. Ольга Богомолець розповіла про створену громадську платформу «Україна 80+», мета якої — збільшення тривалості життя українців щонайменше до 80 років.

За словами міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі, європейський вектор розвитку повинен означати зокрема й турботу про здоровий спосіб життя. Водночас формування відповідної культури — справа не лише міністерства, цим має опікуватися все суспільство, зазначив він.

На «круглому столі» оприлюднили результати опитування, проведеного асоціацією «Українські центри нових технологій здоров’я». Дослідження засвідчило, що надмірну вагу й ожиріння мають понад 60% українців. У майже 65% саме це спричиняє хронічні недуги. Згідно з опитуванням, про регулярні фізичні навантаження серед нас систематично дбає лише третина, а системності в харчуванні дотримуються тільки 25% українців. Переважна кількість наших співвітчизників (близько 63%) вважає, що саме родина відіграє головну роль у формуванні культури здорового способу життя. Внесок держави суттєвим вважають лише 12,8% українців. За даними ВООЗ, у світі дедалі більше людей помирає від хронічних хвороб. Головною причиною смертності є недуги серцево-судинної системи: ішемічна хвороба й інсульт. Водночас кількість тих, хто страждає від ожиріння, з 1980 року збільшилася вдвічі. Більша частина людей живе в країнах, де надмірна вага й ожиріння спричиняють більше смертей, аніж знижена маса тіла. За даними 2013 року, у світі з ожирінням налічується 42 мільйони дітей віком до п’яти років.

Тетяна КАПУСТА
для «Урядового кур’єра»