Як і прогнозував «УК» («Нацбанк — за єдиний ринковий курс гривні», №21 від 5 лютого 2015 року), після офіційних заяв Нацбанку про його відмову від індикативного курсу нацвалюти та припинення проведення з 5 лютого щоденних валютних аукціонів, які він зробив у минулий четвер, гривня ще більше знецінилася. Також Нацбанк збільшив облікову ставку з 14 до 19,5%.

Так, 6 лютого регулятор встановив курс гривні до долара 23,13. І вже на міжбанку о 16 годині долар продавали по 25,8 гривні, а купували по 25 гривень. У комерційних банках виставляли курс продажу американської валюти в середньому 24,5 гривні, а найбільший показник був на рівні 26 гривень. Станом на 9 лютого ситуація на валютному ринку була така: НБУ встановив офіційний курс гривні до долара 24,95. Проте вчора на міжбанку ранком долар вже продавали по 26 гривень (тобто зростання 0,20 гривні), а купували по 25,3. Станом на 16.00 долар на міжбанку вже продавали по 26,5 грн.

Коли ж долар коштуватиме хоча б 17 гривень? Фото Володимира ЗAЇКИ

Середній курс продажу американської валюти у фінустановах 9 лютого зріс на 50 копійок — до 24,9 гривні, проте деякі банки виставили рекордний курс 27 гривень. Однак як і раніше, купити будь-яку тверду валюту у відділеннях банків було неможливо. 

Нинішній курс гривні навіть не змогли спрогнозувати деякі фахівці. Приміром, на початку минулого тижня, коли НБУ тільки заявляв по наміри перейти до «єдиного ринкового курсу» і відмовитися від індикативного, голова Комітету економістів України Андрій Новак заявляв, що курс буде не більший за 21—22 гривні за долар.

Чи правильно зробив Нацбанк, відпустивши гривню, і що чекати пересічним людям?

Як зазначає екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко, поводитися так із нацвалютою можна лише тоді, коли створено всі умови для її нормального існування. «А краще, щоб гривня напередодні таких змін у курсовій політиці не девальвувала. У нас же відпустили і без того дуже слабку нацвалюту. Фактично так і залишився ринок трьох курсів: Нацбанку, міжбанку та для людей (який формується на вулиці). Матимемо й надалі таке ганебне для цивілізованих країн світу явище, як чорний ринок валюти. Усе це свідчить про чергове фіаско НБУ», — впевнений він.

Щодо збільшення облікової ставки регулятором, то експерт зазначає, що так Нацбанк підтвердив, що фактична інфляція в країні буде не 14% річних, як планували раніше, а всі 19,5%. А це підштовхне до збільшення відсоткових ставок комерційними банками за депозитами і за кредитами. Таке, на думку екс-заступника голови НБУ, неприпустимо.

І тут з ним важко не погодитися. Утім, чимало експертів підтримують такі дії регулятора щодо курсу гривні та збільшення облікової ставки. Приміром, директор з економічного аналізу та стратегічного планування «ВТБ Банку» Михайло Папанов упевнений, що на початковому етапі таких дій можливі збільшення пропозиції валюти на міжбанку. Також  фахівці зазначають, що збільшення облікової ставки приведе до зміцнення гривні.

Що ж робити людям, якщо в них є гривні? Олександр Савченко радить купувати техніку і в жодному разі не нові вироби із золота. Кореспондент «УК» на власному прикладі може підтвердити, що недорогу високоякісну вживану техніку можна купити у ломбардах, які процвітають. Також фахівці кажуть про те, що гривні треба вкладати у нерухомість.

Що буде надалі з гривнею, прогнозувати важко. Усе залежатиме від професійності дій НБУ та уряду.