Національний тиждень подружжя

З 15 по 22 травня в Україні втретє проходить Національний тиждень подружжя. Це не якась разова акція, а міжнародний рух, мета якого — підтримувати авторитет сім’ї в суспільстві та утверджувати цінності родини і шлюбу. Вперше його провели у Великобританії у 1997 році. А 2011-го до нього долучилася й Україна, ставши однією з 20 держав, у яких щороку протягом одного тижня подружжя і шлюб стають головними темами в країні. Для цього об’єднуються зусилля багатьох громадських організацій, державних та недержавних установ, церкви, бізнесу, СМІ і всіх не байдужих до сім’ї людей.

Весільні обітниці – під арками кохання

РОДИННІ ЦІННОСТІ

Як навчитися гармонії стосунків

Любомира КОВАЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

У 2011 році в Тижні подружжя взяли участь 10 тисяч чоловік з 10 міст України, пройшло близько 100 різноманітних заходів. Торік їх було вже понад 20 тисяч — щасливих родин та молодих людей, які тільки-но планують їх створити, з 20 міст, — відбулося понад 200 конкурсів, фестивалів та акцій. А цьогоріч очікується ще більший резонанс.

— У Києві, Житомирі, Донецьку, Луцьку, Сумах, Запоріжжі та багатьох інших містах сформовані регіональні команди, які виявили бажання проводити різноманітні цікаві інформативні та повчальні заходи для нинішніх та майбутніх подружніх пар свого міста, — розповіла Олена Шабуніна, комунікаційний директор Тижня подружжя в Україні. — І хоч офіційно захід стартував 15 травня — у Міжнародний день сім’ї, — деякі акції вже відбулися ще 12 травня, у День матері.

У програмі — паради щасливих сімей, семінари і тренінги як для родин зі стажем, так і для тих, хто поки що не стояв на весільному рушнику. Психологи розповідатимуть, як слід будувати міцні стосунки, бути відповідальними батьками, зберегти репродуктивне здоров’я молодих пар та гармонію в родині. Адже сім’я — це найбільша суспільна цінність, а подружнє щастя варте того, щоб закохані чоловік і жінка працювали над його зміцненням щодня. Пари з багаторічним сімейним досвідом поділяться з молодими власними рецептами сімейного довголіття. А під заквітчаними арками кохання бажаючі пари зможуть відновити весільні обітниці.

На переконання Олени Шабуніної, для України це нині дуже актуально, адже, згідно з даними європейської статистики розлучень, наша країна — лідер серед європейських. На 1000 жителів у середньому припадає 5,3 розлучення. Звісно, за один тиждень на рік неможливо розв’язати всі проблеми, що існують у людських стосунках. Проте і не ставиться така мета.

— Ми хочемо показати та популяризувати саме щасливі родини, аби з них брали приклад. А розваги під час свята допоможуть у ігровій формі знайти вихід із складних ситуацій. Так, проходитиме весела акція — сімейні бої на подушках, спрямована проти насильства в родині. А у конкурсі малюнка на асфальті діти зможуть показати, якою саме бачать щасливу родину і що треба зробити татам і мамам, щоб сім’я була дружною і гармонійною, — веде далі Олена Шабуніна.

Бажаючих також запросять узяти участь у «Сімейних фотосушках», гасло яких — «Не дай засохнути своїм спогадам!», розвісивши найкращі фото зі свого сімейного фотоальбому прямо в центральному парку свого міста на натягнутих між деревами мотузках. Все, що потрібно, — роздрукувати найкращі знімки і прихопити із собою декілька прищіпок. Кожен зможе зняти собі на згадку фотокартку, яка найбільше сподобалась. А автори робіт залишать на зворотному боці приємні написи і побажання невідомому новому власнику світлини.

Школярі ж зможуть взяти участь у конкурсі віршів та малюнків «Моя щаслива родина», віддавши свої роботи класним керівникам. Докладніше про те, які акції коли проводитимуть у вашому місті, можна дізнатися в Інтернеті, на сторінці «Тиждень подружжя» у «Фейсбуці».

 Дружні та щасливі родини гідні наслідування. Фото зі сторінки Тиждень-Подружжя на Facbook.com

Древній Лучеськ розпочав сезон фестивалів

Валерій МЕЛЬНИК,
«Урядовий кур’єр»

12 травня сотні людей і родин узяли участь у «Фестивалі сім’ї», що проводиться тут втретє і фактично відкрив цьогорічний фестивальний сезон. Таким чином Волинь долучилася до участі у Тижні подружжя, що офіційно відкрився 15 травня.

Урочистого настрою учасникам та тим, хто спостерігав за дійством, додали мелодії духового оркестру і жарти, на які був щедрий цей день.

Організаторами акції виступили Міжнародний благодійний фонд «Молодь з місією» та обласні структури — благодійний фонд «Преображення», об’єднання волинських молодіжних громадських організацій «Молодіжна платформа» і громадська організація «Ми+». Після урочистої ходи від облдержадміністрації проспектом Волі до центру міста сотні людей продовжили активне спілкування і розваги у Центральному парку культури і відпочинку імені Лесі Українки.

В рамках фестивалю організатори передбачили і успішно реалізували не тільки різноманітні спортивні ігри і просто активні розваги, а й бесіди на теми християнських чеснот, репродуктивного здоров’я, психології сімейних взаємин, уміння поступатися тому, кого любиш і обрав для майбутнього спільного життя…

Знайшлося місце під сонцем і консультативним наметам, і фотовиставці на сімейну тематику. Дорослі й підлітки каталися на ролерах, а для дітей провели майстер-клас з малювання та ліпки, спортивно-сімейну гру «Ріпка». Також тут роздавали профілактичну літературу та фотографували бажаючих в арці подружжя. Найменші ж стрибали на батуті та малювали на асфальті. А ще знайшлося місце й для новомодних розваг, що прийшли останніми роками із Заходу. Зокрема, тут можна було пограти у корн-хол (кидання мішечків у дірку в ящику) та флорбол (хокей на асфальті) тощо.

— Ми прагнули популяризувати сімейні та християнські цінності через активний відпочинок, — розповіла керівник Луцького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ліна Галан. — Вибір тематики фестивалю був невипадковий. Адже, як свідчить статистика, нині випробування буднями і матеріальними реаліями не витримує чи не кожне друге молоде подружжя.

— А 19 травня у формі активного сімейного відпочинку стартує другий фестиваль луцьких мам. Будуть проведені виставки-ярмарки творчих робіт ручної роботи, різноманітні майстер-класи, розважальні програми, конкурси, вистави англійською мовою тощо, — розповіла начальник відділу культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів.

Отже, волиняни й надалі матимуть змогу відпочивати всією родиною — цікаво та активно.

Погода в домі має бути затишною

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

Минулих вихідних на центральній вулиці Сум кілька разів лунала добре відома пісня про погоду в домі — про ту погоду, яка є найважливішою для кожної людини. В унісон зі словами світило яскраве травневе сонце, отже мелодія сприймалася по-особливому тепло і хвилююче. Бо, як сказав один з учасників конкурсу сімейних пар, що проходив того ж дня в дитячому парку «Казка», ніхто не відміняв і не в змозі скасувати сімейні і родинні цінності — ті, які з давніх часів були і залишаються фундаментом суспільства, країни.

Весь минулий тиждень в області пройшов під знаком сім’ї, родини, матері — понять, що позначені домашнім затишком, спокоєм, упевненістю. Передували вони Тижню подружжя, який пройде по всій Україні починаючи від учора. Головний підсумок — маленька, але зрима перемога вічного сімейно-родинного над усім суєтним, перехідним, шумливим, що, мов піна, щезає, не залишаючи слідів. Сотні сімейних пар, які прийшли на свято разом з дітьми, батьками, близькими родичами і друзями, стали не просто спостерігачами, а безпосередніми учасниками різнопланового дійства, в якому знайшлося місце всім і кожному від наймолодших мешканців Сум до сивочолих бабусь і дідусів.

Своєрідним прологом до урочистостей став «Тиждень взаєморозуміння: ти — частинка великої родини», ініційований низкою громадських організацій та об’єднань. Захід доволі несподіваний, завдяки чому викликав значну зацікавленість у городян. Відбулися родинні толоки, акція «До родини на гостину», конкурсно-розважальні програми тощо.

Коли ж стартувало свято «Сумщина — край щасливих сімей», всі погодилися: на Слобожанщині сотні і тисячі родин, у яких панують злагода, добро, мир. Чи не вперше в обласному центрі відбулася сімейна хода городян, які пройшли від площі Незалежності до скверу імені Т.Шевченка. А вже потім тут кожен знаходив заняття до душі. Малеча розважалася на шоу мильних бульбашок, відбулися майстер-класи з виготовлення різних видів сувенірів, хлопчики і дівчатка під керівництвом майстрів виготовляли вітальні листівки і медалі для своїх мам. І все це разом, єдиною сім’єю.

Апофеозом стало святкування Дня матері, що уособлювало в собі найблагородніше і найчистіше світло. Дітлахи не шкодували емоцій, слів і щирості, аби мама знала: вона найкраща і найрідніша у світі. До урочистостей долучилися вихованці дитячих будинків сімейного типу, яких зараз на Сумщині 22 і де виховуються майже 200 хлопчиків і дівчаток. Рідну маму їм замінили жінки-сумчанки Ганна Москаленко, Ольга Неня, Ніна Чернявська та інші. Є певна символіка в тому, що саме на Сумщині, в післявоєнних Ромнах, здійснила свій високий моральний подвиг Олександра Деревська, яка взяла на виховання і виростила 48 дітей різних національностей. Її благородний приклад і сьогодні надихає багато родин, у яких знаходять нових мам і тат сотні дітей.

Як підсумував святкові заходи начальник управління у справах сім’ї, дітей та молоді Сумської облдержадміністрації Олег Лата, вдалося привернути увагу людей до сімейних цінностей, оскільки останнім часом вони наче відійшли в тінь, частково поступившись місцем моральній ницості, убогості, коли сварки, зради і розлучення стають нормою.

Однак попереду надзвичайно багато копіткої і відповідальної роботи. Адже з кожних 10 сімей нині розпадаються щонайменше 6—7. За кожною такою драмою — діти, їхні долі. Тож родинам і надалі буде надаватися виняткова увага і підтримка, аби якомога більше дітей могли сказати, що в них щаслива сім’я.

ВІТАННЯ

З нагоди Міжнародного дня сім’ї

Дорогі співвітчизники!

Щороку 15 травня ми відзначаємо Міжнародний день сім’ї.

Україна одвічно славилася шанобливим ставленням до родинних цінностей, де сім’я є основним носієм моральності, культури, історичної спадкоємності поколінь.

Сьогодні питання збереження сімейних традицій, виховання в дітей та молоді поваги до шлюбу, батьківства й материнства залишаються пріоритетними як для громадськості, так і для органів державної влади усіх рівнів.

Щиро бажаю кожній родині щасливої долі, добробуту, миру та злагоди.

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ