На Миколаївщині Петро Порошенко спостерігав за ходом проведення тактичних навчань Військово-Морських сил та ознайомився з роботою пункту управління та керівництва 235-го загальновійськового полігона.

Опівдні глава держави вийшов у море на швидкохідному катері у супроводі командувача ВМС віце-адмірала Сергія Гайдука. В акваторії Бузького лиману він спостерігав, як морський десант висаджується на необладнане узбережжя комбінованим способом, захоплює та утримує плацдарм. Опрацьовували і міжвидову взаємодію з моря та з повітря.

На воді наші вояки також можуть дати відсіч ворогові. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Навчання проводили за участі підрозділів морської піхоти, сил спеціального призначення, надводних кораблів і катерів Військово-Морських сил, а також літальних апаратів морської авіації, Повітряних сил і Сухопутних військ. У такий спосіб планується підготувати підрозділи ВМС до можливих сценаріїв розвитку подій на Приморському напрямку, зокрема Маріупольському.

На території 235-го загальновійськового полігона — в пункті управління та керівництва — глава держави згадував про непростий 2014 рік для військових моряків. «Чорні берети» Військово-Морських сил України після виходу майже у повному складі з території Автономної Республіки Крим у нових місцях дислокації у скорочені терміни доукомплектували особовий склад, озброєння і військову техніку, організували бойове навчання підрозділів і підготували їх до застосування», — цитує слова Президента його прес-служба.

Він відзначив активну участь морських піхотинців у виконанні завдань в районі проведення антитерористичної операції. «Діючи на Маріупольському напрямку, «чорні берети» своєю рішучістю, налаштованістю на перемогу цементували оборону міста», — сказав Петро Порошенко, додавши, що станом на цей період у неоголошеній війні загинули чотири морські піхотинці, а 19 зазнали поранень в боях.

Підгрунтям розвитку України як морської країни глава держави назвав відродження слави вітчизняного військового флоту, його технічне переоснащення і справжній український патріотичний бойовий дух.

Петро Порошенко запевнив присутніх, що морські піхотинці отримають на озброєння модернізовану і відремонтовану на вітчизняних підприємствах техніку. Також оборонний комплекс активно отримує техніку в межах міжнародної допомоги. Після дообладнання та посилення озброєнням військова техніка, оснащена за стандартами НАТО, також надійде у підрозділи ВМС. «Зараз я можу з гордістю стверджувати, що українські «чорні берети» повною мірою готові до захисту рідної землі і рідних морів. Ви навчилися і вмієте воювати! А тому впевнено стверджую: битва за Україну, за її Незалежність завершиться для нас успішно — завдяки мужності та героїзму наших воїнів, помножених на загальнонаціональну солідарність і світову підтримку. З такими козаками, як ви, ми неодмінно вистоїмо і здолаємо агресора», — наголосив Петро Порошенко, додавши, що під час навчань він переконався у високій боєздатності і високому бойовому дусі українських військових, української морської піхоти.

З рук Президента військові отримали державні нагороди за особисту мужність та героїзм, виявлені під час антитерористичної операції на території Луганської та Донецької областей. В присутності глави держави відбулася церемонія відправлення бойової техніки в зону проведення АТО.

На полігоні разом із Президентом були Секретар РНБО Олександр Турчинов, міністр оборони Степан Полторак, начальник Генерального штабу Віктор Муженко, командувач Військово-Морських сил віце-адмірал Сергій Гайдук, голова Миколаївської обласної державної адміністрації Вадим Меріков та перший заступник Глави Адміністрації   Президента Віталій Ковальчук.