Схоже, Нацбанку вже набридли три або навіть чотири курси гривні щодо найтвердіших валют світу, і його керівництво заявило про перехід до ринкових механізмів утворення цього важливого показника. Дратує така ситуація і банки.

Так, регулятор у повідомленні для преси зазначив, що нещодавно він провів нараду з керівниками 40 найбільших фінансових установ і всі учасники погодилися, що «на відносно стабільному ринку має діяти єдиний курс».

Голова правління Нацбанку Валерія Гонтарева зазначила, що попри те, що регулятор прагне до утворення єдиного ефективного курсу гривні, він не відмовляється від можливості впливати на ринок за допомогою адміністративних важелів і може повернутися до них у будь-який момент, якщо для цього будуть передумови.

Трохи раніше Нацбанк уже заявляв, що хоче відмовитися від індикативного курсу з 5 лютого 2015 року.

Приміром керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій заявив «УК», що поки що неможливо сказати, коли таке станеться, бо ніхто ще не бачив офіційного рішення регулятора, а було лише висловлено його бачення.

Добре це чи погано — перехід до ринкового курсу гривні для країни загалом та пересічних людей зокрема?

Олександр Паращій вважає, що такі намагання — ефективний засіб для всіх категорій бізнесу та фізичних осіб. «У нас у країні розвелося, як кажуть, дуже багато курсів. Як на мене, Нацбанк уже сам почав у них плутатися. Приміром, він виставляє курс гривні до долара 16, на міжбанку встановлюють курс 21,5, а комерційні банки — ще вищий показник. На чорному ринку ще вищий курс. Усе це призводить до того, що експортери, які отримують валюту за кордоном, не хочуть її продавати всередині країні. І людей це просто заплутує», — вважає він.

Це дуже правильно сказано, адже така картина сприяє розвиткові штучного валютного дефіциту на ринку. У будь-якій цивілізованій країні не може бути таким великим — до 25% — розрив між курсом, який встановлює центробанк, і ринковим.

Та не всі експерти радіють такому рішенню регулятора. Голова правління Всеукраїнської громадської організації «Фінансова грамота України» Михайло Стрельніков вважає, що так Нацбанк намагається, як біблейській Понтій Пілат, умити руки і перекласти всю відповідальність на інших фігурантів ринку.

«Чорний ринок не може працювати поза зв’язкою із легальними установами, і всім дуже вигідне подальше зростання курсу гривні щодо долара. Так регулятор уже не має великого бажання впливати на ринок адміністративно», — впевнений він.

Що ж станеться насправді й чи з’явиться в наших банках валюта, яку, хоч і за високим курсом, зможуть купити фізичні та юридичні особи, поки що говорити зарано. Проте й чекати доведеться недовго.

ПРЯМА МОВА

Роман ШПЕК,
голова ради Незалежної асоціації 
банків України (НАБУ):

— НАБУ заявляла про необхідність припинення практики формування кількох курсів на валютному ринку. Створення єдиного курсу повинне зменшити обсяги «чорного» валютного ринку і повернути проведення валютообмінних операцій у легальне русло, тобто у банківські каси.