Глава держави особисто завітав до Міжнародного центру культури і мистецтв Федерації профспілок України, аби зустрітися з тими, хто своєю нелегкою щоденною працею полегшує життя нужденних та малозахищених. Адже ця професія — не лише робота, а стиль життя. І залишаються в ній лише ті, у кого відкрита душа, а серце сповнене співчуття і любові до ближнього. Отже — ці люди завжди на передовій соціальної справедливості.

Віктор Янукович зауважив: важко переоцінити, наскільки глобальною, всеохоплюючою і стратегічно важливою є соціальна сфера держави. Яскраве свідчення цього, за його словами, — перша стаття нашої Конституції, яка проголошує Україну соціальною державою.

Бути соціальним працівником означає щодня віддавати кожному підопічному часточку турботи і любові. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

— Соціальний вектор стрижнем проходить крізь філософію розбудови України, гарантуючи соціальний характер розподілу суспільного багатства і соціальну спрямованість економіки. Держава має гарантувати реалізацію соціальних прав громадян, зокрема на гідне життя та соціальний захист. Усвідомлюючи і поділяючи ці цінності, три з половиною роки тому ми розпочали реалізацію амбітної програми економічних реформ — «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». Слова про заможне суспільство недаремно стоять на першому місці. Соціальний вимір завжди був і буде пріоритетом у діяльності органів державної влади, — наголосив Президент.

Він зазначив, що попри непросту економічну ситуацію у світі, яка позначається й на вітчизняній економіці, в Україні щороку підвищуються соціальні стандарти і гарантії. Торік успішно запрацював новий інструмент державної політики — соціальні ініціативи Президента. Його головна особливість — всеосяжний характер і водночас конкретна адресність та швидкість реалізації поставлених завдань.

Лише за півроку сформовано новий для держави інститут фахівців із соціальної роботи. Його чисельність — 12 тисяч спеціалістів. Уже за рік їхніми послугами було охоплено понад мільйон громадян. Також за останні три роки прийнято сучасну законодавчу базу. Розширюється мережа центрів надання соціальних послуг, соціальних гуртожитків для дітей-сиріт, соціальних центрів матері та дитини.

— І все це — справа добрих рук та чуйної душі майже 170 тисяч соціальних працівників. Щирий вам за це уклін і подяка, — наголосив Віктор Янукович.

Глава держави також зауважив, що професійне свято — не тільки привід спільно порадіти здобуткам. Це ще й нагода відверто поговорити про те, де не повною мірою реалізовано резерви та можливості, подумати, що слід зробити найближчим часом.

Визначені на міжнародному рівні стратегічні напрями — боротьба зі злиденністю, забезпечення доступу до освіти, досягнення гендерної рівності, зниження рівня материнської та дитячої смертності, скорочення масштабів поширення ВІЛ/СНІДу та інших захворювань — актуальні і для України. Хоч світова спільнота і визнає наш безсумнівний прогрес, а в проблемі боротьби з ВІЛ/СНІДом — і лідерство в регіоні «Східна Європа — Центральна Азія», однак ми маємо ще багато чого зробити.

Особливість соціальної сфери полягає в тому, що ніколи не можна бути повністю задоволеним результатом, доки актуальними залишаються питання бідності, нерівності, обмежених можливостей. Тому одне з головних завдань — зміна принципів формування державної соціальної політики, її суті і змісту. І тут слід розуміти, що більшість проблем виникає і розв’язується не в центрі, а саме на місцях, у регіонах.

— Дуже важливе питання — забезпечити перехід соціальних працівників на тактику запобігання. Чим раніше буде «підхоплена» вразлива людина, тим легшим буде шлях її «соціального відновлення», тим простіше буде вберегти людину від сповзання в розряд бідних чи неблагополучних, — переконаний Віктор Янукович.

Успішність реалізації цих та інших завдань, за словами Президента, залежить від кожного з майже 170 тисяч працівників соціальної сфери. І з цього випливає ще одне важливе завдання — підвищення престижності, а через це — якості роботи соціального працівника. Бо хоч як прикро визнавати, але за рівнем зарплати вони посідають чотирнадцяте, або третє з кінця, місце.

Півтисячі осіб, які працюють у сфері надання соціальної допомоги, у першому півріччі 2013 року отримували мінімальну зарплату — 1147 гривень. А це ключова причина хронічної неукомплектованості системи соціальних служб, небажання молоді йти в соціальні працівники. Соціальний працівник не повинен сам бути об’єктом соціального захисту як малозабезпечений.

— Не хочу вчергове наголошувати на слабкій матеріально-технічній базі соціальних закладів, стінах та стелях, які не бачили ремонту десятки років. Хочу, щоб мої слова почули насамперед керівники місцевої влади та відреагували на них належним чином, — підсумував Президент.

Він щиро подякував соціальним працівникам за невтомне і віддане служіння українському народові, вагомий внесок у зміцнення соціального захисту співгромадян та побажав завжди бути вірними покликанню працівника соціальної сфери й відчувати гордість за свою професію.

Глава держави вручив найкращим у професії державні нагороди України за вагомий особистий внесок в реалізацію державної політики у сфері соціального захисту населення та високий професіоналізм.