Міністерство зосередиться на подоланні проблемних питань, які заважають розвитку вигідних взаємин вітчизняних та зарубіжних бізнесів. Про це повідомив під час зустрічі з послами іноземних держав міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка. За його словами, попри кадрові скорочення, Мінагрополітики посилить зовнішньо-економічний блок відомства задля оперативнішого реагування на проблеми міжнародної співпраці.

«За кілька днів після кожного критичного звернення дипмісій ми будемо готові зустрітися і вирішувати питання як мінімум на рівні заступника міністра», — наголосив він, додавши, що перед міністерством стоїть завдання «побудувати таку систему взаємин, аби кожна держава розуміла, що Україна є прогнозованим, надійним партнером, а також викорінити корупційну складову цієї співпраці». Ігор Швайка також повідомив, що відомство розробило чимало законодавчих ініціатив, спрямованих на дерегуляцію бізнесу, подолання бюрократичних процедур, вихід на євроринок, узгодження стандартів, прискорення і поглиблення взаємодії бізнесів, а також взяло курс на прямий діалог з агробізнесом.

«Нинішній український уряд почав рухатись у потрібному напрямку», — таку високу оцінку починанням Кабміну дав Надзвичайний і Повноважний Посол Сполучених Штатів Америки Джеффрі Р. Пайєтт. Він наголосив, що, попри труднощі, які виникли в Україні з анексією Криму, та тим, що відбувається нині на сході та півночі, досягнення країни в агросекторі можуть бути ще більшими завдяки українським родючим землям. Але для цього держава має зосередити свою увагу на подоланні корупції, скороченні регулюючих процедур, удосконаленні адмінпроцедур та модернізації агросектору.

— Невдовзі Україна отримає вільний доступ до європейського ринку, і має цим скористатися, — продовжив Джеффрі Р. Пайєтт, додавши, що для більшої участі наших гравців на цьому ринку треба ще врегулювати чимало законодавчих питань, а також модернізувати агровиробництво. І в цих питаннях американські компанії готові бути надійними партнерами України.

Посол Федеративної Республіки Німеччина Крістоф Вайль підтримав американського колегу в побажаннях та оцінці потенціалу агросектору, особливо наголосивши на потребі викорінення корупції. «Це має стати пріоритетом номер один для уряду», — зауважив він. Німеччина готова усіляко допомагати Україні у реформуванні економіки, зокрема агросектору, у тому числі продовжувати проекти Twinning. Готові працювати на українському ринку, за словами посла Німеччини, 50 компаній, які раніше зайшли на нього. А деякі навіть мають намір розширювати свою співпрацю. Він додав, що в нашій державі працює вже майже 50 фермерів із Німеччині, які дуже задоволені українськими землями і готові збільшувати площі обробітку.

Посол Франції Ален Ремі звернув увагу присутніх на розумному розподілі ресурсів, що є у розпорядженні Мінагрополітики (земля, вода, ліси тощо), а також потребі розвитку малих та середніх господарств. «Саме фермери можуть наситити внутрішній ринок харчами і допомогти українцям замінити імпортні продукти власними, — переконаний він. — Крім того, це дасть роботу значній частині місцевого населення». Саме тому, на його думку, 2014-й має стати міжнародним роком розвитку сімейного сільського господарства. При цьому не обов’язково інвестувати у цей сектор значні кошти. Достатньо провести інфраструктурні реформи, а також забезпечити тих, хто хоче займатися фермерством, юридичною підтримкою та освітою. За його словами, завдяки такій політиці упродовж 60 років у його країні сільські території залишаються розвинутими, агросектор стабільно розвивається і кожен знає, на який ринок працює.

Посол Саудівської Аравії Джудія Алхазал сконцентрував свою увагу на проблемах продовольчої безпеки у світі, нагадавши, що його країна щороку віддає 4% ВВП на допомогу країнам, які стикаються з браком харчів. Він зауважив, що Україна, маючи продовольство, могла б долучитися до благородної місії — участі в міжнародних продовольчих програмах. Крім того, посол додав, що інвестиції в Україну Саудівською Аравією поки що не співставні з її можливостями в агросекторі, тож настав час це змінювати.