Учора Арсеній Яценюк побував на лінії державного кордону поблизу Міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення Гоптівка. На цій ділянці виконано першочерговий комплекс робіт у рамках цього проекту. 

За кермом «Кугуара» разом із т. в. о. голови Державної прикордонної служби Віктором Назаренком Прем’єр проїхав уздовж лінії державного кордону до прикордонної вишки спостережного поста, поспілкувався із прикордонниками та піднявся на вишку. Він також ознайомився з технікою, наданою Україні в рамках технічної допомоги з облаштування українсько-російського кордону.

В інтерв’ю журналістам Арсеній Яценюк зазначив, що понад 20 років незалежності Україна фактично не мала кордону з Російською Федерацією: «Уряд розпочав проект «Стіна», можна називати його «Європейський вал» — це облаштування східного кордону Європейського Союзу».

Мета проекту — зупинення нелегальної міграції, диверсійних груп, контрабанди, переміщення зброї та радіоактивних матеріалів. «І основне — якщо немає кордону, то безвізового режиму з Європейським Союзом нам ніхто не надасть. Якщо немає кордону, то питання про членство України в Північноатлантичному альянсі так само не можна вирішити», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Таке облаштування державного кордону передбачає формування першої лінії оборони. Воно також виконує військову функцію — щоб стримувати агресію супротивника. Звичайно, після першої лінії оборони повинні стояти регулярні війська, вважає Арсеній Яценюк.

Державна межа повинна бути неприступною для ворогів нашої країни. Фото з урядового порталу

Загалом Україна отримує фінансову допомогу на облаштування державного кордону за 15 міжнародними проектами. Загальний обсяг фінансування сягає 500 мільйонів гривень. Основна сума коштів надійшла від Європейського Союзу — 235 мільйонів гривень. Із цих коштів поки що не використано жодної копійки. Із бюджетних коштів, виділених Держприкордонслужбі, витрачено 7 мільйонів гривень.

Арсеній Яценюк повідомив, що оголошується публічний тендер, аби «з одного боку, побудувати кордон, з іншого — залучити українські підприємства до будівництва і виготовлення укріплень, і третє — дати роботу українцям».

Під час розробки вивчено весь міжнародний досвід. Для реалізації проекту в Міністерстві інфраструктури буде створено окремий департамент з облаштування державного кордону. Загальну координацію здійснюватиме Державна прикордонна служба. Активну участь у подальшому проектуванні братимуть інженерні інститути.

«Уряд вважає це ключовим завданням — реальне облаштування кордону, побудову укріплень, залучення підприємств, роботу для українців. Тому що це запорука безвізового режиму, запорука того, як зупинити диверсантів агресора і дати змогу, зокрема українським Збройним силам, отримати перший рубіж оборони проти агресора, яким є Російська Федерація», — наголосив Арсеній Яценюк. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»