ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! 

Це захворювання стало символом  Всесвітнього дня здоров’я-2013

Щоб обговорити сучасні методи  профілактики і лікування хвороби,  на Міжнародну науково-практичну конференцію, що відбулася  в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця, приїхали фахівці з 13  країн світу. У своєму вітальному слові міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова зазначила, що хвороби системи кровообігу є основною причиною смерті у світі. Тому прийнято програму «Здоров’я — 2020: український вимір», яка вперше для України передбачає орієнтацію на профілактику на принципах  Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Про гостроту цієї проблеми говорив у своєму виступі і  академік Віталій Москаленко. Так, дослідження Інституту кардіології ім. М.Д. Стражеска свідчать, що артеріальна гіпертензія виявляється у понад третини населення, частіше серед чоловіків. Навіть у віці 25—34 роки підвищений тиск виявляють у кожного шостого чоловіка, в 35—44 роки — у кожного третього, а в 45—54 роки — в кожного другого. Серед жінок віком 25—34 роки артеріальна гіпертензія зафіксована у кожної двадцятої, в подальшому динаміка її поширеності зростає.

У 2011 році серед дорослого населення України було зареєстровано майже 12,3 мільйона випадків захворювань на гіпертонічну хворобу. Тобто з 1991-го таких хворих збільшилося майже втричі. Як наслідок,  рівень первинної інвалідності дорослого населення зріс протягом 2010—2011 років на 20%.  Загалом унаслідок хвороб системи кровообігу Україна щорічно втрачає близько 450 тисяч населення.

Фізкультура знизить «шанси» для гіпертонії. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Тож важливо, наголосив професор Василь Нетяженко, щоб якомога більше людей звернулися до лікаря, виміряли тиск і за потреби розпочали лікування. Здається, все дуже просто. На жаль, з 12 мільйонів вітчизняних гіпертоніків лікується лише 15% хворих. Тим часом держава виділила 190 мільйонів гривень на профілактику і лікування цієї недуги.

Відомо, що ризик розвитку гіпертензії можна мінімізувати через дотримання здорового способу життя: збалансоване харчування, скорочення споживання солі, відмови від зловживання алкоголем, регулярна фізична активність та відмови від вживання тютюну. Всесвітній день здоров’я надає унікальну можливість загострити увагу на проблемі боротьби з артеріальною гіпертензією, спонукати уряди, міжнародні організації, ділові кола, фахівців різних секторів і громадянське суспільство до активних дій, спрямованих на її розв’язання.