У Донецькій області між КПВВ (контрольний пункт в’їзду-виїзду) «Зайцеве» та нульовою лінією розмежування відкрився перший у регіоні гуманітарно-логістичний центр (ГЛЦ). Цим розпочалася реалізація масштабного проекту (ним заплановано створити кілька таких об’єктів), головна мета якого — допомогти жителям краю, які виживають на території, окупованій самопроголошеною «ДНР».

«Ми зробили крок назустріч майже двом мільйонам людей за лінією розмежування, — наголосив під час відкриття ГЛЦ голова Донецької ОДА, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. — Відтепер українці, які вимушено стали заручниками російсько-терористичних військ, зможуть купувати продукти харчування, ліки, отримувати банківські послуги за українськими цінами з належним обслуговуванням. На території центру продаватимуть товари першої необхідності. Ми надали кілька прилавків місцевим фермерам, які запропонують покупцям свою продукцію».

Перший у Донбасі ГЛЦ розташований на заасфальтованому та огородженому майданчику площею майже два гектари із автономними водо- та енергозабезпеченням. На цій території до послуг відвідувачів є аптека, стаціонарне відділення «Ощадбанку», фельдшерсько-акушерський пункт, облаштовані торговельні ряди й санітарна зона. Громадський порядок охороняють співробітники міліції, перевіряють на в`їзді прикордонники, а на виїзді — працівники фіскальної служби. Державна прикордонна служба запровадила окремий порядок пропуску на територію ГЛЦ. «Громадянину України потрібно мати паспорт, який необхідно пред’явити на нульовому контрольному посту в Майорську за 10 кілометрів звідси, — розповідає заступник начальника Східного регіонального управління Державної прикордонної служби, полковник Віктор Половніков. — Кожному видаватимуть спеціальний контрольний талон і дуже швидко перевірятитмуть за базами даних служби».

Після відкриття таких гуманітарно-логістичних центрів співвітчизникам із тимчасово непідконтрольних Україні територій не потрібно буде вирушати на «велику землю» за продуктами харчування, медикаментами, побутовою хімією тощо (тютюнові та лікеро-горілчані вироби не входять до цього переліку). Зважаючи на те, що ціни в «ДНР» на харчі у 1,2—2 рази вищі, схоже, покупців не бракуватиме. Радше навпаки. Тому, згідно з тимчасовим порядком, кожен, хто завітає до ГЛЦ, має право придбати і вивезти звідси на непідконтрольну територію за день продуктів харчування на 5 тисяч гривень, інших товарів народного споживання — на 10 тисяч гривень. Є великі сподівання, що ГЛЦ сприятимуть зменшенню контрабанди товарів і розвантаженню пропускних пунктів на лінії розмежування. І найголовніше — подібна практика стане реальним доказом того, що українська влада всіляко допомагає своїм співвітчизникам, які з різних причин залишилися на території, окупованій проросійськими незаконними збройними формуваннями. Втім, зважаючи на таке небезпечне сусідство, дуже важливо гарантувати безпеку, за яку відповідають силові структури. Вони унеможливлять потрапляння сюди зброї, вибухонебезпечних та наркотичних речовин і зведуть до мінімуму можливість ймовірних різноманітних провокацій.