Чи часто на прилавках продовольчих магазинів можна побачити качатину? Особисто мені за останній десяток років така дивина трапилася тільки раз. І то кілька господинь квапливо перебирали рецепти, консультуючись одна з одною, яку смакоту можна приготувати із пласкої жирної тушки. Адже ця птиця — не для будь-якої страви.

Втім, нам обіцяють, що вже на початку наступного року матимемо нагоду обрати улюблений спосіб приготування «качки по-чернігівськи». Адже в Козелецькому районі між селом Євминка і містом Остер споруджують потужний птахокомплекс.

Екологічна катастрофа?..

Тільки-но стало відомо про наміри збудувати «хатинку на качиних ніжках», як місцеве населення злякалося: чи не «крякне» природа, не витримавши такого навантаження? Побоювання стосуються, насамперед, стану повітря та водних ресурсів. Якщо так станеться, що сморід від продуктів життєдіяльності пташиних організмів розкотиться по околиці, то втратиться вся привабливість мальовничої місцевості. Крім того, на думку селян, важко передбачити, як це позначиться на здоров’ї людей, насамперед малечі. Інший негативний аспект: як відомо, качки люблять воду і потребують її у великій кількості. Чи не пересохнуть унаслідок роботи глибинних насосів навколишні криниці? Чи не спричинять екологічну катастрофу стічні води, що потраплятимуть у Десну?

Заступник керівника підприємства Ігор Іллєнко заперечує всі прогнозовані загрози. За його словами, проект птахофабрики має необхідні дозволи й висновки, а також позитивні експертизи. Таке велике сучасне підприємство просто не може не бути оснащеним надсучасними очисними спорудами. Також планують пропускати повітря через фільтр, котрий «відбере» 99 відсотків неприємного запаху.

— Ми качаємо воду з глибини 90 метрів, тобто не чіпаємо водоносні горизонти, які розміщені на цих територіях. Колодязям нічого не загрожує, як і природі, оскільки стічні води з ферми проходитимуть належне механічне та біологічне очищення, — аргументував Ігор Іллєнко. — І технологія з переробки відходів, які залишатимуться від птиці, у нас найсучасніша. Біогазовий комплекс повністю знімає цю проблему. Він перероблятиме весь рідкий пташиний послід на добриво. Навіть неминучий за такої кількості галасливої птиці шум «гаситиме» звукоізоляційна огорожа. А головне те, що підприємство орендує землі, котрі не обробляли останні 20 років.

…чи економічна вигода?

Ферма складатиметься з 10 пташників, кожний з яких вміщатиме до 22 тисяч качок. Розташована вона на передбаченій санітарними нормами відстані від населених пунктів. Власний інкубаторій, забійний цех, комбікормовий завод — усе це ланки безперервного виробництва. Адже молодняк виростає і набуває кондиційних властивостей за 42-44 дні. Його м’ясо відправляють у торговельну мережу, тим часом підростають інші каченята, а в інкубатор закладають нову партію одержаних від батьківського поголів’я яєць.

Тут планують щороку виготовляти близько 21 тисячі тонн качиного м’яса. Навіть відходи від забою птиці перероблятимуть на м’ясокісткове борошно. Замкнутий цикл виробництва передбачає також реалізацію пір’я. За словами господарів майбутнього комплексу, це все коштує великих грошей, і люди зараз стоять у черзі на укладання угод, аби забирати усі ці супутні продукти.

— Ферма працюватиме на повному самозабезпеченні. Ми маємо достатньо землі для вирощування зерна, з якого вироблятимемо власні комбікорми, — розповідають на підприємстві. — Комбікормовий завод потужністю 20 тонн на годину видаватиме навіть надлишок продукції, яку зможуть за зниженою ціною продавати місцевим фермерам.

Будівництво птахокомбінату йде швидкими темпами. Нині воно вже на завершальній стадії. На підприємстві переконані: шкода від діяльності промислового гіганта — сумнівна, а от вигоди — очевидні. Адже саме жителі навколишніх сіл мають зайняти 450 новостворених робочих місць. Зараз набір персоналу — у розпалі.

КОМПЕТЕНТНО

Олександр САВЧЕНКО,
директор департаменту

агропромислового розвитку

Чернігівської облдержадміністрації:

— Цей масштабний інвест-проект розраховує зайняти нішу з виробництва практично не представленого на продуктових прилавках країни качиного м’яса. Комплекс буде закритого типу, з безвідходним виробництвом. Була домовленість з керівниками підприємства, що його мають зареєструвати на території області. Також птахокомплекс бере на себе дещицю соціальної відповідальності за розвиток території сільської громади, землю якої орендує.