Днями в Ужгородському національному університеті вручали дипломи одразу 54 іноземцям. Під час урочистої церемонії декан медичного факультету професор Олександр Болдіжар зазначив, що такого масового випуску фахівців для інших країн в історії вишу ніколи не було. Особливо приємно, що це сталося, коли університет відзначає 70-річчя з часу створення.

Дипломи випускникам-іноземцям вручали ректор Володимир Смоланка та голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко.

Володимир Смоланка повідомив, що цього року ужгородський виш увійшов до десятки перших в Україні за кількістю держзамовлень. Серед цьогорічного позитиву і приєднання до програми «Еразмус+». Підписано вже 15 угод, за якими студенти протягом одного семестру мають змогу навчатися у вишах Європи. «Але й ми маємо запропонувати іноземцям такі умови для навчання, які відповідають вимогам цієї програми», — доповнив Володимир Іванович.

Громадяни Індії залишать стіни Ужгородського національного університету з дипломами лікарів. Фото з сайту Ужгородського національного університету

— Нинішні випускники-іноземці — індуси, які приїхали до нас із Луганська через неможливість продовжувати там студіювання. У нас вони здобули ступінь спеціаліста медичної справи, — повідомила проректор університету професор Мирослава Лендьєл. — Тепер їм належить вирішити, чи продовжувати навчання в Ужгородській клінічній ординатурі, чи повертатися додому і розпочинати там власну справу.

Посадовець зазначила, що для викладачів вишу це також був серйозний іспит, адже торік восени на медфак мали перевестися загалом 300 студентів, які навчалися на різних курсах, і всі — англійською мовою. «Ми дуже хвилювалися, — каже пані Мирослава, — але таки знайшли викладачів, які цілком пристойно володіють англійською. Тестування на знання мови проводили фахівці факультету іноземної філології. Зрештою студенти залишилися задоволені викладачами, їхнім знанням англійської. Останні задоволені рівнем фахових знань більшості студентів».

Найближчим часом можливе навчання іноземців і на стоматологічному факультеті. Хоч він у східних країнах не такий затребуваний, як лікувальна справа, та потреба у таких фахівцях є.

Наступного року в Ужгородському національному університеті викладатимуть деякі курси англійською і українським студентам. Цікаво, що до приходу індусів торік у вересні знати викладачам англійську було не обов’язково, але тепер ситуація змінилася.

У виші планують наступного року створити англійськомовні групи на інженерно-технічному факультеті. Тут громадян Індії найбільше зацікавить спеціальність «містобудування та архітектура». Готуються навчати іноземців і факультети інформаційних технологій та міжнародних відносин.

— Усе це — великий позитив і для викладачів, які підтягують свої знання іноземної, оскільки у них з’являється чимало нових можливостей, і для університету, що виходить на якісно новий рівень. Навчатися в ужгородському виші стає дедалі престижніше, — додала Мирослава Лендьєл. — А ще всі ми за цей навчальний рік успішно склали іспит на толерантність. Траплялися якісь дрібні інциденти на побутовому рівні, але жодного вияву нетерпимості не було.