Через складну ситуацію на сході країни та фактичну втрату Криму відбувається посилення державного кордону на всіх напрямках. У тому числі на узбережжі північного Причорномор’я. Так, поблизу села Рибаківка Березанського району Миколаївщини тривалий час існувала прикордонна застава. Згодом вона була розформована у зв’язку з малою за площею ділянкою, за якою ведеться спостереження, та незначним навантаженням на неї.

На сьогодні відновлено роботу відділу прикордонної служби «Рибаківка», який входить до складу Херсонського прикордонного загону Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України. Відділ виконує ті самі завдання, як і інші структурні підрозділи: забезпечує недоторканність державного кордону, бореться із порушеннями законодавства України з прикордонних питань, забезпечує дотримання вимог чинного законодавства з прикордонних питань в територіальному морі та внутрішніх водах України.

Утім, пріоритетним напрямом діяльності є недопущення проникнення на територію України екстремістів, незаконного перевезення через державний кордон вибухових та радіоактивних речовин, зброї, боєприпасів, інших засобів диверсії і терору.

Особливостями роботи в нинішніх умовах поділився начальник Рибаківського відділу Максим М. «Державний кордон ми охороняємо засобами технічного контролю і технічного спостереження за допомогою радіолокаційних станцій, — зазначає прикордонник. — Після переформування застави тут була залишена тільки радіолокаційна станція. У зв’язку із проблемними питаннями, пов’язаними з Кримом, посилено прикордонний режим. Щільність охорони державного кордону збільшено. Поясню на прикладі. Якщо раніше, приміром, три кілометри кордону охороняв один прикордонник, нині на кілометр припадає одна людина. Також зросла щільність прикордонних підрозділів. Збільшено кількість засобів технічного спостереження за водною та надводною обстановкою. Найближчим часом отримаємо у розпорядження відділу два швидкісних потужних катери».

Прикордонники Рибаківки плідно співпрацюють з лоцманськими службами, які працюють із великими суднами, допомагають місцевому рятувальному посту. Зокрема, стався випадок, коли саме прикордонники врятували дітей, яких віднесло на матрацах далеко від берега і вони перебували там близько двох годин. Першими їх виявили військові завдяки технічним засобам, а вже згодом до рятування дітей долучилися спеціалісти.

Перебуваючи на дільниці прикордонної служби «Рибаківка», охоронці кордону своїми засобами спостереження мають змогу відстежувати територію радіусом більш як 25 кілометрів. Спостерігають за 12-мильною смугою, що входить до територіальних вод України. «Якщо судно виходить за межу в 12 миль, — пояснює начальник відділу, — воно порушує державний кордон України. Наприклад, судно йшло з Одеси до Очакова, відхилилося від курсу і вийшло з цієї зони, ми фіксуємо ціль та передаємо інформацію на пости, куди прибуває судно. Адже невідомо, з якою метою воно покинуло територіальні води України. Можливо, для дозавантаження, щоб отримати зброю або взяти на борт диверсійні групи».

Утім, за останній період жодних порушень кордону на рибаківській ділянці не зафіксовано. Керівник служби пояснює це відсутністю на підконтрольній території портів. Тоді як маломірні судна інколи додають прикордонникам клопоту. Максим М. навів приклад щодо іншого поста прикордонної служби, що розташовується на Азовському узбережжі. Там нещодавно було затримано маломірний плавзасіб, який перевозив боєкомплекти, понад 80 одиниць автоматів Калашникова, гранатомети, патрони в кількості 220 тисяч. Звісно, прикордонники відреагували згідно із своїми повноваженнями та перешкодили потраплянню зброї на територію України.

Не на всі запитання відповів начальник відділу прикордонної служби, пояснивши це військовою таємницею. Адже в умовах, коли на території України ведуться воєнні дії, будь-яка інформація може бути використана супротивником. Проте головний висновок: відпочивальники Рибаківки й жителі півдня України можуть бути впевнені — кордон перебуває під надійною охороною.