КОНСУЛЬТАЦІЇ

Фахівці рекомендують впровадити програму професійної орієнтації  для старшокласників

На ринку праці та в структурі освіти України існують проблеми, що не дають змоги підвищити рівень зайнятості населення. А це у свою чергу гальмує економічне зростання. Нині кількість активного робочого населення практично зрівнялася з кількістю пенсіонерів. Це унеможливлює повною мірою вирішувати питання соціального забезпечення людей. 

Крім того, існує дисбаланс між підготовкою фахівців у вищій та професійно-технічній освіті й реальними потребами економіки. З одного боку, нині відчувається дефіцит робочої сили у певних галузях промисловості, а з другого — велика кількість людей з дипломами економістів, фінансистів, маркетологів, філологів не можуть знайти роботу за фахом.

Яким чином розв’язати ці та інші проблеми у сфері зайнятості населення, Прем’єр-міністр Микола Азаров консультувався з профільними експертами та представниками громадських організацій.

Майстер: роби як я. Фото з сайту pda.amic.ru

Без «пряника» ніяк

Передусім експерти наголосили на необхідності серйозного вдосконалення системи державного замовлення та впровадження спеціальної програми професійної орієнтації в старших класах середньої школи.  На думку фахівців, потрібно відновити практику відвідування  учнями підприємств, щоб, скажімо, діти бачили, як робиться хліб, плавиться сталь тощо. Крім того, старшокласників потрібно інформувати про те, які професії нині та у найближчій перспективі є і будуть затребувані на ринку праці і який рівень оплати праці у відповідних фахівців. Такі підходи дали б змогу наблизитися до розв’язання проблеми з перекосом у системі освіти. Адже нині 30% молоді закінчує профтехучилища, а 70% — виші. Причому у ВНЗ значний перекіс у бік гуманітарних професій.

Також фахівці переконані, що молодь потрібно стимулювати здобувати професію, яка затребувана на ринку праці. Як приклад було наведено ситуацію з міліцією, органи якої певний час відчували дефіцит із кадрами. Однак коли працівникам міліції почали надавати житло, ситуація стрімко змінилася на краще.

Необхідно вдосконалити механізм взаємовідносин між навчальним закладом та виробництвом. Нині підприємства не зацікавлені брати на стажування чи практику учнів профтехучилищ. З одного боку, це підлітки 14—16 років, з іншого — Закон «Про охорону праці». Також треба врегулювати питання оплати праці стажерам та практикантам. Крім того, на думку експертів, випускники, які навчалися за державний кошт, в обов’язковому порядку повинні відпрацювати за направленням 3-5 років. Бо інакше держава недоцільно використовує величезні гроші.

Для розв’язання цих проблем запропоновано повернутися до ідеї створення Державної служби професійної освіти, до якої передати професійно-технічні навчальні заклади, технікуми, а також ресурси та напрацювання, які є в Державному центрі зайнятості. Це б дало змогу якісно вирішувати питання професійного навчання.

Уряд відкритий до критики

Деякі експерти наголосили на необхідності посилення контролю за державними структурами, що займаються працевлаштуванням населення. Адже, згідно з опитуваннями, частина з таких установ погрузла в бюрократичній тяганині, тож якість та швидкість їх послуг залишають бажати кращого. Крім того, експерти зауважили, що різноманітні центри зайнятості практично не координують свою роботу, що теж не сприяє швидкому працевлаштуванню безробітних. Скажімо, немає єдиної бази вакансій та резюме. При цьому бракує вакансій щодо роботи вдома, у певний сезон чи літні канікули. Це не дає змоги молодим людям, що навчаються, заробити зайву копійчину.    Також експерти порадили розробити механізм співпраці між державними установами та приватними агентствами, що займаються працевлаштуванням.       

Крім того, фахівці звернули увагу на необхідність створення системи навчання та перекваліфікації людей віком від 45 років, неприпустимість закриття «містоутворюючих» підприємств та тих, що розташовані у депресивних регіонах. Також фахівці запропонували зробити жорсткішими правила прийому на роботу іноземців, поставивши заслін некваліфікованим працівникам.     

У свою чергу, Микола Азаров зазначив, що в цілому проблема працевлаштування населення має стратегічний характер, і без активної участі профспілок, роботодавців, громадськості, без довгострокових і серйозних заходів її не розв’язати. Прем’єр зазначив, що уряд відкритий до критики і готовий розглянути всі пропозиції та зауваження.