ВАЖЛИВО

Популяризація принципів грудного вигодовування дасть змогу знизити рівень захворюваності й смертності дітей першого року життя 

Материнське молоко — єдиний природний спосіб вигодовування дитини, який забезпечує її гармонійний розвиток, закладає основи здоров’я на наступні роки життя. Як зазначено в Конвенції ООН про права дитини, таке харчування є основним компонентом права дитини в досягненні найвищого можливого рівня здоров’я. В Україні відповідним наказом МОЗ також затверджено принципи підтримки грудного вигодовування, а також критерії та порядок оцінки закладу охорони здоров’я на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини». Цей статус присвоюється закладам охорони здоров’я, які надають допомогу матерям та дітям відповідно до вимог Розширеної Ініціативи ВООЗ/ЮНІСЕФ, в основу якої покладені принципи підтримки грудного вигодовування. Комісія незалежних експертів у складі представників методично-організаційного моніторингового центру ознайомилася з роботою підрозділів Черкаської міської дитячої лікарні та організацією надання медичної допомоги дітям.

Як повідомила завідувач методично-організаційного моніторингового центру «Охматдиту» Лідія Романенко, за результатами перевірки загальний показник лікарні, враховуючи 12 принципів підтримки грудного вигодовування, становить 90,5 %. Це означає, що заклад успішно пройшов акредитацію на статус «Лікарня, доброзичлива до дитини».

Фото з сайту mir-dlja-liny.com

Головний лікар Черкаської міської дитячої лікарні Володимир Борисенко зазначив, що в очолюваному ним закладі послідовно впроваджують сучасні принципи ведення лактації та грудного вигодовування відповідно до національних критеріїв підтримки вигодовування, затверджених Міністерством охорони здоров’я, мають досвід з грудного вигодовування дітей першого року життя. Є групи підтримки з матерів-годувальниць, які теж можуть поділитися таким досвідом.

— Існує послідовність у наданні допомоги за єдиними принципами на таких етапах: жіноча консультація — пологовий стаціонар — дитяча поліклініка, — розповідає Володимир Борисенко. — У всіх підрозділах нашої лікарні наявні приміщення для проведення індивідуальних та групових занять з матерями та медичними працівниками. По-домашньому облаштовані палати лікарні для цілодобового спільного перебування у них матері та немовляти з перших хвилин життя. Також надаємо змогу участі у догляді за новонародженим членам родини. Окрім цього, практикуємо партнерські пологи, створили для цього комфортні умови.

За словами директора департаменту охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації Володимира Брожика, популяризація принципів грудного вигодовування дасть змогу знизити рівень захворюваності й смертності дітей першого року життя та поліпшить репродуктивне здоров’я жінок. Оцінка пологових будинків, жіночих консультацій, дитячих поліклінік чи дитячих стаціонарів на відповідність статусу «Лікарня, доброзичлива до дитини» в області проводиться з 2002 року. Нині вже 13 медичних закладів акредитовані на це високе звання. Серед них — обласна дитяча лікарня, Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини», Уманська, Смілянська, Черкаська, Канівська, Звенигородська центральні районні лікарні. До речі, обласна дитяча лікарня — єдиний в Україні медичний заклад такого типу, який має статус «Лікарня, доброзичлива до дитини».

До речі. Як встановили вчені, вплив грудного молока не обмежується фізичним здоров’ям. Масштабні дослідження свідчать про прискорений розвиток мозку маляти при грудному вигодовуванні. Приблизно 90% людей мають ген FADS2, і за його наявності показник IQ дітей, які одержували материнське молоко, вищий у середньому на сім пунктів порівняно з тими, кого годували молочними сумішами.