Україні потрібен мир. Але не будь-якою ціною. Надто багато людських життів заплатили ми у цій війні, розв’язаній Росією. Тож спокій на Донбасі має бути відновлений саме на підставі мирного плану Президента України Петра Порошенка, який мають підтримати США і ЄС, а не на підставі плану російського президента. Про це заявив, відкриваючи урядове засідання, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він наголосив: Україні потрібна підтримка Заходу, оскільки ми самі з Росією не впораємося — знову надурить.

Арсеній Яценюк переконаний, що мир на Донбасі необхідно встановити, і для цього мають бути виконані три головні  пункти: припинення вогню, виведення російської армії і бойовиків з території України і відновлення контролю на українсько-російському кордоні. Саме на виконання третього пункту і направлений  проект облаштування українсько-російського державного кордону, який отримав назву «Стіна».

Як відомо,  спільний кордон з Російською Федерацією становить 2295 кілометрів. Досі він навіть не демаркований.

«Зухвалі дії агресора вимагають сьогодні рішучих кроків. Необхідно негайно закрити українсько-російський кордон від агресора», — заявив учора під час урядового засідання перший заступник голови Державної прикордонної служби, директор Департаменту охорони державного кордону Павло Шишолін. 

Фото з сайту comments.ua

Рови і фортифікація

За словами посадовця, Держприкордонслужба  планує облаштувати кордон належним чином у два етапи. На першому планується провести облаштування ділянок, які знаходяться в даний момент поза зоною конфлікту і активних бойових дій. Передовсім, це стосується кордонів Чернігівської, Сумської, Харківської і півночі Луганської областей.

Посадовець  зазначив, що на сухопутній ділянці будуть суцільні рови шириною не менше 3 метрів і глибиною 2 метри. Також будуть встановлені електронні системи контролю і різні фортифікаційні споруди. На морській ділянці встановлять єдину систему оптико-електронного спостереження і фортифікаційні споруди.

На другому етапі, за словами Павла Шишоліна, планується подібне облаштування кордону на ділянці довжиною приблизно 400 км, яке почнеться після закінчення бойових дій.

Заступник голови Держприкордонслужби наголосив, що найбільш незахищена ділянка знаходиться в межах Донецької та Луганської областей, загальна довжина якої складає 500 км.

Він також зауважив, що  аналогічне облаштування кордону буде і на межі з тимчасово окупованим  Кримом.

 «Ми усвідомлюємо, що це дуже дорогий проект, і саме тому в рамках донорської конференції і співпраці з Європейським Союзом після затвердження цього проекту звертатимемося  з клопотанням про отримання фінансової і технічної допомоги на реалізацію цього проекту», — сказав він і зазначив, що на початкову стадію проекту в уряду кошти є.

Арсеній Яценюк також підкреслив, що до проекту залучатимуться виключно українські товари, «виключно українське виробництво»: «До цього проекту ми залучимо дуже багато людей, які зможуть працювати, отримувати заробітну платню, і таким чином підвищимо зайнятість».

Глава уряду  вкотре наголосив, що  йдеться про безпеку не лише  України, а й безпеку Європи. Адже фактично — це  облаштування східного кордону Європи. Проект «Стіна» унеможливить перетинання державного кордону України з боку Російської Федерації, убезпечить східні кордони Європейського Союзу і Європи в цілому та України.

Варто зазначити, що нині відповідні органи виконавчої влади мають знайти узгоджене рішення щодо експлуатації земельних ділянок, які потрапляють у зону облаштування державного кордону. Йдеться зокрема про  складання відповідного реєстру ділянок. Після чого повинна бути встановлена реальна ціна відшкодування власникам.

На 3G монополії не буде

Кабінет Міністрів розглянув учора і питання виділення ліцензій 3G. «Позиція уряду однозначна: ми не допустимо  монополії на цьому ринку.  Зокрема такої, яка існує  на ринку стільникового зв’язку, контроль над яким у нашій країні мають російські компанії», — заявив Прем’єр Арсеній  Яценюк.

«Цього разу  Росія не отримає монопольного права на всі ліцензії по телекомунікаціях в Україні. Продаж ліцензій проводитиметься виключно на публічному і прозорому конкурсі, а не під столом, з встановленням мінімальної ціни, яка повинна бути обгрунтована. І це не вісім мільйонів гривень, а мільярди», — сказав він .

Прем’єр також додав, що Україна зацікавлена в участі в конкурсах європейських компаній. «Для того, щоб демонополізувати цей ринок, я навіть згоден розглянути те, щоб одну з ліцензій віддати за одну гривню. Тільки з метою, щоб тут не було російської монополії», — додав він.

Розлучення з «РосУкрЕнерго»

Також український уряд учора нарешті повернув у державну власність два гірничозбагачувальні комбінати — Вільногірський  (Дніпропетровська область) і Іршанський (Житомирська область). Вони  приносили в 10 разів більше прибутку, ніж платив державі за їхню  оренду «Кримський титан», який належить олігарху Дмитру Фірташу.

«Комбінати були в так званій оренді минулої влади. При прибутках мінімально 1 млрд грн на рік держава отримувала 100 млн грн. Тому ми сьогодні повернули ці комбінати в стовідсоткову  держвласність. Далі уряд прийматиме  рішення приватизувати «Об’єднану гірничо-хімічну компанію» (в сферу управління якої передаються комбінати), або залишити ці комбінати виключно на 100% в держвласності», — повідомив Прем’єр-міністр.

Як відомо, три місяці тому, 5 червня Фонд державного майна попередив орендарів,  що не продовжуватиме угоду оренди, термін дії якої добіг кінця 5 вересня.