Івано-Франківська облрада однією з перших затвердила бюджет-2015. Загальний фінансовий ресурс області збільшився порівняно з минулим роком на 106 мільйонів гривень і становить 3,61 мільярда гривень. Відповідно на 111 мільйонів гривень зросли видатки. Депутати облради вирішили найщедріше фінансувати охорону здоров’я та освіту.

На реалізацію регіональних програм виділили 211,4 мільйона гривень, що майже на третину більше, ніж торік. З них в основному фінансовому документі області передбачили 6,5 мільйона гривень на ініційовану головою ОДА Олегом Гончаруком обласну програму підтримки сімей загиблих і постраждалих осіб під час Революції гідності, військовослужбовців і працівників правоохоронних органів, які брали участь в АТО у східних областях України. Перелік конкретних проблемних питань, запланованих до обов’язкового вирішення, вказано у соціальних паспортах, розроблених на кожну конкретну сім’ю. А саме: надання матеріальної допомоги, забезпечення медичної та психологічної реабілітації, санаторно-курортного лікування, поліпшення житлових умов.

— Серед новацій цьогорічного бюджету — формування єдиного кошика доходів загального фонду, — зауважує директор департаменту фінансів ОДА Галина Карп, представляючи основні бюджетні показники. — Від підприємств приватного сектору економіки обласна скарбниця тепер отримуватиме  10% податку на прибуток, а також 55% — з нарахувань екологічного податку. За новою трансфертною політикою в міжбюджетних відносинах, держбюджет надасть області субвенцію освітню, медичну та на підготовку робітничих кадрів.

Грошова допомога з центру буде дуже доречною, оскільки цього року область взяла від держави на своє утримання 7 професійно-технічних навчальних закладів, 2 заклади позашкільної освіти та 4 заклади фізкультури та спорту. 

Головна скарбниця країни також обіцяє Івано-Франківщині базову дотацію для підвищення фіскальної спроможності місцевих бюджетів. Обсяг трансфертів з державного бюджету загалом становить 3,2 мільярда гривень, з яких низовим бюджетам (районним та міським міст обласного значення) передадуть 2,1 мільярда.

Прикарпаття, можна сказати, цілковито заслужило на таку фінансову увагу. Адже торік, за інформацією департаменту фінансів Івано-Франківської ОДА, з області до державного бюджету сплачено податків, зборів та інших обов’язкових платежів в сумі 4,1 мільярда гривень (порівняно з минулим роком доходи загального фонду держбюджету зросли на 196,5 мільйона). Левову частку надходжень займає плата за користування надрами (1,4 мільярда гривень), податок на додану вартість та податок на прибуток. А ось основними бюджетоутворюючими платежами місцевих бюджетів залишаються податок на доходи фізичних осіб, плата за землю та єдиний податок.

ОФІЦІЙНО

Джерел фінансування побільшало

Наталія ЯРЕСЬКО,
міністр фінансів України:

— Місцеві бюджети завдяки запровадженню нової моделі фінансового забезпечення отримали додатковий ресурс на виконання  повноважень. Джерела наповнення місцевих бюджетів розширено за рахунок передачі з державного бюджету 100% плати за надання адміністративних послуг, 100% державного мита, 10% податку на прибуток підприємств; крім того, збору з роздрібного продажу підакцизних товарів (тобто на пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, нафтопродукти) за ставкою 5 відсотків вартості реалізованого товару.

В інтересах місцевих громад значно розширено базу оподаткування податком на нерухомість шляхом включення до оподаткування цим податком комерційного (нежитлового) майна та автомобілів з великим об’ємом двигуна, збільшено норматив зарахування до місцевих бюджетів екологічного податку з 35% до 80%, 25% плати за надра. 

Тільки ці перераховані нові податки додадуть загальному фонду місцевих бюджетів додаткового ресурсу до 25 мільярдів гривень.

А загалом, враховуючи сальдо міжбюджетних трансфертів, ми передбачаємо до 45 мільярдів гривень додаткового ресурсу місцевих бюджетів цього року.

ДО РЕЧІ.Триває затвердження місцевих бюджетів усіх рівнів на 2015 рік. Як інформує Мінфін, станом на 16 січня затверджено 1405 місцевих бюджетів, або 11,9% загальної кількості (11 761). Серед затверджених: 10 обласних (41,7% загальної кількості таких бюджетів) — Вінницька, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Миколаївська, Полтавська, Сумська, Харківська області; 66 міських міст обласного значення (38,8%); 128 районних та  районних у містах  (24,5%); 33 міських міст районного значення (12,3%); 94 селищних (12,7%); 1074 сільських бюджети (10,7%).