Мабуть, немає такого водія, який би не згадував лихим словом автоінспектора. Мовляв, і у випадку ДТП приїжджають запізно, і на викрадення машини реагують не надто швидко. В МВС переконують, що після реформування ситуація зміниться на краще. Про цей йшлося під час брифінгу, що відбувся у середу в МВС.

Початком втілення в життя реформи МВС стало схвалення урядом законопроекту, внесеного до парламенту, яким урегульовуються питання можливості ліквідації низки підрозділів МВС: ГУБОЗ, транспортної та ветеринарної міліції. Також схвалено постанову щодо порядку ідентифікації працівників органів внутрішніх справ. Зокрема запроваджуються відповідні ідентифікаційні жетони. Це дасть змогу легко вирізнити кожного працівника органів внутрішніх справ, який перебуває при виконанні службових обов’язків. Крім того, розпорядженням Кабміну підрозділи Державної автомобільної інспекції позбавляються функцій з надання адміністративних послуг.

Реформування ДАІ передбачає позбавлення її таких функцій, як проведення державної реєстрації транспортних засобів та приймання державних іспитів на право ними керувати; здійснення контролю за внесенням обов’язкових платежів власниками автівок тощо. Для цього в міністерстві створено робочу групу, яка працює над внесенням змін до законодавства України. До її складу залучено також представників Експертної ради з питань дотримання прав людини та реформування органів внутрішніх справ при МВС України.

Працівників органів внутрішніх справ можна буде ідентифікувати завдяки жетону. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

На сьогодні разом з Мінрегіоном триває робота з підготовки законопроекту, в якому передбачається передача окремих повноважень МВС органам місцевого самоврядування. Йдеться про видачу посвідчень водія, реєстраційних документів та номерних знаків на транспортні засоби. У рамках проведення реформи МВС із 1 листопада 2014 року до 28 лютого 2015 року в м. Хмельницькому проводиться експеримент зі створення на базі патрульної служби міліції та Державної автомобільної інспекції уніфікованого патрульного підрозділу.

— Цей підрозділ буде створений шляхом об’єднання функцій двох правоохоронних підрозділів задля забезпечення охорони громадського порядку, безпеки дорожнього руху, запобігання вчиненню правопорушень, — наголошує заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий. — Нині триває навчання працівників, які залучені до проведення експерименту. Загалом створення уніфікованого правоохоронного підрозділу проводитиметься в три етапи. Стартуватиме він з підготовки й організації роботи із реалізації проекту, створення робочої групи. Другий безпосередньо практичний, який проходитиме на базі Хмельницького міськвідділу міліції. Під час третього аналізуватиметься експеримент. Потім ми подивимось, які завдання вдалось виконати, а над чим ще потрібно попрацювати. Основна мета експерименту — забезпечити порядок на вулицях міст. Адже завдяки такому об’єднанню зможемо збільшити кількість нарядів на ділянках, які обслуговуємо, що дасть змогу швидше реагувати на виклики від громадян щодо правопорушень.

Найближчим часом заплановано проведення робочої зустрічі з міжнародними експертами — офіційними представниками іноземних організацій з питань реформування правоохоронних органів в Україні. За результатами експерименту буде опрацьовано остаточний варіант процесу об’єднання патрульної служби і ДАІ та механізм функціонування новоствореного підрозділу.