Миколаївський обласний краєзнавчий музей влаштував «Школу писанкарства». За кілька тижнів до Світлого Христового Воскресіння дітей міста навчають основам розписування крашанок.

Першими учасниками цієї акції стали учні четвертих класів ЗОШ № 19. Заняття проходило в одному із залів музею, який присвячено птахам. І це не випадково, адже діти вважають, що саме  птахи несуть на своїх крилах весну і надію. А ще — мир для країни. Працівники музею серйозно поставилися до організації навчання. Перед кожним школярем поставили свічки, видали олівці, спеціальні пензлики, яйця, фарби, зразки малюнків. Завідувач відділу пересувних і стаціонарних виставок Світлана Романенко розповіла дітям поетапно про розписування яєць: як тримати олівець, нагрівати над свічкою пензлик, проводити чіткі лінії та малювати окремі символи. 

Дівчата уважно дослуховуються до порад спеціалістів. Фото автора

 Виявилося, що учні вже мають досвід писанкарства, про що розповіла класний керівник Олена Позднякова. «Ми четвертий рік працюємо над проектом «Сяйво української писанки, — повідомила вчитель. — Разом з дітьми і батьками збираємося у вихідні дні та навчаємося основам писанкарства. Тож дітки вже підготовлені, але ми із задоволенням відвідали майстер-клас, який запропонували співробітники музею. До Великодня ми готуємося ще з лютого, а завершимо цікавими заходами під час пасхального тижня. У школі організуємо виставку сувенірних крашанок, зроблених дітьми. Також готуємо спектакль на пасхальні мотиви «Курочка Ряба», сценарій якого написали самі. Хочемо продавати квитки на виставу і сувеніри. А за зібрані кошти придбаємо великодні подарунки та вручимо їх дітям, які прибули з Луганської та Донецької областей».

Участь у цьому майстер-класі разом з дітьми брали і їхні батьки. Так, Ганна, мама однієї з учениць, розписувала крашанки разом із донькою. Жінка розповіла, що вона родом із Буковини і дуже добре пам’ятає, як у дитинстві приїжджали до бабусі з дідусем і ті дарували крашанки. Але тоді не навчилася розписувати яйця, тому вчиться зараз.

Учениця 4-А класу вже має досвід писанкарства

Про те, що писанки — особливий атрибут Великоднього свята, розповіла дітям Світлана Романенко. «У нас при музеї діє майстерня, ми працюємо за кількома програмами, — повідомила вона. — Одна з них передбачає, що ми організуємо майстерню писанкарства. Перед Великоднем проведемо майстер-класи з дітьми. Розповімо про традиції святкування Світлого Христового Воскресіння, навчимо дітей цікавих ігор. І найголовніше — навчимо писанкарству. На півдні України розписують особливі писанки-вощанки. У них переважає традиційний орнамент. Це рослинність, Чорне море, символи Місяця і Сонця, зірки».

Тепер крашанки розписують нечасто. Набагато легше придбати наклейки: яскраво, красиво, недорого. І все-таки справжнє таїнство відбувається саме під час ручного розпису яєць для освячення. Адже коли людина малює писанку, вона налаштована виключно на позитивні емоції, на добро та мир.