Щороку Миколаїв приймає представників різних національностей на багатокультурний форум. Всеукраїнський фестиваль національних культур «Дружба» став традиційним святом народів. За цей час його учасниками були творчі колективи і ансамблі греків, німців, кримських татар, болгар, румунів, молдаван, грузинів, євреїв, азербайджанців, поляків, вірмен, курдів, чехів, угорців, татар, корейців, месхетинських турків, росіян, ромів практично з усіх областей країни. Фестиваль представляє миколаївцям усе, чим багата Україна: запальні танці, народні пісні, яскраві костюми, незабутні виступи. Фестиваль «Дружба» підтверджує, що ми — єдині, хоча й говоримо різними мовами і співаємо кожен своїх пісень, але саме дружба об’єднує і робить нас добрішими.

Фестиваль став доброю традицією, яка дає змогу ознайомитися з культурами народів, що населяють Україну, ближче пізнати одне одного, а значить, стати ріднішими. «Дружба» за своєю красою і яскравістю не поступається найсучаснішим шоу, неабияке значення має безпосередньо ідея, закладена в основі його проведення, — зберегти самобутню культуру кожного народу. За цей час фестиваль став акцією, що об’єднує людей навколо таких понять, як взаєморозуміння і взаємоповага, толерантне ставлення до представників інших культур, віросповідань, національностей.

Обласне товариство корейської культури демонструє  національне вбрання та предмети вжитку. Фото автора

Цього року відбулися презентації національно-культурних товариств області, виставка виробів декоративно-ужиткового мистецтва, малювання великої скатертини світу. На виставці було представлено культури народів Болгарії, Білорусі, Туреччини, Грузії, Азербайджану, Японії, Росії, Кореї, Вірменії, Греції, Ізраїлю, Німеччини. Продемонструвало свої роботи відоме в Миколаївській області творче об’єднання «Прибужжя». Завершилося дійство гала-концертом.

Як розповів один з організаторів «Дружби» Мурад Каймаразов, цей форум збирається вже 20 років поспіль. «Тут ми демонструємо, що Україна — велика багатонаціональна родина, в якій всі народи живуть у мирі. Передовсім акцентуємо на вихованні дітей і молоді, а саме толерантного ставлення до представників інших національностей. Адже тільки пізнаючи культуру різних народів, можна досягти взаємної поваги», — зауважив він.

Організатори фестивалю — Миколаївська обласна державна адміністрація, рада національних товариств області та міськвиконком. За словами першого заступника Миколаївського міського голови Юрія Андрієнка, дружба допомагає робити нам великі дива, особливо в наш нелегкий час.