Напевно, хоч як би часто ми проводили «прямі лінії», присвячені пенсійним питанням, кількість запитань у наших читачів не зменшується. Ось і цього разу протягом лише години ми отримали понад два десятки звернень з усіх куточків України. Люди скаржилися, просили поради чи допомоги, адже зрозуміло, що кожному болить своє. Отже протягом «прямої лінії» «Актуальні питання пенсійного забезпечення громадян» на запитання читачів «УК» відповідав директор департаменту пенсійного забезпечення та соціального захисту інвалідів Мінсоцполітики Микола ШАМБІР. 

Директор департаменту пенсійного забезпечення та соціального захисту інвалідів Мінсоцполітики Микола ШАМБІРВалентина КОГУТ, м. Дніпропетровськ:

— Працювала у КРУ Дніпропетровської області. У 2010 році пішла на пенсію держслужбовця. При нарахуванні розміру пенсійної виплати мені не нарахували індексацію заробітної плати. Коли я звернулася до управління ПФ Дніпропетровського району Дніпропетровської області, мені відмовили у перерахунку пенсії, оскільки, як там сказали, зазначені виплати не входять у структуру заробітної плати. Але ж у нормативних документах вказано, що входять. То, можливо, мене намагаються ввести в оману?

— Структура заробітної плати державного службовця регулюється Законом «Про державну службу», і за цим законом справді індексація не входить у структуру заробітної плати держслужбовця. У законі чітко сказано, з чого саме складається зарплата держслужбовця: оклад, вислуга років, ранг, надбавки і премії. А індексація — це не надбавка. Тому вам відповіли абсолютно правильно і в оману вас не вводили. Згадані ж вами нормативні документи не мають жодного стосунку до нарахування пенсій саме держслужбовцям, адже, повторюю, для цього є спеціальний закон.

І ще хочу додати. З 2014 року має вступити в дію новий закон «Про державну службу», де зазначено, що пенсія держслужбовцям обчислюватиметься з усіх видів заробітної плати, з яких платяться страхові внески. Отже, в новій редакції закону це питання вже врегульоване. А поки що діють норми, що прописані у старому законі.

Світлана СИЧУК, м. Луцьк, Волинська обл.:

— Моя мама — учасник війни, має відповідне посвідчення. Нещодавно вона отримала інвалідність ІІ групи за загальним захворюванням. Хочу дізнатися, чи має вона право згідно з чинним законодавством отримати статус інваліда війни?

— А чи була вона учасником бойових дій?

— Ні, вона була учасником війни, працювала на оборону.

— Отже, ви самі бачите різницю. Учасник війни — це людина, яка під час війни працювала, а учасник бойових дій — той, хто безпосередньо брав участь у бойових діях: це можуть бути як військовослужбовці, так і інші категорії осіб. Отже, якби ваша мама брала безпосередню участь у бойових діях під час Великої Вітчизняної війни та війни з Японією або у неповнолітньому віці була призвана чи добровільно вступила до лав Радянської армії і Військово-морського флоту під час військових призовів 1941–1945 років, нині вона могла б отримати статус інваліда війни. А якщо вона під час війни працювала, то абсолютно правильно отримала статус учасника війни.

Марина Іванівна, Черкаська область:

— Пропрацювала дояркою багато років. Маю право дострокового виходу на пенсію. Але не можу підтвердити всього свого стажу роботи, адже колгоспу, в якому працювала ще за радянських часів, звісно, вже давно немає. Чи можу якось в інший спосіб довести, що я там працювала? Чула, начебто можу привести двох свідків, які підтвердять, що працювали в цьому колгоспі в той самий час разом зі мною. Чи це допоможе?

— На жаль, якщо архіви зовсім не збереглися і ви не можете документально підтвердити, де і коли працювали, вдіяти нічого не можна. Адже свідки можуть підтвердити лише те, що ви справді працювали разом з ними в певний час і на конкретному підприємстві, тобто ваш стаж. Але для дострокового виходу на пенсію необхідно підтвердити, що ви виконували встановлені норми обслуговування тварин. А це свідок підтвердити не зможе. Проте в багатьох підприємств, яких нині немає, є правонаступники. Якщо і правонаступника нема, то у таких випадках питання підтвердження періодів роботи, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, можна винести на розгляд комісії з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, які створюються при головних управліннях Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі. У цьому випадку теж треба подати відповідний пакет документів. Тому раджу звернутися до місцевого управління Пенсійного фонду для більш детального роз’яснення та, якщо треба, надання необхідної допомоги у витребуванні відповідних документів.

Віталій ЄВМЕНЕНКО, м. Кривий Ріг:

— Я колишній співробітник МВС. Маю 17,9 року стажу роботи у карному розшуку, вийшов на пенсію за вислугою років у 2009 році й отримую 1480 гривень пенсії. Втім, останнім часом у ЗМІ читаю інформацію про те, що середній розмір пенсії працівників силових відомств (до них належить і міліція) становить з цього року понад 2600 гривень. Чи мають в управлінні ПФ нашого міста провести мені відповідний перерахунок пенсії?

— Коли ми говоримо про середній розмір пенсії, слід мати на увазі, що він саме середній. Тобто не всі працівники силових структур, які вийшли на пенсію, отримують її саме в такому конкретному розмірі. Кожен пенсіонер цієї структури отримує пенсію, розмір якої залежить від його вислуги років і того грошового забезпечення, яке отримував саме він. А отже збільшення середнього розміру пенсії для силовиків у цьому разі не є підставою перерахувати її особисто вам.

Останній перерахунок військових пенсій проводився у три етапи: липень-вересень 2012 року і січень 2013 року. І всім, кому належало зробити такий перерахунок, вже його здійснили.

Микола ЄРІН, м. Балаклея, Харківська область:

— У 2001 році я пішов у відставку із системи МВС. Нині отримую пенсію 1600 гривень. У 2004 році знову влаштувався на роботу та працюю і донині. У червні 2013-го мені виповнилося 60 років. Маю намір перейти на трудову пенсію. Мій стаж — 41 рік. Звернувся до Балаклійського ПФ, та мені нарахували лише 1400 гривень. Сказали, що коефіцієнт береться за 2002 рік. Але ж нині у мене середньомісячна заробітна плата 4 тисячі 500 гривень. То як трудова пенсія може бути такою низькою? Я ж розраховував, що вона буде більшою за військову, тому і хотів на неї перейти. А виходить, що не мав я сенсу працювати всі ці роки, адже на трудову пенсію це ніяк не вплинуло. А ось у нас нині іде на пенсію сторож — йому нарахували трудову пенсію розміром 1700 гривень. Де тут логіка і справедливість?

— Взагалі пенсія вам розраховується з усієї заробітної плати з 2000 року. Працюючий пенсіонер, крім пенсії, отримує заробітну плату. Ось і ви протягом десяти років отримували військову пенсію плюс зарплату. Я розумію, що вам болить, коли люди, які працювали поруч з вами, ідуть нині на пенсію і вона у них більша, ніж ваша. Але їм нараховують пенсію з тієї зарплати, яку вони мають. І ця зарплата, мабуть, вища, ніж та, яку мали ви протягом свого робочого стажу. Для обчислення пенсій різним людям беруться різні роки, тому і виходить така різниця. Є в нас проблема «старих» пенсій, і ми про це добре знаємо. Поступово будемо намагатися її розв’язувати і проводити так зване осучаснення пенсій, але ж не за один день, це зрозуміло. А вам можу порадити з двох видів пенсії, на які маєте право, вибрати ту, яка нині вам більш вигідна, її й отримувати.

Що нового у пенсійному забезпеченні - розкаже газета. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Микола ПАВЛЮКОВ, м. Сніжне, Донецька область:

— Зі ЗМІ дізнався, що планується осучаснення пенсій для людей, які, як і я, вийшли на заслужений відпочинок понад 10 років тому. До речі, я — ветеран праці. Хочу дізнатися, з якого саме року буде проведено це осучаснення і коли це станеться: до кінця цього року, через рік —коли?

— Ми працюємо над розв’язанням цієї проблеми, адже вона є і ми про це добре пам’ятаємо: розмір пенсій у людей різниться в деяких випадках до 2 разів. Нині пенсії у більшості пенсіонерів, які призначені до 2009 року, обраховані із заробітної плати за 2007 рік. Тому ми проводимо розрахунки, відшукуємо фінансові можливості, аби обраховувати їх із зарплати за 2008 рік. Процес кропіткий і тривалий, тому прямо зараз назвати вам точну дату, коли таке осучаснення відбудеться, я поки що не можу. Орієнтовно можу сказати, що ми працюємо над тим, щоб принаймні у 2014 році якісь кроки в цьому напрямку були зроблені.

Людмила НОЖЕНКО, м. Кременчук, Полтавська обл.:

— Я — працюючий пенсіонер. Подала документи на перерахунок пенсії з 01.01.2009 року — через 24 місяці, як і належить за законом. І мені, вважаю, зробили неправильний перерахунок. Заробітну плату взяли за 2007 рік. Що мені робити?

— З наведеної інформації можу сказати, що перерахунок вам зробили правильно, адже на той час саме цей рік — 2007-й — був визначений законодавством для перерахунку пенсій.

— А нині вже визначено інший рік? Який?

— Зараз визначено, що під час перерахунку пенсій береться та середня заробітна плата, яка бралася на момент нарахування людині пенсії, як і всім іншим пенсіонерам, яким пенсія була призначена разом із вами. Ця норма діє по сьогоднішній день.

— Але ж ще на той час деякі пенсіонери подавали позови до суду за неправильний, на їхню думку перерахунок, і вигравали справи. І їм виплачували кошти. Чому ж платили, якщо ви кажете, що це неправильно?

— Рішення суду повинні виконуватись. Але з цього питання є рішення Вищого адміністративного суду, який підтвердив, що ПФ здійснює перерахунки тільки відповідно до чинного законодавства.

Оксана, м. Дніпропетровськ:

— Чи зараховується час навчання в університеті (1989—1993 роки) до пільгового педагогічного стажу (25 років), якщо до початку навчання я працювала два роки (1986–1989) педагогічним працівником?

— За вітчизняним законодавством, навчання у виші зараховується лише до загального стажу. Зарахування цього періоду до пільгового стажу для отримання пенсії за вислугу років законодавством не передбачено.

Іван БОГДАНОВ, м. Калинівка, Вінницька обл.:

— Який порядок і які документи необхідно подати до Пенсійного фонду для оформлення пільгової (1х1,5) пенсії людині, яка працювала на Крайній Півночі?

— Особи, які працювали у районах Крайньої Півночі, мають право зарахування трудового стажу у кратності рік за півтора року. Для того, щоб цей стаж зарахували у пільговому розмірі, необхідно надати документи, які підтвердять, що ви працювали у певний період у районах Крайньої Півночі.

Важливо: документи мають засвідчити, що у цей час у вас був укладений строковий договір, у якому було передбачено, що ви насправді маєте право на обчислення стажу в пільговому розмірі. Якщо ви не маєте при собі саме такого договору, право на пільговий стаж може бути підтверджено довідкою з місця роботи, де буде чітко зазначено, що під час роботи ви мали право на пільгове обчислення стажу.

 Юлія СУРІКОВА, м. Київ:

— Працювала головним бухгалтером, заступником головбуха і нині продовжую працювати. На сьогодні мій стаж становить 38,5 року. А пенсію отримую 1156 гривень — таку, яку отримує і прибиральниця, яка нещодавно пішла на пенсію, і зарплата у якої була у два рази менша за мою. Де ж справедливість?

Також цього року вийшла на пенсію моя подруга, зарплата в якої була на 20% менша за мою. А пенсію їй нарахували на 149 гривень більше, ніж у мене. Чому так?

— Як відомо, в Україні розмір пенсії напряму залежить від розміру зарплати, яку отримувала людина, коли працювала. І якщо зарплата була різна, зрозуміло, що і пенсія буде різна. Та не слід забувати, що розмір пенсії також залежить від страхового стажу — кожен пропрацював певну кількість років. І найголовніший момент — для обрахування розміру пенсії береться зарплата не за якийсь конкретний місяць, а за досить тривалий період: за 5 років до 2000 року (зараз — за бажанням) і за весь період з липня 2000 року. Отже, пенсія кожній людині обчислюється за її індивідуальними показниками. Тому порівнювати свою пенсію із розміром пенсії того, з ким останнім часом ви працювали на одному підприємстві або з пенсією подруги — заняття некоректне і справа невдячна. Кожному нараховували за його особистими показниками, а тому, зрозуміло, і суми різні.

Хоча, безумовно, у даному випадку відіграє свою роль і проблема різниці у розмірах пенсій залежно від року виходу на пенсію. Вирішуючи питання осучаснення пенсій, можна буде поступово усунути цю різницю.

Наталія Олександрівна, м. Дніпропетровськ:

— За новим пенсійним законодавством, держслужбовцям, які нині ідуть на пенсію, зменшили відсоток від зарплати (з 90 до 80), за яким обчислюється розмір пенсії. Але чомусь забувають, що держслужбовці отримували такий високий відсоток саме тому, що з нашої зарплати ведуться чималі відрахування і їх за новим законодавством ніхто не зменшував. То чому ж так і чи це справедливо?

— У держслужбовців нині пенсія обчислюється у розмірі 80% від розміру їхньої заробітної плати. Разом з тим, під час роботи вони отримують на руки близько 77–79% від зарплати з урахуванням згаданих вами відрахувань. То як ви вважаєте, чи може пенсія в людини бути більшою, ніж була в неї зарплата? Адже з пенсії не відраховуються жодні податки або внески.

— То виходить, до пенсійної реформи в держслужбовців пенсія насправді була більшою, ніж їхня фактична зарплата?

— Виходить, що так. Саме тому і були внесені ці зміни до законодавства.

— Деякі мої знайомі пішли на пенсію вже давно, років десять тому. На той час вони вважали, що отримують гідну виплату. Та нині, з урахуванням зростання цін та інфляції, ті гроші вже — копійки. Коли їм буде проведена індексація пенсійних виплат?

— Справді, нині є проблема індексації і осучаснення пенсій. Часто пенсії «сучасних» пенсіонерів перевищують пенсії тих, хто пішов на заслужений відпочинок давно, майже вдвічі. Проблема полягає в тому, що механізм перерахунку «старих» пенсій не зовсім досконалий, і тому нині люди опинилися у такій невтішній ситуації. Мінсоцполітики і Пенсійний фонд знають про це актуальне питання. Ми розробляємо механізм осучаснення «старих» пенсій, щоб якомога справедливіше вирівняти ці розміри виплат. Певні зміни до законодавства вже внесені, з березня 2014 року перерахунок вже буде трохи інший. І ми докладемо усіх зусиль, аби поступово вирішити це питання повністю на користь людям.

Григорій НИКОНЮК,
військовий ліквідатор аварії на ЧАЕС І категорії, с. Токарівка, Вінницька область:

— Цивільним пенсіонерам — ліквідаторам аварії на ЧАЕС були підвищені пенсії, а щодо військових ліквідаторів, то, відповідно до Закону від 4 квітня 2006 року № 3591 «Про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення та соціального захисту військовослужбовців», були внесені зміни до статті 13 пункт «В», якими виключили положення щодо збільшення розміру пенсії за вислугу років: військовим, зарахованим до ліквідаторів першої категорії, — на 10%, а зарахованим до другої і третьої категорій — на 5%. Я вважаю, що це не лише приниження військових ліквідаторів, а й порушення статті 22 Конституції нашої держави. Ваше ставлення до цього?

— Справді, у 2006 році це підвищення було відмінене при внесенні змін до згаданого вами закону. Але нині Кабінет Міністрів уже підготував законопроект, який вніс до Верховної Ради, з приводу відновлення згаданих норм. Тобто слід зачекати, доки ВР його розгляне. Тоді це питання буде остаточно вирішено.

Тетяна СОЛОДОВНИКОВА, м. Луганськ:

— Розмір пенсії лікаря, який усе життя пропрацював у важких умовах «швидкої допомоги», не перевищує нині 1300 гривень. Як змінити цю ситуацію?

— Чинний на сьогодні механізм нарахування пенсій за страховим законом передбачає, що розмір пенсії кожного пенсіонера, в тому числі і лікаря, визначається індивідуально — залежно від набутого страхового стажу та заробітку, з якого сплачувалися страхові внески.

При цьому мінімальний розмір пенсії за віком за наявності необхідного страхового стажу встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом.

Крім того, з 01.07.2013 року набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії», яким удосконалено механізм щорічного перерахунку раніше призначених пенсій шляхом збільшення заробітної плати, з якої призначена (перерахована) пенсія, на коефіцієнт, який відповідає не менше 20 % зростання середньої заробітної плати порівняно з попереднім роком, але не менше росту інфляції. Це перший, хоч і невеличкий крок до осучаснення пенсій.

Ольга ШУШВАР, м. Київ:

— Працівники управління ПФУ в Оболонському районі Києва відмовили мені у призначенні дострокової пенсії як матері, яка виховувала інваліда дитинства. Посилалися на норми постанови правління ПФ від 25.11.2005 року, за якою необхідно надати висновок ЛКК про виникнення захворювання у дитини до 6-річного віку. За роз’ясненням заступника міністра юстиції А.Сєдова, яке я прочитала в № 92 «Урядового кур’єра», ці вимоги визнані неправомірними через рішення Вищого адміністративного суду по справі №3/590.

Поясніть, будь ласка, чи можу я звернутись до районного відділення ПФ для призначення дострокової пенсії без цієї злощасної довідки, яку, переконана, отримати неможливо, хіба тільки за гроші? І чи справді в нашій державі постанови й ухвали суду в адміністративних справах, що набрали законної сили, обов’язкові до виконання на всій території держави?

— Прикінцевими положеннями Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що жінки, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 років та за наявності не менш як 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Відповідно до пункту 25 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до згаданого закону визнання особи інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом засвідчується випискою з акта огляду в МСЕК, медичним висновком установи охорони здоров’я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги. Якщо ж дитина визнана дитиною-інвалідом після досягнення шестирічного віку або інвалідом з дитинства після досягнення вісімнадцятирічного віку, надається висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною-інвалідом до досягнення шестирічного віку. Ви можете звернутися до місцевого управління Пенсійного фонду для отримання допомоги у витребуванні необхідної довідки.

Антоніна ВАЛЕВАЧ,Харківська область:

— Я — пенсіонерка за віком, отримую мінімальну пенсію у розмірі 994 гривні. У червні цього року мені призначили інвалідність І групи «Б». Начебто додали до пенсії 50 гривень «на догляд». Проте врешті розмір пенсії виявився тим самим — 994 гривні. В управлінні ПФ Харківської області мені пояснили, що ця добавка якимось чином виявилася всередині пенсії. Адже пенсія в мене мала, бо малою була зарплата. А тому мені нині начебто дораховують її до прожиткового мінімуму разом з цими 50 гривнями. Чи це так? Мій стаж роботи при виході на пенсію — 24 роки.

— Постанова Кабінету Міністрів від 26 березня 2008 року № 265 «Деякі питання пенсійного забезпечення громадян» визначає, що коли щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, їм надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, якої не вистачає до зазначеного прожиткового мінімуму.

Людмила ЗІАННУРОВА, м. Чугуїв, Харківська обл.:

— Вийшла на пенсію у 2005 році, але продовжую працювати. Нині мій стаж роботи становить 35 років 6 місяців. Поясніть, чому мені не роблять прерахунок та не індексують пенсію відповідно до законодавства України?

Я працюю, сплачую відрахунки до ПФ. Звернення до місцевого управління Пенсійного фонду нічого не дають. Там кажуть, що пенсію у розмірі 994 гривні мені призначили «довічно». Як мені розуміти цей термін?

— Розмір пенсії кожного пенсіонера визначається індивідуально залежно від набутого ним страхового стажу та отриманого заробітку, з якого сплачувалися страхові внески.

За нормами чинного законодавства, перерахунок пенсій здійснюється:

— щорічно з 1 березня у зв’язку із зростанням середньої заробітної плати за минулий рік (не менш як на 20% такого зростання);

— непрацюючим пенсіонерам — у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму (у 2013 році — з січня та грудня);

— працюючим пенсіонерам — через кожні 2 роки роботи (за відсутності повних двох років роботи — через 24 календарні місяці) за заявою пенсіонера;

Крім того, проводиться індексація пенсій відповідно до законодавства про індексацію (при зростанні індексу споживчих цін більш ніж на 1%).

При цьому людині, яка отримує одночасно заробітну плату та пенсію, в першу чергу індексується сума оплати праці. Індексація пенсії провадиться після індексації суми оплати праці на підставі довідки підприємства, установи, організації, де працює пенсіонер.

Зазначу також, що перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам може бути проведений з додаванням стажу або і стажу, і зарплати, набутих після призначення (попереднього перерахунку) пенсії. В деяких випадках це може не призвести до збільшення тієї суми пенсії, яку одержує пенсіонер, тому в таких випадках продовжує виплачуватися попередній розмір пенсії.

ДОСЬЄ «УК»

Микола ШАМБІР. Народився 1966 року на Рівненщині. Закінчив Чернігівський юридичний технікум та Київський державний університет ім. Т. Шевченка. З 1985 року працює в органах соціального захисту. Заслужений працівник соціальної сфери.

Напевно, хоч як би часто ми проводили «прямі лінії», присвячені пенсійним питанням, кількість запитань у наших читачів не зменшується. Ось і цього разу протягом лише години ми отримали понад два десятки звернень з усіх куточків України. Люди скаржилися, просили поради чи допомоги, адже зрозуміло, що кожному болить своє. Отже протягом «прямої лінії» «Актуальні питання пенсійного забезпечення громадян» на запитання читачів «УК» відповідав директор департаменту пенсійного забезпечення та соціального захисту інвалідів Мінсоцполітики Микола Шамбір.

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни  ШИКАНОВОЇ на електронну адресу:  imrich@ukcc.com.ua

«Пряму лінію» підготувала і провела Любомира КОВАЛЬ, «Урядовий кур’єр»