Директор департаменту
пенсійного забезпечення
Мінсоцполітики 
Микола ШАМБІР

Щороку органи Пенсійного фонду призначають і перераховують пенсії співвітчизникам. Чинне законодавство дозволяє людям, які перебувають на пенсії і працюють, раз на два роки перераховувати виплати. Причому на вибір: за стажем, стажем і заробітком чи за зарплатою. Крім цього,   Держбюджетом-2013 у січні й грудні затверджений новий прожитковий мінімум, що дає право двічі на перерахунок пенсійних виплат.

Директор департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Микола ШАМБІР розповідає кореспондентові «УК» про те, як призначаються та перераховуються  пенсії в Україні згідно з чинним законодавством.

— Миколо Івановичу, попри різні роз’яснення, чомусь багато хто вважає, що пенсію треба здобути, а не заробити.

— Пенсія залежить від двох складових: заробітку та стажу, і це ті два показники, які можуть тією чи іншою мірою вплинути на її розмір.

— На вашу думку, чи правильний підхід сьогодні у призначенні пенсії,  коли до розрахунку беруться стаж, розмір зарплати, а також сплата страхових внесків до ПФ?

— В умовах дії солідарної системи загальнообов’язкового державного пенсійного забезпечення розмір пенсії кожного пенсіонера визначається індивідуально залежно від набутого ним страхового стажу та отриманого заробітку, з якого сплачувалися страхові внески (розмір пенсії визначається на загальних підставах згідно із статтями 27 та 28 Закону  «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Це забезпечує, з одного боку, трудовий внесок кожної людини, а з другого — стимулює працюючих до легальної сплати внесків.

Досвідчені фахівці потрібні всюди. Фото Володимира ЗАЇКИ

— Який коефіцієнт заміщення заробітної плати тепер для призначення трудової пенсії?

— Коефіцієнт заміщення — це співвідношення розміру пенсії до розміру заробітної плати, тобто для працюючого, який виходить на пенсію, коефіцієнт заміщення пенсією його отримуваного заробітку. Він може обчислюватись як щодо конкретної особи, так і за середніми показниками (в регіоні, галузі, загалом в Україні).

На листопад 2012 року коефіцієнт заміщення становить 46% (1438,30 гривні середня пенсія по Україні за листопад 2012 р.): 3098 гривень (середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника в економіці України за листопад 2012 р.).

— Чи потрібно нині громадянам збирати довідки? Назвіть цифри, скільком людям пенсії щороку перераховуються.

— Із 1 жовтня 2011 року для обчислення пенсії відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» враховується лише заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року.

За цей період індивідуальні відомості про застраховану особу надаються відділом персоніфікованого обліку Пенсійного фонду. Тобто пенсіонерові немає потреби надавати довідку про заробітну плату з підприємства, установи, організації, де він працював. Тимчасово, до 2016 року, пенсіонер може подати для призначення пенсії заробітну плату за 60 місяців до 1 липня 2000 року. Але це тільки за особистим вибором.

Перерахунок пенсії здійснюється:

— щорічно з 1 березня у зв’язку із зростанням середньої заробітної плати за минулий рік (не менш як на 20% такого зростання);

— у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму (у 2013 році — із січня та грудня);

— працюючим пенсіонерам — через кожні 2 роки роботи (за відсутності повних двох років роботи — через 24 календарні місяці) за заявою пенсіонера.

Крім того, проводиться індексація пенсії відповідно до законодавства про індексацію (при зростанні індексу споживчих цін більш ніж на 1%).

До слова, міністерство розробляє законопроект, який передбачає запровадження автоматичного перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам через кожні два роки роботи без необхідності додаткового звернення до органів Пенсійного фонду з вибором найбільш вигідного варіанта (щорічно для перерахунку пенсій звертається понад 600 тисяч працюючих пенсіонерів).

— А як в інших країнах призначаються виплати? Наведіть хоча б кілька прикладів.

— Приміром, у Німеччині пенсійні виплати визначаються обсягом застрахованого трудового доходу, шляхом здійснення внесків протягом усього застрахованого періоду життя; в Нідерландах визначені часом постійного проживання; в Італії та  Польщі визначаються відповідним рівнем заробітку і тривалістю терміну страхування.

— Підкажіть, як збільшити свою пенсію, допоки людина працює.

— Частиною четвертою статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що у разі, якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії проводиться з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перераховувати пенсію можна з урахуванням зарплати за ці два роки та додатково набутого стажу чи тільки з урахуванням стажу.

Перерахунок пенсії з урахуванням і стажу, і заробітної плати, набутих після призначення пенсії, доцільно здійснювати лише тоді, якщо заробітна плата більша, ніж та, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

— Буває, що фахівці ПФ радять перейти з одного виду пенсії на інший. Хто може скористатися такою порадою?

— Людині, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, за інвалідністю, у зв’язку із втратою годувальника), призначається один із цих видів пенсії на її вибір.

Але хотів би зазначити, що пенсії за інвалідністю та у зв’язку із втратою годувальника призначаються у відсотках від пенсії за віком. Тому зрозуміло, що переведення з одного виду пенсії на інший може бути вигідним тільки у зв’язку із набуттям права на інший вид пенсії (наприклад, при досягненні інвалідом пенсійного віку).

У разі доцільності обчислення пенсії за іншим законом, ніж отримує пенсіонер, за його бажанням здійснюється обчислення пенсії за обраним законом.

— Певній категорії людей пенсії призначаються за спеціальними законами. Візьмімо, наприклад, держслужбовців. Як призначається їм пенсія за новим законодавством, що набрало чинності 1 жовтня 2011 року?

— Відповідно до статті 37 Закону  «Про державну службу» (в редакції, яка чинна з 01.10.2011), на одержання пенсії державних службовців мають право зокрема чоловіки, які досягли віку 62 роки (жінки — при досягненні пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону  «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»), за наявності страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбаченого абзацом першим частини першої статті 28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», зокрема стажу державної служби не менш як 10 років, та які на час досягнення зазначеного віку працювали на посадах державних службовців, а також особи, які мають не менш як 20 років стажу роботи на посадах, зарахованих до категорій посад державних службовців, незалежно від місця роботи на час досягнення зазначеного віку.

Пенсія державним службовцям призначається в розмірі 80% суми їх заробітної плати, з якої було сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а до 1 січня 2011 року — страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

— Журналісти державних і комунальних ЗМІ прирівняні до держслужбовців при виході на пенсію. Як призначається пенсія їм та коли перераховується?

— Статтею 16 Закону «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» передбачено, що при призначенні пенсії журналісту державного або комунального засобу масової інформації застосовуються норми, методика та порядок нарахування пенсії державному службовцеві.

У разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям здійснюється перерахунок раніше призначених пенсій, виходячи із сум заробітної плати, на які нараховується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування працюючого державного службовця відповідної посади та рангу на момент виникнення права на перерахунок пенсії.

— Як знаємо, за новим законодавством (з 1 жовтня 2011 року) жінка може піти на пенсію і в 55 років протягом трьох років. Що вона втрачає у пенсійній виплаті й чи буде їй перераховуватися пенсія в майбутньому?

— У період до 1 січня 2015 року збережено можливість виходу на пенсію жінок після досягнення 55-річного віку. Таке право мають жінки,  які звільнилися з роботи, та за наявності страхового стажу не менш як 30 років. У цьому разі розмір їхньої пенсії, обчислений відповідно до статті 27 та з урахуванням статті 28 нового закону, зменшується на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію.

Якщо така жінка до досягнення віку, передбаченого статтею 26 закону, працевлаштувалася, виплата дострокової пенсії на час роботи припиняється. У цьому разі після досягнення віку, передбаченого статтею 26 закону, відсоток, на який зменшено розмір пенсії, переглядається з урахуванням кількості повних місяців страхового стажу, набутого за період роботи після дострокового виходу на пенсію.

Відсоток, на який було зменшено розмір пенсії, також може бути переглянуто з урахуванням відповідної кількості повних місяців страхового стажу, якщо людина після досягнення віку, передбаченого статтею 26 цього закону, продовжує працювати і відмовилася від отримання пенсії.

Підкреслюю, що всі перерахунки таких пенсій здійснюються у встановленому законодавством порядку.

Валентина КОКІНА,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Микола ШАМБІР. Народився 1966 р. на Рівненщині. Закінчив Чернігівський юридичний технікум та Київський державний університет ім. Т. Шевченка. З 1985 р. працює в органах соціального захисту. Заслужений працівник соціальної сфери.