Із Президентом Європейського Парламенту Мартіном Шульцом глава Української держави Петро Порошенко обговорив нагальні та стратегічні питання, які безпосередньо вплинуть на майбутнє нашої країни. Одне з них — підготовка до місцевих виборів 25 жовтня та присутність там спостерігачів Європарламенту, які мають підтвердити вільне волевиявлення українців.

В Адміністрації Президента під час спільної заяви для представників ЗМІ Петро Порошенко поринув у торішні події, нагадавши про підписання у Брюсселі Угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Політичний аспект стосувався проекту змін до Конституції щодо децентралізації. Глава держави нагадав про перехідні його положення, які містять особливості режиму місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей у чіткій відповідності з мінськими домовленостями.

«Ми також обмінялися з паном Президентом баченням додаткових механізмів та інструментів підтримки фінансово-економічних і соціальних реформ в Україні з боку Європейського Парламенту і європейських інституцій. Мета цих реформ — підготовка України до набуття членства в Європейському Союзі. Упевнений, що за 5-6 років Україна має змінитися і відповідати тим критеріям, які необхідні для подання заявки на членство», — цитує слова Президента його прес-служба.

Президент ЄП Мартін Шульц закликає перетворити мрії Майдану на реальність. Фото з сайту president.gov

Перешкоди ризикові й мінімальні…

Мартін Шульц стверджує, що анексія Криму Росією не перекриє Україні шляху до ЄС. За його словами, Європарламент розгляне пропозицію про направлення спостерігачів на жовтневі вибори, хоч такої практики у цій структурі не було ні під час місцевих, ані регіональних волевиявлень. Він очікує на представлення Європейською Комісією звіту про виконання Україною плану дій щодо другої фази лібералізації візового режиму у вересні цього року. «Ми дуже активно обговорювали цей аспект у Ризі. Зроблю все можливе, щоб прискорити переговори, — пообіцяв Мартін Шульц. — У мене відчуття, що звіт комісії буде подано у вересні, і на основі результатів цього звіту оптимістично дивлюся у майбутнє. Думаю, ми зможемо знайти рішення, щоб подолати останні перешкоди, які залишилися».

Уже з трибуни Верховної Ради Президент Європарламенту заявив, що ЄС продовжуватиме санкції проти Росії до повного виконання нею мінських угод і міжнародних зобов’язань та опосередковано закликав цю країну повернутися до тристоронніх газових переговорів у форматі ЄС — Україна — РФ. «Ми хочемо працювати над пошуком довгострокового рішення, яке запобігло б перебоям у майбутньому і забезпечило стабільне постачання газу до Європи і України», — означив позицію Мартін Шульц.

…перспективи далекі, але райдужні

Він також не вважає реальним врегулювати конфлікт на Донбасі воєнним шляхом.

Президент Європарламенту радить Україні проводити переговори з Росією для врегулювання ситуації на сході. Тим часом міжнародне співтовариство намагатиметься діями запобігти «повному виходу цієї ситуації з-під контролю». «Є лише одне нормальне рішення — політичне. При повній повазі до української територіальної цілісності й суверенітету. І політичне рішення може бути знайдене лише разом з Російською Федерацією. У нас немає вибору, але треба проводити переговори з Росією, — цитує його слова УНІАН. — Потрібно чітко вказувати, що ми не відмовимося від наших принципів і не буде повернення до справ, якщо мінські угоди не виконуватимуться повністю».

Він підтримує посередницькі зусилля канцлера Німеччини Ангели Меркель та президента Франції Франсуа Олланда, бо всі сторони свідомі того, що слід «утримуватися від розпалювання війни і підбурювання націоналістичної риторики». «Старий закон «око за око» залишає усіх сліпими», — сказав він. І потім закликав Україну передовсім звернути увагу на подолання фінансової кризи та олігархічної структури економіки. В Європарламенті сподіваються, що керівництво нашої країни посилить верховенство законів, реформує виборче законодавство, проведе конституційну реформу.

До народних обранців Мартін Шульц звернувся, попросивши їх перетворити мрії Майдану на реальність: «Як європарламентарій знаю, як важко вести парламентську роботу, але це означає, що люди через своїх представників управляють країною. З урахуванням цього бажаю успіху вам, а через вас — усьому народу України».

У присутності Президента Голова Верховної Ради Володимир Гройсман та Мартін Шульц підписали Меморандум про взаєморозуміння між Верховною Радою та Європейським Парламентом.