Сонячне каміння вже було упаковано для відправлення за кордон. Орієнтовна вартість вилученого бурштину — близько трьох мільйонів доларів США. Про це вранці повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. За його словами, точніше вагу і склад каменів по фракціях партії, яку готували до контрабанди, і її вартість визначать експерти в Києві, куди вантаж от-от мають доставити під озброєною охороною.

Міністр підкреслив, що це вилучення бурштину — результат великої підготовленої операції МВС і Державної фіскальної служби України з викриття і припинення дій найбільшої злочинної групи, що діяла в Рівненській області й паразитувала на незаконному видобутку бурштину. У зв’язку з цим пізніше під час розслідування буде названо прізвища людей, причетних до незаконного бізнесу: колишніх депутатів, чиновників, правоохоронців. Міністр також нагадав, що раніше він заявляв про необхідність ухвалювати закон, який би регулював державний контроль, видобуток і збут бурштину.

Арсеній Яценюк: гроші від реалізації бурштину отримає держбюджет. Фото з Урядового порталу

2640 кг сонячного каменю учора по обіді представлено журналістам в Києві. Побував у Міністерстві внутрішніх справ і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. За його словами, закон дозволяє прийняття рішення щодо реалізації цього бурштину на аукціоні і передачу отриманих коштів до державного бюджету.

Глава уряду відзначив роботу Арсена Авакова та всього МВС, яке виявило ще один факт незаконного видобутку сонячного каменю. Прем’єр нагадав, що цього місяця Державна фіскальна служба силами податкової міліції вилучила 80 кілограмів бурштину в Закарпатській області. «А зараз йдеться про майже 3 тонни. Загальна вартість — 60 мільйонів гривень», — повідомив він.

Арсеній Яценюк звернувся до парламенту з проханням у вересні ухвалити закон щодо ліцензування видобутку бурштину, держмонополії і контролю за його видобутком, а також щодо відповідних природоохоронних заходів.

Він наголосив, що вилучена МВС велика партія незаконно видобутого бурштину — це лише вершина айсберга: «Це вершина корумпованого бандитського айсберга, який знаходиться на територіях кількох областей, з незаконного видобутку бурштину».

До Верховної Ради України, нагадав він, було внесено три законопроекти, мета яких — легалізація видобутку бурштину: «На жаль, парламент не підтримав жоден з цих законопроектів».

Звертаючись до народних обранців щодо ухвалення законодавства про ліцензування видобутку бурштину, Арсеній Яценюк зазначив: «У доходах державного бюджету на 2016 рік вже зараз Міністерство фінансів закладає плюс 1 мільярд гривень від реалізації ліцензій». Окрім того, глава уряду наголосив на необхідності ухвалити закони щодо державної монополії і контролю за видобутком бурштину, а також щодо природоохоронних заходів. Адже те, що зараз відбувається на цих територіях — просто знищення навколишнього середовища.

Прем’єр повідомив: оперативні заходи щодо боротьби з незаконним видобутком бурштину триватимуть: «Те, що там відбувається, повинно бути жорстко припинено, з одного боку, правоохоронною системою, що зараз виконується, а з іншого — економічними засобами і методами через ухвалення закону про легалізацію видобутку бурштину і про охорону навколишнього природного середовища».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»