Пам’ять українських патріотів-героїв, котрі рік тому вступили у відкриту боротьбу за світле європейське майбутнє для своєї Вітчизни, вшановували в Києві. У вихідні до столиці з’їхався люд із різних куточків нашої країни й світу.

Для високих гостей на Михайлівській площі (українці й так свідомі того, що відбувається на їхній території) Президент Петро Порошенко представив експозицію виставки «Присутність. Докази агресії російських військ на території України». А потім, узявшись за руки, глави та представники іноземних держав дали старт Маршу гідності: крокували вони у першій шерензі центральними київськими вулицями.

За спинами високопосадовців вирувало хвилями море патріотів.Усі разом вшанували Героїв Небесної Сотні біля пам’ятного хреста на вулиці Інститутській, а молитвою за мир завершили вшанування на Майдані Незалежності. 

Оглядали експозицію «Присутність. Докази агресії російських військ на території України» не в мовчазній тиші. 

Коли є докази агресії 

Петро Порошенко взяв на себе роль екскурсовода і заявив, що з артилерійських установок «Град» бойовики обстрілювали мирні міста й села. Уламки ракетної системи «Смерч» стали нагадуванням про обстріли Краматорська, загибель 17 й поранення понад 60 українців. Глава держави пояснив, що захоплені вітчизняними військовими гранатомети не виробляють на території України, а броньована техніка, танк російського виробництва й залишки автомашин цивільного населення знищені вогнем під Маріуполем.

Він продемонстрував безпілотні літальні апарати виробництва Росії, а ще звернув увагу присутніх на те, що представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, які спостерігають за дотриманням режиму припинення вогню на Донбасі, не мають змоги використовувати безпілотні літальні апарати. Натомість українські військовослужбовці зафіксували діяльність близько 120 таких ворожих одиниць.

У багатотисячному Марші гідності першими зробили кроки разом із лідерами країн та урядів  глава Української держави Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і члени Кабінету Міністрів, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Під час прямої трансляції можна було побачити президентів Литви (Далю Грібаускайте), Польщі (Броніслава Коморовського), Федеративної Республіки Німеччина (Йоахіма Гаука), Молдови (Ніколаса Тімофті), Грузії (Георгія Маргвелашвілі), Словацької Республіки (Андрея Кіски). Брав участь у ході й Президент Європейської Ради Дональд Туск, прем’єр-міністри Латвійської (Лаймдота Страуюма) й Естонської (Тааві Рийвас) республік, голова Конгресу депутатів Парламенту Королівства Іспанія Хесус Марія Посада Морено, заступник Голови народних зборів Республіки Болгарія Дімітар Главчев, міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек, заступник міністра закордонних справ Франції у європейських справах Арлем Дезір, парламентський держсекретар, заступник міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Ласло Сабо. Приїхали в Україну для участі у заходах й віце-президент Європейського Парламенту Ріхард Чарнецькі, заступник Генерального секретаря Ради Європи Габріела Баттаіні-Драгоні, радник Президента Румунії з питань національної безпеки Андріан-Джордже Скутару, Надзвичайний і Повноважний посол Ірландії в Україні (за сумісництвом) Еллісон Келі.

Тисячі українців, представники польської, грузинської, німецької, французької громад і духовенства не оминули увагою місця, які нагадують про події річної давності. Учасники колони тримали великий синьо-жовтий прапор України. За ним майоріли й прапори Євросоюзу, Грузії, Польщі, Литви. Гасла «Слава Україні — героям слава!», «Україна — це Європа!», «Україна, воля, гідність, перемога!» лунали раз по раз із натовпу різними мовами. Гімн України можна було почути наживо, гімн Європи «Ода до радості» Людвіга Ван Бетховена — у запису.

Молитву за мир відправили на Майдані Незалежності глави українських церков і релігійних організацій. Уже потім високі гості встановлювали лампадки під стелою Незалежності.

Європейські гості злилися з українцями в єдиному пориві. Фото Михайла МAРКIВA

Ідея маршу народиласяу Варшаві

За якусь годину у Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький Арсенал» Петро Порошенко й Арсеній Яценюк зустріли глав іноземних делегацій. Під час зустрічі з Президентом Республіки Польща Броніславом Коморовським глава Української держави подякував за «символічний і дуже важливий візит до України». Президент сказав, що ідея проведення Маршу гідності виникла під час його візиту до Варшави. За попередніми даними правоохоронних органів, у Марші гідності взяли участь близько ста тисяч громадян, тож це була така ж самоорганізація людей, як і на Майдані рік тому, передає слова Президента його прес-служба. Він також поінформував свого польського колегу, що цього дня акції відбулися по всій країні. На жаль, ворог намагався дестабілізувати ситуацію вибухом у Харкові. Теракту в Одесі запобігли спецслужби.

Броніслав Коморовський подякував Петрові  Порошенку за запрошення: «Президента Польщі не могло не бути в річницю Майдану. Це була нагода висловити солідарність Польщі з Україною, яка веде драматичний бій за свою незалежність». Він зазначив, що для нього участь у Марші гідності стала нагодою продемонструвати підтримку європейських прагнень українців.

Потім президенти обговорили ситуацію на Донбасі та реалізацію мінських домовленостей. Глава Польщі пообіцяв завжди нагадувати Франції і Німеччині, що вони взяли на себе особливу відповідальність за реалізацію цих норм. Він підтримав ініціативу Петра Порошенка щодо введення миротворчого контингенту. Сторони домовилися активізувати співпрацю в оборонній та енергетичній галузях.

Словаччина говоритьпро «план Б»

Країнам Вишеградської четвірки в особі Президента Словаччини Андрея Кіски Петро Порошенко подякував за підтримку європейської інтеграції України, практичну допомогу на шляху реформ, гуманітарну допомогу в лікуванні й реабілітації українських військових, які зазнали поранень в зоні АТО. «Ми маємо стратегічні й дуже важливі для нас відносини між нашими країнами», — так він наголосив на важливості створення за участі Словаччини енергетичного хабу для забезпечення додаткових поставок газу в Україну і висловив задоволення рівнем співпраці у цій сфері.

Президент також поінформував словацького колегу про ситуацію на Донбасі. Говорив про координацію зусиль європейських країн для забезпечення виконання Росією її зобов’язань за мінськими домовленостями.

Президент Словаччини зазначив, що прибув у річницю Революції гідності, щоб підтримати європейські прагнення українців, адже «Майдан став символом рішення української нації стати частиною демократичної Європи».

За словами Андрея Кіски, важливим залишається обговорення «плану Б», якщо мінські домовленості не дадуть позитивного результату. Від імені словацького народу він висловив підтримку реформаторським крокам Президента й уряду України і готовність практично сприяти їхній реалізації. «Словаччина вірить вам. Більшість словаків підтримує Україну і чекає на позитивні сигнали від вас, — сказав він. — Словаччина не лише говорить про підтримку, а й реально допомагає Україні і є справжнім адвокатом України в ЄС».

Петро Порошенко підтвердив своє запрошення Президенту Словаччини відвідати Україну з візитом. А той повідомив про намір здійснити візит у травні цього року.

Із Президентом Грузії Георгієм Маргвелашвілі глава Української держави говорив про те, що Марш гідності продемонстрував єдність українського народу і лідерів європейських країн у прагненні побороти тероризм: «Марш гідності також, як і в Парижі, продемонстрував, що ми не боїмося». Теракт, скоєний у Харкові,  він назвав спробою посіяти паніку і страх. «Бойовики намагаються зробити так, щоб ми боялися», — констатував Петро Порошенко.

З його вуст пролунали слова подяки Георгієві Маргвелашвілі за підтримку України Грузією. «Ми дуже раді бачити вас у Києві. Впродовж останніх трьох днів вшанування Революції гідності дуже багато прапорів Грузії в Києві», — додав він.

На це Президент Грузії відреагував словами захоплення: «Ми щасливі бачити, наскільки Україна об’єднана. І не тільки Україна, а й всі її друзі об’єднані — на підтримку цінностей, за які ви так міцно стоїте. Кожен грузин сьогодні з Україною».

Під час зустрічі лідери України та Грузії обговорили питання співробітництва в рамках міждержавного об’єднання ГУАМ, «Чорноморського партнерства» та «Східного партнерства».