Як і передбачалося за народними прикметами, на які ми посилалися у «Нашому календарі», другий місяць осені справді видався сухим і теплим, а похолодання настало лише на початку останнього тижня. Оскільки зниження температури, за прогнозами Гідрометцентру, буде стійким і тривалим, це спонукало розпочати  опалювальний сезон. Та знаючи, які проблеми цього року на нас очікують, мусимо пережити їх терпляче.

Яких випробувань завдасть наступна зима, якою вона буде — теплою чи холодною, довгою чи короткою?  На ці запитання спробуємо відповісти, традиційно звернувшись до народних прикмет, що за ними здавна спостерігали старі люди у дні релігійних свят.

4 листопада — свято Казанської ікони Божої Матері. Цього дня може випасти перший сніг  або відчутно знизитися температура. Ось які народні прислів’я дійшли до нашого часу: «На Казанську виїжджали на колесах, а полози для саней на віз брали», «До Казанської — не зима, а з Казанської — не осінь». Якщо цього дня вранці йтиме холодний дощ, то незабаром вологу землю притрусить снігом. Але довго він не пролежить, земля в цей час виділяє ще багато осіннього тепла.

8 листопада — Дмитра Салунського, початок так званих дідівських субот, які тривають аж до Різдва Христового. Починаючи з цього дня, під час обіду слід пом’янути покійних предків, а ввечері ставити по покутті тарілку зі стравою та кухлик води. Цей обряд — вияв пошани до роду, прадідів,  які підтримують зв’язок між потойбічним світом і живими нащадками. За народним уявленням, Дмитро замикає землю на ключ і надає право господарювати на ній зимі. Якщо цього дня випаде сніг — весь листопад буде холодний, з частими  приморозками;  якщо вони будуть супроводжуватися холодним вітром — снігу не буде до Нового року; якщо йтиме дощ — великий сніг випаде у грудні. Відлига цього дня обіцяє теплу зиму і ранню весну. Запам’ятаймо цю останню прикмету.

За останні десять років «білий сніг на зеленому листі» з’являвся на Михайла лише двічі. Фото Володимира ЗAЇКИ

Ще одну обнадійливу прикмету, варту уваги, зафіксували наші прадіди на свято Параскеви П’ятниці (10 листопада). Якщо день буде погожим, сонячним, то й наступна зима буде теплою. До речі, ще у дохристиянські часи П’ятниць вважали богинями, які освячували  людей на добрі діла і карали тих, хто скоїв тяжкий злочин (насилали на них страшні корчі). От якби вони своєю святою силою покарали ворогів України!

21 листопада — Архістратига Михаїла. За природним календарем від цього дня ще в недалекому минулому починалася зима. Колись люди казали: «Михайло мости льодяні мостить», «Приїде на білому коні Михайло — звістку від матінки-зими привезе», «Від Михайла зима настає — земля  мерзне».  Але останні десять років «білий сніг на зеленому листі» з’являвся на Михайла лише двічі. Як буде цього року, побачимо. А народні прикмети, пов’язані зі святом, такі: якщо на Михайла день похмурий і морозний, невдовзі почнуться великі снігопади;  якщо вдень туман — незабаром почнеться відлига; якщо Михайло буде погожий, то аж на Варвари (17.12) настануть морози.

На закінчення  нагадаю нашим читачам, що цьогорічна Покрова (14.10) була напрочуд тепла і сонячна. А за народною прикметою, «Яка Покрова, така й зима». Тож сподіватимемося, щоб прадавні спостереження наших прадідів за природними явищами у дні релігійних свят, внесені до календаря народних прикмет,  цієї зими підтвердилися. Передовсім ті, що віщують теплу зиму.

2 листопада —          День працівників  соціальної сфери

3 листопада —          День ракетних військ і артилерії; День інженерних військ

4 листопада —          День залізничника

6 листопада —          71 рік тому (1943) Київ було визволено від фашистських загарбників; Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів

9 листопада —         День української писемності та мови; Міжнародний день боротьби з фашизмом та антисемітизмом

10 листопада —        Всесвітній день науки задля миру та розвитку; 10-16 — Міжнародний тиждень науки та миру

14 листопада —        Всесвітній день боротьби із захворюванням на діабет

16 листопада —       День працівників радіо, телебачення та зв’язку; День працівників сільського господарства; Міжнародний день толерантності; Всесвітній день пам’яті жертв дорожньо-транспортних пригод

17 листопада —        День студента; Всесвітній день боротьби з хронічною обструктивною хворобою легенів

19 листопада —        День працівників гідрометеорологічної служби; День скловиробника

20 листопада —        Всесвітній день дитини; День індустріальної Африки; Всесвітній день філософії

21 листопада —        Всесвітній день телебачення; Собор Архістратига Михаїла

22 листопада —        День пам’яті жертв голодоморів

25 листопада —        Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками

28 листопада —        Початок Різдвяного посту

29 листопада —        Міжнародний день солідарності з палестинським народом 

Павло ЛАРІОНОВ
для «Урядового кур’єра»