Якщо ліцензувати імпорт книжкової продукції, то цим можна захистити український книжковий ринок від російської літератури, яка пропагує зневагу та ненависть до України, розпалює міжнаціональну ворожнечу, вихваляє російську армію та силові структури імперії. Таке переконання висловив віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко під час засідання Міжвідомчої комісії з питань сприяння розвитку вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження, яке відбулося у відомій київській книгарні «Є».

«З усіх економічних методів підтримки найбільш реалістичний і доцільний — ліцензування імпорту книжок. Вся антиукраїнська література, яку масово продукують в Росії, не повинна мати доступу на наш ринок, — вважає В’ячеслав Кириленко. — Книжок, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу, не повинно бути в жодній українській крамниці».

Який саме механізм ліцензування оберуть — оприлюднять уже найближчим часом. Однак жодного втаємничення не буде. На обговорення винесуть пропозицію так званого автоматичного ліцензування. Якщо його схвалять, то механізм буде таким: упродовж 20 днів після звернення імпортера відповідний орган влади має надати ліцензію (за умови, якщо спеціально створена експертна рада не надасть негативних висновків щодо цього товару).

Схоже, такий підхід влаштовує українських книговидавців і розповсюджувачів друкованої продукції. Принаймні директор видавництва «Зелений пес» Дмитро Капранов схвально відгукнувся на такий механізм, який «дасть змогу вберегти наш ринок від відверто шкідливих книжок».

Такі книжки приємно брати до рук і дарувати дітям. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Однак це далеко не єдине рішення, яке має допомогти українській літературі пробитися на вітчизняний ринок. За підсумками засідання Міжвідомчої комісії з питань сприяння розвитку вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження В’ячеслав Кириленко доручив внести пропозиції щодо пільгового кредитування книговидавців і впровадження пільгових орендних ставок для книгорозповсюджувачів.

Це допоможе розв’язати ще одну проблему — відновити інтерес українців до читання. На тлі війни й погіршення економічної ситуації, валютно-курсових стрибків, коли попит на книжку зменшується, треба вдаватися до нестандартних методів підтримки книгочитання, передає позицію віце-прем’єра його прес-служба.

«Потрібно підтримати це і в пропагандистський спосіб: чи рекламний, чи соціальний. Можна це по-різному називати, але підтримати цілком конкретними економічними рішеннями», — заявив В’ячеслав Кириленко, додавши, що за нинішніх складних умов книжку слід підтримувати не за допомогою бюджету, а за допомогою створення нормальних умов конкуренції нашим видавцям.

У роботі зібрання взяли участь президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль, директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький, президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін, директор видавництва «Зелений пес» Дмитро Капранов, інші книговидавці, письменники, представники органів влади. 

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»