Із середини цього тижня курс долара до гривні вийшов на показники 12,4—12,8 гривні за долар завдяки спільним зусиллям комерційних банків і Нацбанку України (НБУ).  Нагадаємо, що НБУ і 40 найбільших українських банків на спільній нараді домовилися підтримувати обмінний курс гривні на рівні  12,4—12,9 гривні за долар. На думку банківської спільноти, саме такий курс є об’єктивним. Крім того, учасники цієї зустрічі погодилися, що згуртованість і консолідація регулятора та учасників ринку доводить свою ефективність і справді потрібна в складних умовах воєнного стану української економіки.

Нові механізми тимчасові

Для врегулювання ситуації на валютному ринку НБУ своєю постановою №540 запровадив нові механізми, застосування яких дасть змогу також не допустити використання фінансової системи України для відмивання грошей, фінансування тероризму. Зокрема, цей документ передбачає, що з  2 вересня фізособи зможуть здійснювати перекази інвалюти за межі України без підтверджуючих документів на суму до 15 тисяч гривень в день, а з поточного рахунку — на суму не більше ніж 150 тисяч гривень на місяць (на підставі документів, що підтверджують джерела походження коштів). Крім цього, банки зможуть достроково повертати валютні вклади по курсу покупки інвалюти банку на день проведення операції. Постанова №540 також вводить обов’язкову конвертацію  грошових переводів у гривню.  Тобто інвалюта, яка переведена з-за кордону на користь фізичної особи — резидента і нерезидента для виплати готівкою без відкриття рахунку, виплачується отримувачу тільки в гривнях.

Звичайно, ця  «новація» буде не до смаку українським «заробітчанам», які тепер не зможуть передавати своїм сім’ям  кошти безпосередньо у доларах та євро. Утім, прокоментувати реакцію населення на постанову  Нацбанку №540 у кількох банках, до яких звернувся «УК», не змогли, оскільки з введення в дію цього документа минуло замало часу і за кілька днів «загальна» картинка поки що не вимальовується.      

«Унаслідок набрання чинності постанови НБУ №540 валютні перекази підуть у тіньовий сектор. Торік обсяг переказів у валюті в Україні становив близько 6 мільярдів гривень. Через дію постанови на такий обсяг цього року розраховувати не доводиться: валюту передаватимуть неформальними каналами або користуватимуться тіньовими схемами для переказу коштів у валюті», — прогнозує голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук.

Як зберегти власні кошти у валюті? Фото Володимира ЗAЇКИ

Ризики створює Донбас

Загалом, Мінфін прогнозує середній курс гривні в 2014 році на рівні близько 12 гривень за долар. За оцінками глави НБУ Валерії Гонтаревої, збалансованим є курс гривні 11,5—11,9 гривні за долар, а його падіння викликане панічною реакцією на події на сході.

 «Якщо проаналізувати останні дії Нацбанку в напрямку курсової стабілізації, то очевидно, що регулятор зробив ринок більш жорстким. Не можна ставити знак рівності між жорсткою політикою та поганою політикою. Коли в країні криза, грошово-кредитна політика не може бути м’якою за визначенням. На жаль, ми ще не вибудували ідеального ринку, тому адміністративне регулювання має право на життя», — вважає голова Ради Незалежної асоціації банків України  (НАБУ) Роман Шпек.

У НАБУ зазначають, що асоціація пропонувала скасувати обмеження, аби значно лібералізувати умови роботи з валютою, коли здавалося, що у східних регіонах були сигнали до стабілізації ситуації. Нацбанк прислухався і послабив деякі обмеження. Але вже на початку вересня постановою № 540 продовжив попередні та запровадив нові обмеження. «Чи це правильно? Є багато думок з цього приводу, але я звик робити оцінку за результатом. Наразі результат — це припинення девальвації гривні», —  констатує Роман Шпек.

Тому хотілося б сподіватися, що «тимчасові» заходи Нацбанку, анонсовані регулятором у постанові №540,  надовго не затягнуться.