Сьогодні понад 20 миколаївських спортсменів є членами збірної України і стільки ж паралімпійців увійшли до першої команди. Тобто, всі вони — потенційні учасники Олімпіади-2016 і Паралімпіади-2016 у Ріо-де-Жанейро. З проханням допомогти спортсменам, екіпірувати їх, забезпечити тренування і збори представники влади звернулися до бізнесменів.

На зустрічі  керівництва Миколаївської області з представниками великих підприємств обговорювали  ситуацію з розвитком спорту та олімпійського руху. За словами голови облдержадміністрації Вадима Мерікова, цьогоріч асигнування з обласного бюджету на галузь не тільки не скоротилися, а й збільшилися. Так, заплановано спрямувати 22 мільйони 413 тисяч гривень на підтримку спорту. Щоправда, їх вистачить лише на зарплату тренерів, утримання мінімальної кількості спортивних установ та оплату комунальних послуг. На придбання спортивного інвентарю та зміцнення спортивних баз грошей катастрофічно не вистачає.

У зустрічі взяли участь представники таких підприємств, як «Сандора», «Орексім», «Лакталіс-Миколаїв», Миколаївський бронетанковий завод, «Велам», «Зоря-Машпроект», «Екватор», «Агроф’южен» та інші. Деякі з них вже допомагають спортсменам. Так, наприклад, «Сандора» виділила гроші на придбання для спортсменки Олени Буряк човна. «Орексім» опікується фехтуванням і греко-римською боротьбою. Однак у представників бізнесу виникали практичні запитання. Представник однієї з компаній висловив загальну думку: треба закріпити за конкретними підприємствами окремий вид спорту або спортсменів. Для того, щоб власники та акціонери розуміли, в кого і в що вкладають гроші. Для цього влада повинна пояснити, які види спорту є пріоритетними.

На ці та інші запитання відповів Олександр Садковський, начальник відділу фізичної культури облдержадміністрації. Він пояснив, що в області прийнята програма розвитку фізичної культури і спорту на 2014-2018 роки. У програмі визначено десять пріоритетних видів спорту, серед яких академічне веслування, фехтування, фристайл, велоспорт, бадмінтон, греко-римська боротьба, стендова стрільба. Всім підприємствам будуть спрямовані пропозиції з проханням підтримати той чи той вид спорту.

Сучасний спорт без сучасного інвентарю неможливий. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Продовжили виступ чиновника миколаївські тренери. Так, з’ясувалося, що миколаївські велосипедисти, попри те, що одні з найсильніших у світі, їздять на старих велосипедах. Купити нові не в змозі, оскільки один професійний велосипед коштує від 12 до 15 тисяч євро. Не краща ситуація в академічному веслуванні. Нині спортсмени гостро потребують човен-двійку, а його вартість становить 10 тисяч євро.

Вадим Меріков розділив думку тренерів і звернувся до бізнесменів з проханням передовсім придбати інвентар для спортсменів — потенційних учасників Олімпіади.