У розпал підготовки енергетичних об’єктів до нового опалювального сезону спекотний липень став черговим випробуванням для об’єднаної енергетичної системи України. Через брак вугілля на складах  теплових електростанцій та неналежне виконання ремонтних робіт  енергосистема опинилася на межі краху. 

«УК» вирішив з’ясувати причини такої ситуації в енергосекторі.

Дефіцит потужностей

Показником надзвичайно критичної ситуації став дефіцит потужності в енергосистемі — наприкінці липня для покриття потреб населення не вистачало 3200 МВт — це еквівалент трьох блоків-мільйонників атомних електростанцій, які враз би зупинилися. З огляду на катастрофічну ситуацію в енергетичному секторі, а також те, що, за словами Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, профільне міністерство та відповідні державні компанії не готові забезпечити Україну теплом та електроенер гією, у понеділок Прем’єр провів антикризовий енергетичний штаб.

Пік кризи почався з того, що вночі 25 липня сталося аварійне відімкнення першого енергоблоку Запорізької АЕС, потужність якого — 1000 МВт. У таких обставинах диспетчерська служба Укренерго мала б ввести в дію резервні потужності ТЕС, але таких не виявилося. Навпаки, через брак вугілля на складах в останні 6 днів липня вимушено зупинилися кілька енергоблоків Ладижинської, Курахівської, Запорізької ТЕС. А ще через воєнні дії зупинилася Вуглегірська ТЕС.

«У ніч з 26 на 27 липня обстріляли Вуглегірську ТЕС потужністю 900 МВт — там працювало 3 енергоблоки по 300 МВт кожен. Станцію відімкнули від мережі, а від неї на лінії 110 кВ працювала  ще й Миронівська ТЕС. У результаті протягом кількох днів енергосистема  втратила 2500 МВт», — каже головний державний інспектор електричних станцій і мереж Укренерго Олег Коземко.

31 липня ПАТ «Донбасенерго» зупинило сьомий енергоблок Слов’янської ТЕС теж — через нестачу вугілля. «Причина вже традиційна: нема вугілля, точніше, неможливо налагодити його регулярне постачання на паливні склади електростанції», — йшлося у повідомленні Донбас енерго.

Наступного дня, 1 серпня, через брак вугілля зупинив роботу останній енергоблок Придніпровської ТЕС. «Відновлення роботи електростанції відбудеться після накопичення обсягу антрациту, необхідного для стабільної роботи ТЕС в осінньо-зимовий період», — ішлося у повідомленні прес-служби ДТЕК. «Поки що не можемо ні технічно, ні фінансово забезпечити постачання вугілля марки «А» в достатньому обсязі для Придніпровської ТЕС. Залізнична інфраструктура в зоні АТО дуже пошкоджена, не розв’язано проблему дефіциту локомотивної тяги і порожніх вагонів», — каже директор з генерації електроенергії ДТЕК Енерго Дуйсен Мергалієв.

Електростанції не мають достатньо коштів на закупівлю палива — вугілля та газу.  Фото з сайту frant.me

Знову віялові відімкнення?

На початок серпня криза в енергетиці сягнула апогею. Диспетчерська служба Укренерго почала втрачати можливість діяти адекватно аварійним умовам роботи. Тобто нависла загроза каскадної аварії — це коли повністю зупиняється робота всіх енергетичних об’єктів і країна пірнає у пітьму.

Керівництво НЕК «Укренерго» 30 липня розповсюдило заяву для преси про те, що генеруючі компанії не надають інформацію про готовність до роботи обладнання електростанцій. Укренерго вимагає від генеруючих компаній негайно надати інформацію про щотижневий склад обладнання, що забезпечене паливом, і підтвердити терміни ремонтів енергоблоків АЕС на серпень 2015 року. На сьогодні теплові та атомні електростанції не виконали вимоги НЕК «Укр енерго» про термінове надання інформації. За таких обставин Укренерго як системний оператор об’єднаної енергосистеми України не може забезпечити виконання оперативних розрахунків», — йдеться в повідомленні. Звісно, після такої заяви інформація почала надходити, адже  керівникам ТЕС і АЕС довелося б відповідати в Генпрокуратурі.

З огляду на дефіцит потужностей Міністерство енергетики та вугільної промисловості попередило про можливі почасові відімкнення електроенергії в осінньо-зимовий період, якщо до початку опалювального сезону станції не матимуть запасів вугілля. 

«На цю зиму ми готуємо графіки погодинного відімкнення. Це вимушений захід, проте не застосовуватимемо його, якщо на складах ТЕС буде 2,7 мільйона тонн вугілля», — зазначив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Олександр Светелік під час «круглого столу» в столиці, де йшлося про технічну готовність підприємств енергетики до опалювального сезону. 

Нині на складах ТЕС 1,5 мільйона тонн вугілля, більшість — на двох ТЕС. Водночас до зими потрібно запасти на складах 14 ТЕС удвічі більше — 3 міль йони тонн. Але є проблеми з постачанням вугілля. 

«Постачальник не виконує контрактів на постачання антрацитового вугілля, тому потрібно розбиратися», — сказав Олександр Светелік, відмовившись уточнювати, чи йдеться про зрив поставок з російської території. 

За його даними, в разі введення графіка погодинних відімк нень населення не залишатиметься без електроенергії більш як на 2,5 години. «Це не на добу, а разово. Якщо потім буде потрібно, відмикатимемо ще. Маємо попереджати населення за три дні до цих графіків», — зауважив Олександр Светелік, уточнивши, що громадян обов’язково повідомлятимуть, о котрій годині відімкнуть той або той район, а також про час, коли подачу електроенергії буде відновлено. 

Можливо, енергетики намагатимуться врятувати енергосистему від повного розвалу відімк неннями цілих регіонів. Але дехто з відомих експертів вважає, що цієї зими розвалу не уникнути, адже другий рік поспіль не варто сподіватися на теплу зиму. Даються взнаки й фінансові проблеми компаній. Цьогорічне падіння розрахунків призвело до того, що генеруючі компанії не отримали з ринку майже 8 мільярдів гривень за відпущену продукцію, а тому станції не мають достатньо коштів на закупівлю палива — вугілля та газу.

«Станції змушені  мінімізувати ремонти, деякі підприємства перейшли на 4-денний робочий тиждень. У найгіршому становищі — теплові електростанції, які 9 місяців поспіль працюють у збитковому режимі», — повідомив «УК» на умовах анонімності один з експертів галузі.

Фінансові проблеми електростанцій призвели до різкого збільшення аварійних відімк нень обладнання. За даними Олега Коземка, за перші 6 місяців на енергетичних підприємствах сталося 398 технологічних порушень — це на 22% більше порівняно з 2014 роком — тоді було 326 порушень. «Левова частка технологічних порушень — 218, тобто 74%, лягає на компанію ДТЕК, до складу якої входять три великі генеруючі компанії», — повідомив він. —  Решта 26% сталися в компаніях «Центренерго» та «Донбасенерго».

Але, схоже, не лише фінансові проблеми призводять до аварійних ситуацій. Проблема в тому, що не всі станції виконують наказ Міненерговугілля про ремонти та випробовування обладнання під час підготовки до зими.

«За півроку на всі 100% було виконано заплановані роботи в компаніях «Центренерго» та «Донбасенерго». Водночас ДТЕК стовідсотково виконала роботи лише на тих енергоблоках, які працюють на «Бурштинському енергоострові» (постачають електроенергію на експорт. — Авт.), але не в пов ному обсязі роботи на енерго блоках, що працюють на Україну, — виконано лише 80—90% ремонтів», — повідомив Олег Коземко.

Щороку Держінспекція з експлуатації ТЕС додає свої висновки до актів готовності  об’єктів до проходження осінньо-зимового періоду максимальних навантажень в енергосистемі. Насамперед там регламентовано обсяги накопиченого на зиму вугілля — щонайменше ТЕС повинна запастися на 30 діб. Потім — вимога про виконання ремонтів обладнання. Жодну з цих вимог не виконано, а до початку опалювального сезону залишилося два місяці. 

Традиційно на складах ТЕС до початку осінньо-зимового максимуму навантажень робили запаси щонайменше 3,5—4 мільйони тонн вугілля. Але в умовах війни зимові запаси ТЕС мали б значно перевищувати потреби мирного часу.

Наталка ПРУДКА
для «Урядового кур’єра»