Нинішніх запасів нафтопродуктів в Україні вистачить на 30 днів, і є певні ризики, пов’язані з можливим зниженням поставок газу в країну та зі значним підвищенням ціни на імпортне блакитне паливо. Про це під час прес-конференції заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан. «Ми ситуацію відслідковуємо, проводимо перемовини, — запевнив урядовець. — Для роботи атомних станцій, які перебувають під посиленим контролем, палива вистачить, транспортування газу до Європи виконуємо в повному обсязі».

Реальна ціна

За словами міністра, Україна продовжить розраховуватися за російський газ за формулою, встановленою згідно з Харківськими домовленостями. Ратифікована угода, де визначено відповідну знижку, ще має право на життя. Жодних кроків, щоб змінити її на офіційному рівні, не робила жодна сторона. Аналогічна угода з «Газпромом» є й щодо транзиту газу. Якщо Україна матиме підстави, то, звісно, порушуватиме це питання в судовому порядку.

Росія не хоче зберігати знижку на газ для нашої держави в другому кварталі нинішнього року. Його ціна для України становила б 378 доларів за тисячу кубометрів. «Це близько до середньої вартості спотового європейського газу, що становить 350—400 доларів. Я вважаю, що така ціна реальна», — сказав Юрій Продан.

Стосовно реверсу, то міністр повідомив, що нині є можливість фізичного реверсу до 12 мільярдів кубометрів блакитного палива з Європи, однак Словацька Республіка (там газотранспортну систему контролює «Газпром») дещо гальмує цей процес. Юрій Продан зауважив, що в найкоротший термін буде створено комісію за участю представників Європейської комісії та «Укртрансгазу» з метою пошуку компромісу і вирішення питань щодо підписання технічних договорів. Насамперед необхідно провести відповідні процедури та в рамках європейського Договору про Енергетичне Співтовариство виконати вимоги ІІІ енергетичного пакета.

«Якщо вдасться домовитися зі Словаччиною, з урахуванням наявності значних надлишкових транспортних потужностей ПАТ «Укртрансгаз», то можливо буде забезпечити потік газу в Україну в межах 60 мільйонів кубометрів на добу (до 20 мільярдів кубометрів на рік) одночасно зі здійсненням гарантованого транзиту газу до Європи», — підкреслив Юрій Продан.

Від’єднати — не проблема. Фото з сайту scm.com.ua

Право  на від’єднання

Стосовно постачання енергоносіїв до Криму, цінової складової та перспектив відключення півострова від електропостачання, то міністр насамперед зазначив, що на території Кримського півострова працюють дві розподільчі компанії — Крименерго та Севастопольенерго. Вони купують електроенергію за тими тарифами, які діють на оптовому ринку України. «Якщо зростатиме заборгованість цих компаній, то у нас буде повне право від’єднати їх від електричних мереж», — наголосив він.

Також, за словами міністра, Київ призупиняє фінансування кримської генеруючої сонячної енергетики. І якщо буде ухвалено законопроект про окуповані території, то вартість електроенергії в Криму зросте. Юрій Продан уточнив, що півострів отримує значні дотації у вигляді «зеленого тарифу» для сонячних електростанцій, а також дотаційних сертифікатів, завдяки чому населення купує електроенергію за пільговими цінами. Якщо ж Крим перевищуватиме певні обсяги, то електроенергія може відключатись.

Торкнувшись питання Чорноморського шельфу та подальшої долі інвестиційних проектів стосовно його розробки, Юрій Продан наголосив, що це територія України і приватні компанії можуть продовжувати там працювати. Натомість при Кабінеті Міністрів створюється комісія, яка вестиме претензійну роботу щодо державних підприємств, захоплених на території АР Крим, і відстоюватиме їхні права в судових інстанціях, зокрема міжнародних.