Україна ніколи не змириться з порушенням прав кримських татар і продовжить докладати зусиль до повернення Криму. Про це йдеться у привітанні Президента Петра Порошенка учасникам II Всесвітнього конгресу кримських татар, який пройшов цими вихідними у столиці Туреччини, інформує УНІАН. 

У заході взяли участь представники  180 кримськотатарських організацій із 12 країн, зокрема політичні діячі, посли, представники дипломатичних місій, науковці, журналісти із країн ЄС, США і Канади. Проте російські правоохоронні органи завадили більшості членів Меджлісу виїхати з території Криму до Анкари. Натомість їм надіслали повістки на допити. 

Учасники конгресу закликали світ визнати дії Росії щодо кримськотатарського народу геноцидом. Фото з сайту krymr.com

У листі-привітанні Петро Порошенко зазначив, що нинішній  Всесвітній конгрес кримських татар відбувається в умовах тимчасової окупації Криму Росією, коли  «кримськотатарський народ знову зазнає терору, десятки тисяч кримчан змушені рятуватися від нової загрози».

«Хочу запевнити вас, що Україна ніколи ні за яких умов не змириться з порушенням прав своїх громадян, прав людини, прав кримськотатарського народу вільно жити на своїй землі», — йдеться у привітанні.

Усіх винних у злочинах проти кримських татар буде покарано, переконаний Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, який також надіслав лист-вітання учасникам конгресу.  «Кримський народ — народ нечисленний, але великий,  великий своєю вірою і незборимістю, великий своєю непоступливістю злу», — йдеться у привітанні. На думку Арсенія Яценюка, «кримські татари ніколи не погодяться з анексією своєї Батьківщини, вони щодня протестують проти окупації Криму Росією, проти замаху Кремля на сучасний світоустрій і систему глобальної безпеки». За словами Прем’єра, Україна гарантує захист і реалізацію невід’ємного права на самовизначення кримськотатарського народу у складі суверенної і незалежної Української держави, яка визнає Меджліс як повноважний орган кримськотатарського народу. Прем’єр-міністр переконаний, що анексія Криму — це злочин,  за який «доведеться відповідати так само, як і  за викрадення і вбивства кримських татар, за переслідування членів Меджлісу кримськотатарського народу, за глум над його історичною пам’яттю, за масові обшуки в мечетях і образу релігійних почуттів».

Президент  Туреччини Реджеп Едоган також запевнив учасників Всесвітнього конгресу кримських татар у підтримці в обстоюванні їхніх прав і розкритикували репресивну політику Москви на півострові. Влада Туреччини не визнає і не визнаватиме незаконної анексії Криму й робитиме все можливе для захисту корінного населення півострова — кримських татар, запевнив він у привітанні учасникам конгресу, повідомляє Інтерфакс-Україна.  Реджеп Ердоган зазначив, що безпека кримських татар на їхній Батьківщині — пріоритет для Туреччини.

Виступаючи перед учасниками конгресу,  Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв припускає створення військових формувань кримських татар для гарантування безпеки у Криму. За його словами, він припускає участь об’єднань кримських татар у боротьбі за територіальну цілісність України з подальшою участю у підтримці безпеки на визволеному Кримському півострові.

«Ми плануємо розміститися в Херсоні разом із представленням інших меншин. Можлива наша участь у військовому об’єднанні, яке буде спрямоване на боротьбу. Після порятунку півострова від окупантів, можливо, такі підрозділи контролюватимуть безпеку на півострові», — сказав Мустафа Джемілєв. Він також висловив переконання, що міжнародні санкції проти Росії можуть повернути Україні анексований Крим.