Учора Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк давав відповідь на запитання, як українцям пережити зиму, окресливши ситуацію в енергетичній та газовій сферах нашої держави.

«Ситуація складна, але ми її контролюємо. Зараз у вітчизняних газових сховищах накопичено 16,7 мільярда кубічних метрів. Україна підписала контракт з одним із найбільших світових постачальників нафти — норвезькою компанією Statoil. Із шостої години ранку 1 жовтня у нас розпочато постачання природного газу за контрактом між НАК «Нафтогаз» та одним з найбільших світових операторів», — зазначив глава уряду.

Він укотре повторив, що для вдалого проходження зими країні потрібно придбати ще 5 мільярдів кубометрів блакитного палива. Уряд має кілька варіантів розв’язання цієї проблеми. Один з них — разом з ЄС втілювати спільну енергетичну політику, щоб підписати тимчасову угоду на постачання природного газу до того моменту, поки Стокгольмський арбітражний суд остаточно не вирішить спір між «Нафтогазом» і «Газпромом».

Якщо відповідної угоди в рамках тристороннього формату переговорів не вдасться досягти, Арсеній Яценюк прогнозує такий перебіг подій: «Україна вже звернулася до Стокгольмського суду, щоб отримати тимчасове рішення, яке б встановило певну ціну та умови постачання природного газу до моменту винесення ним остаточного вердикту».

«Нафтогаз» постійно підтримує зв’язок з європейськими партнерами України. Уряд давно означив позицію, на яких умовах має бути підписана тимчасова угода, і тепер лише очікує на подальше прийняття рішень щодо цього питання.

Дозвіл на «приватний» газ

«Нам треба перезимувати!» — переконаний Прем’єр. Саме тому Кабмін вирішив запровадити ліміти й обмеження на споживання природного газу, зокрема й суб’єктами хімічної промисловості. Продовжуючи тему, Арсеній Яценюк розповів про ситуацію на ВАТ «Одеський припортовий завод», який має контракт з угорським оператором ГТС.

З 25 вересня Угорщина тимчасово припинила постачання природного газу не лише для потреб цього заводу, а й до України загалом. Саме тому «Нафтогаз» дозволив будь-яким компаніям укласти угоди на придбання природного газу і зобов’язався забезпечити його транспортування будь-яким суб’єктам підприємницької діяльності, включно з хімічними компаніями.

Глава уряду, однак, сподівається на відновлення постачання газу для хімічних об’єктів України. Наприклад, зараз делегація «Одеського припортового заводу» перебуває в Угорщині. «Аби технологічно не зірвати виробництво, «Нафтогаз» підтримає цей завод, якщо надалі отримає компенсацію обсягів газу, які ми поставили на хімічні заводи, — пояснив Прем’єр. — Уряд для забезпечення суб’єктів підприємницької діяльності, які виготовляють мінеральні добрива, і для потреб хімічних заводів ухвалив рішення надати можливість будь-кому завозити газ. Ми його транспортуватимемо, і нехай підприємства працюють».

Окрім держави, кожен сам повинен подбати про тепло у власній оселі. Фото Володимира ЗAЇКИ

Ситуація в Києві

Кабінет Міністрів узяв на себе погашення частини боргів. Зокрема надав 1,8 мільярда гривень на підтримку столиці. Міністр фінансів Олександр Шлапак повинен був до кінця вчорашнього дня «оформити» 835 мільйонів розрахунків столиці щодо боргів за споживання природного газу (через це, до речі, в деяких районах міста й досі немає гарячої води).

Із цього дня уряд також розпочав погашати борги за спожиті енергоносії на всій території країни. Так, 7,3 мільярда гривень виділено з державного до місцевих бюджетів на погашення їхньої заборгованості за послуги ЖКГ.

«Треба готуватися до опалювального сезону. Як передбачено законодавством, якщо протягом трьох днів знижуватиметься температура, ми маємо постанову, згідно з якою органи місцевого самоврядування ухвалять рішення про початок опалювального сезону. Для реалізації цього рішення їм потрібні Міністерство енергетики та вугільної промисловості й Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Ми готові у разі зниження температур повітря забезпечити початок опалювального сезону, хоч би як складно це було», — резюмував Прем’єр.

Однак ліміти щодо використання природного газу все одно слід виконувати. Арсеній Яценюк переконаний, якщо керівництво в центрі та на місцях працюватиме злагоджено та відповідально, Україна перезимує. «Ситуація складна, тому треба приймати складні рішення, але правильно їх виконувати», — додав він.

Окрім цього, вчора ввечері до Вашингтона вирушила українська делегація на чолі з міністром фінансів та головою НБУ. Вони братимуть участь у щорічних зборах Міжнародного валютного фонду та Світового банку й зустрічатимуться з іноземними інвесторами. У цьому розрізі Прем’єр нагадав, що економічні показники України безпосередньо пов’язані з війною на сході. Тому в рамках консультацій з міжнародною спільнотою глава уряду поставив завдання делегованим високопосадовцям: адаптувати нашу програму з міжнародними фінансовими організаціями до поточних реалій та максимально залучити додаткові ресурси, аби Україна почала економічно розвиватися та пережила вкрай складний для неї період.

Також Арсеній Яценюк озвучив рішення Європейського банку реконструкції та розвитку розглядати для України проекти за найбільш спрощеною процедурою та ухвалювати рішення про їх фінансування. Можливість фінансування закупівель природного газу передбачено також.

Додаткові кошти  для «Стіни»

Уряд ухвалив рішення щодо облаштування державного кордону. Окрім 235 мільйонів гривень — першої суми, виділеної нашою країною на проект «Стіна», надано додаткових шість мільйонів євро. Загалом цей проект Кабмін оцінює у 66 мільйонів євро.

Ключовим елементом реалізації мирного плану Президента Арсеній Яценюк назвав відновлення контролю над українсько-російським кордоном. «Закрили кордон — нема постачання російських військових, російської техніки, зброї і терористів. Відкритий кордон — це означає, що виконання мирного плану неможливе. Росія під цим підписувалася і повинна цю умову виконувати», — сказав він і додав, що українська сторона готова забезпечити контроль над державним кордоном України, якщо російська армія не розстрілюватиме наших прикордонників.