Зухвала й нахабна анексія Кримського півострова армією сусідньої нібито «братської» Росії, концентрація останніми тижнями її ударних з’єднань на південному, східному й північному напрямках від наших кордонів змушує керівництво України вживати адекватних і оперативних заходів для оборони держави. Так, учора об’єктом інспектування в. о. Президента, Голови Верховної Ради Олександра Турчинова став 169 Навчальний центр Сухопутних військ Збройних сил України, розташований поблизу смт Десна на Чернігівщині.

Початок нового відліку

На полігоні навчального центру було продемонстровано перспективні зразки зброї саме українського виробництва, що невдовзі планують передати на озброєння Збройних сил України, зокрема стрілецької зброї, засобів захисту, зв’язку, амуніції та зброї ураження. На очах у представницької урядової комісії проведено вправи з перевірки бойових та ходових можливостей військової техніки.

Нині на порядку денному стоїть завдання переозброєння Збройних сил України, заявив Олександр Турчинов, на власні очі побачивши можливості українських вояків. Під час учорашнього брифінгу у смт Десна високопосадовець зазначив, що ХХІ століття «показало безліч локальних і системних конфліктів», і нині будь-яка сучасна країна не може існувати без технічно й матеріально забезпеченої армії.

При цьому він зазначив, що останніми роками ставлення до Збройних сил України і фінансування їхніх потреб відбувалося «за залишковим принципом», повідомляє прес-служба Президента. Упродовж останніх чотирьох років, особливо підкреслив її нинішній Верховний головнокомандувач, українську армію «системно знищували на замовлення іншої країни, роззброювали, звільняли найкращі кадри».

На превеликий жаль, тривалий час до Збройних сил було ставлення як до рудимента минулого століття. Мовляв, воювати ми ні з ким не збираємося. Тож до спрацювання старого правила «не хочете годувати свою армію — доведеться згодом годувати чужу» залишався буквально один крок.

Тому коли розпочалася агресія проти нашої держави та окупація Криму, Україна «відчула серйозні проблеми у Збройних силах», і нині армію «нова влада фактично відновлює з нової відмітки», передає УНІАН.

З двигунами вітчизняного виробництва впевнено піднімаються наші гвинтокрили. Фото Михайла МАРКІВА

ВПК готовий до повного циклу

«За короткий термін Збройні сили України ціною надважких зусиль було приведено до стану повної бойової готовності, і нині на порядку денному стоїть завдання переозброєння Збройних сил», — заявив Олександр Турчинов. Вітчизняному оборонно-промисловому комплексу це до снаги, переконаний він. Адже переважна більшість продемонстрованого на полігоні озброєння та обладнання вийшла з цехів саме українських підприємств. «Це зразки української зброї — найкращої зброї, яка захищатиме нашу країну», — наголосив глава парламенту. Тим більше, коли йдеться про замкнений цикл виробництва, що практично унеможливлює залежність держави від імпорту.

Олександр Турчинов також заявив, що оборонно-промисловий комплекс буде відроджуватися і отримає державне замовлення на виготовлення сучасних видів озброєння.

І, незважаючи на дуже складну економічну ситуацію, для захисту нашої держави уряд виділятиме кошти не лише для того, щоб утримувати армію, а й на її переозброєння. «Це стратегічне завдання, яке повинно бути виконане», — окреслив мету Олександр Турчинов.

Разом із ним на полігоні були присутні в. о. міністра оборони України Михайло Коваль, начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних сил України генерал-лейтенант Михайло Куцин, командувач Сухопутних військ Збройних сил України Анатолій Пушняков, т. в. о. Глави Адміністрації Президента України Сергій Пашинський.

Відділ новин  
«Урядового кур’єра»