Він захищав донецький аеропорт, побував у полоні, де зазнав знущань і приниження людської гідності як з боку бойовиків, так і місцевих прихильників сепаратизму. За його визволення боролися волонтери й тримали кулаки більшість українців. Нині командир легендарних «кіборгів» підполковник Олег Кузьміних на волі. Виснажений, схудлий, але незламний, із хвацьким блиском в очах.  

Днями з рук Президента Петра Порошенка герой-десантник отримав орден «За мужність» ІІІ ступеня — як визнання героїзму під час захисту Батьківщини.  «Україна своїх не залишає! Ми щодня боремося за звільнення, життя кожного українського героя. І ми так робитимемо й надалі: кожного буде повернуто, — наголосив глава держави під час зустрічі з військовослужбовцем та його родиною. — Я пишаюся вашим бойовим духом. Ви показали, що означає бути сильним українським воїном. Для мене як для Президента ваше звільнення з полону було надзавданням».

«Кіборг» Олег Кузьміних готовий і далі захищати Батьківщину. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Питання звільнення військового з пазурів терористів, за словами Петра Порошенка, вирішували на найвищому рівні. Глава держави порушував його під час перемовин у «нормандському форматі», українська сторона обговорювала у рамках роботи Тристоронньої контактної групи. Петро Порошенко також особливо відзначив наполегливість та рішучість дружини Олега Кузьміних Тетяни, яка заради визволення чоловіка зверталася до різних структур, фактично стукала у кожні двері. Значну роль також відіграли волонтери.

Вручаючи високу військову державну нагороду, Президент відзначив високий рівень професіоналізму Олега Кузьміних як командира батальйону й пригадав про свою першу зустріч із комбатом на житомирському полігоні, а також схилився перед мужністю героя під час захисту донецького аеропорту та гідністю, з якою військовий тримався у ворожому полоні.

Петро Порошенко також пригадав своє спілкування з одним із підлеглих Олега Кузьміних на презентації документального фільму «Аеропорт». На запитання, якої допомоги потребує військовослужбовець, що відновлював здоров'я після важкого поранення, той попросив главу держави лише про одне: посприяти звільненню командира їхнього батальйону. І коли через чотири місяці полону хлопці просять Президента звільнення свого командира — така армія непереможна.

Звертаючись до дружини та доньок комбата, Петро Порошенко наголосив: «Головне — ми всіх своїх захищаємо. Так, як ваш батько всіх захищав, так і держава Україна захищає своїх героїв і бере з них приклад. З поверненням додому!»

Олег Кузьміних висловив вдячність усім, хто сприяв його визволенню. Зокрема тим, з ким виконував бойові завдання, бо багатьох із них вже немає серед живих. «Хочу сказати їхнім батькам і дружинам: це все не марно. Любіть свою Батьківщину, любіть свою країну — вона того варта. Не падайте духом і залишайтеся завжди вірними присязі».