У 2016 році Ріо-де-Жанейро прийматиме літні Олімпійські ігри. Щоб обговорити питання підготовки до цих спортивних змагань, у навчально-спортивному центрі «Конча-Заспа» Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк провів засідання організаційного комітету. Передовсім він відреагував на прохання президента Національного олімпійського комітету Сергія Бубки й доручив керівництву Міністерства економічного розвитку і торгівлі разом із Національним банком видати НОК індивідуальні ліцензії на збільшення строків розрахунків в іноземній валюті до 360 днів.

Паралімпійці і самі перемагають, і обіцяють зміцнити дух поранених воїнів АТО. Фото з урядового порталу

Прем’єр попросив профінансувати всі видатки на підготовку до Олімпійських ігор у 2016 році, передбачені в державному бюджеті. «Хочу, щоб ці гроші доходили до спортсмена, а не до керівника чи бюрократа, який частину коштів залишає в себе в кишені, зокрема через непрозорі закупівлі, непрозорі тендери, хабарництво і корупцію, яка також є в спортивному секторі, — наголосив він. — Така корупція жахлива, адже в ній є моральна складова, коли тому, хто заслуговує на участь в Олімпійських іграх чи членстві в національній збірній, не дають змоги цього зробити. Кожна копійка, яка сьогодні настільки складно виділяється з бюджету, повинна дійти до спортсмена».

Уже в найближчій перспективі Міністерство молоді та спорту закупить обладнання для підготовки гімнастів до бразильської олімпіади. «Прошу вас, покличте одразу фірми, які братимуть участь у тендері, щоб вони не затягували час, щоб не під новий рік, а в найкоротші терміни поставили це обладнання. Поставили відповідно до закону, щоб ніхто не зазнав травм, щоб усі спортсмени мали місце для тренувань та отримали шанс виграти наступні Олімпійські ігри», — звернувся Арсеній Яценюк до очільника відомства Ігоря Жданова.

У цьогорічному держбюджеті на закупівлю спортивного інвентарю для потреб гімнастів передбачено 17 мільйонів гривень.

Окремо Ігор Жданов проведе переговори з керівниками телеканалів. Під час них ітиметься про можливість запуску в ефірах вітчизняного телебачення програм, які популяризуватимуть спорт. «Прошу, Ігоре Олександровичу, вас разом із Національною радою з питань телебачення і радіомовлення провести зустрічі з основними телевізійними каналами. Нам потрібна популяризація спорту і здорового способу життя. Це тотожні речі. І телебачення повинне відігравати в цьому дуже важливу роль», — пояснив свою позицію Арсеній Яценюк.

А Сергієві Бубці він запропонував запустити подібну програму на суспільному телебаченні. Та перед цим потрібно буде провести конструктивну дискусію із представниками комерційних телеканалів.

Прем’єр запропонував залучити паралімпійців до розробки програми з реабілітації учасників антитерористичної операції, які втратили кінцівки. «Надважливе питання — це реабілітація учасників АТО. Мусить бути окрема програма з реабілітації тих, хто втратив кінцівки, спільно з нашими паралімпійцями. Прошу наших паралімпійців допомогти хлопцям», — ці слова глава уряду говорив, звертаючись до міністра молоді та спору Ігоря Жданова і міністра соціальної політики Павла Розенка.

Міністр молоді та спорту анонсував на найближчі місяці створення кількох національних олімпійських спеціалізованих центрів. За словами Ігоря Жданова, на першому етапі запрацюють центри олімпійської підготовки із художньої гімнастики, легкої атлетики, стрибків у воду.

На думку міністра, такі національні олімпійські спеціалізовані центри потрібні, щоб зосередити в одному місці весь необхідний для підготовки спортсменів світового класу тренерський і науковий фінансовий потенціал.

Окрім цього, за сценарієм Ігоря Жданова, Україна відкриє у Бразилії інформаційно-культурний центр, який працюватиме на залучення інвестицій. «Там різні галузі вітчизняної економіки, культури зможуть представити свої досягнення і працювати на залучення інвесторів», — вважає він.

PS Перед початком засідання Прем’єр оглянув залу спортивної гімнастики в Олімпійському навчально-спортивному центрі «Конча-Заспа» та поспілкувався із тренерами та спортсменами, які готуються до участі у змаганнях. Серед них абсолютний чемпіон Європи 2015 року зі спортивної гімнастики Олег Верняєв, бронзовий призер літніх Олімпійських ігор у Лондоні 2012 року Ігор Радивілов, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

У тренувальній залі з важкої атлетики глава уряду поспілкувався зі спортсменами і тренерами жіночої збірної з важкої атлетики, зокрема чемпіонками Європи 2015 року Юлією Калиною, Юлією Паратовою й Анастасією Лисенко. Зустрівся він і зі спортсменами національної паралімпійської збірної з фехтування.