Тендерні закупівлі, дозвільні процедури, ліцензування імпортних ліків — лише частина корупційних схем, якими оперував попередній уряд. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Олег Мусій під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Серед найрезонансніших справ — розслідування діяльності Державної служби України з лікарських засобів.

— Спочатку ця структура мала виконувати функцію державного інспектора, проте пізніше набула невластивих їй повноважень і з часом перетворилась на дозвільний орган зі складною корупційною схемою. Фармацевтичний ринок України становить 40 мільярдів грн. Корупційна складова з цієї суми — 2 мільярди грн. Це означає, що понад 5% із тих коштів, які ми з вами витрачаємо на ліки, йдуть на годування корупції, — зазначив Олег Мусій.

Ціни на імпортні ліки залежать від курсу долара. Фото з сайту sostav.com

Профільний міністр розповів про певні корупційні схеми, пов’язані з цією організацією. Зокрема, існувало понад 10 державних підприємств, через які  Держлікслужба здійснювала свої повноваження. Наприклад перевіркою продукції провідних світових фармацевтичних компаній на відповідність GMP займалася компанія, яка не мала на це міжнародних повноважень. Вона надавала постачальникам два акти перевірки: позитивний і негативний. За перший вимагали грошей. Практично Держлікслужба монополізувала всі процеси — від реєстрації ліків до їх реалізації.

— Урядом Азарова було майже знищено українських виробників вати, бинтів та інших виробів медичного призначення через монополізацію російського виробника, — повідомив Олег Мусій.

Координатор зовнішніх зв’язків в апараті урядового уповноваженого з антикорупційної політики Володимир Кочетков-Сукач розповів, що завдяки журналістському розслідуванню було викрито факт родинних зв’язків і конфлікту інтересів: батько керівника Держлікслужби Олексія Соловйова є управляючим двох компаній — ТОВ «Істок Плюс» та ТОВ «Істок Плюс ЛТД», які є проміжною ланкою в корупційній схемі. За останній рік доходи цих компаній зросли на 77%.

— Нині МВС і СБУ проводять службове розслідування. Ми чекаємо на порушення кримінальної справи. Це стане підставою для зняття з посади керівника Держлікслужби Олексія Соловйова, а сама служба виконуватиме виключно функцію інспектування. У нас є проект її реформування, — повідомив Володимир Кочетков-Сукач.

За словами міністра, незабаром будуть розслідувані всі факти правопорушень у скандальному будівництві кількох об’єктів під час підготовки до Євро-2012. Зокрема, до СБУ передадуть докази відмивання коштів на будівництві перинатальних центрів та будівництві в «Охматдиті». Кошториси будівництв були штучно збільшені втричі.

Олег Мусій повідомив про внесення до Верховної Ради норми законопроекту про механізм референтних цін.

— Він має набути чинності у січні наступного року і стати основою для формування цін на ліки як для державних закупівель, так і на ринку загалом. Ми очікуємо, що це дасть змогу знизити ціни на ліки на 20—30%. Ця схема буде запроваджена передовсім для хворих на СНІД, цукровий діабет, туберкульоз. На жаль, у нас понад 70% ліків іноземного виробництва, а ціни на них жорстко прив’язані до курсу долара. Нині ми спостерігаємо зростання цін на рівні 50—60%. Як тільки курс долара стабілізується, вони будуть відповідно редагуватись, — повідомив він.

Олег Мусій ще раз наголосив на тому, що докладе всіх зусиль, щоб побороти корупцію. «Для цього у мене є повноваження, є сила Майдану, який, власне, і делегував мене на цю посаду, а також є команда», — сказав він.