Якби півроку тому мешканцям цього регіону хтось сказав, що невдовзі вони житимуть як у середньовіччі — без електрики, водопостачання та інших зручностей, вони нізащо не повірили б. Але реальність виявилася гіршою від найпохмуріших прогнозів. Нині, за даними Луганської облдержадміністрації, внаслідок збройного конфлікту в регіоні пошкоджено і зруйновано понад 3700 об’єктів, а загальна сума збитків перевищує 3,1 мільярда гривень. Чи не найбільших руйнувань та ушкоджень зазнали об’єкти електропостачання — кількість таких сягнула вже за 3,3 тисячі. Внаслідок цього на початок вересня без струму залишились 116 населених пунктів області.

Саме проросійським сепаратистам мають бути «вдячні» мешканці регіону за те, що опинилися нині в середньовіччі. Фото з сайту ukrain.bazaza

Зручний момент, щоби помститися

 У Луганському енергетичному об’єднанні (ЛЕО) одними з перших відчули на собі всі «принади» нового порядку, які почали встановлювати ті, хто взяв собі право вирішувати долю всього регіону. Як повідомляли ЗМІ, ще 2 липня в об’єднання прийшли представники так званої ЛНР, які поставили адміністрацію перед фактом: відтепер, за вказівкою самопроголошеного «губернатора» краю Валерія Болотова, на підприємстві працюватиме його уповноважена особа. «Смотрящій» матиме доступ до інформації про клієнтів, а також фінансової документації підприємства.

 Не залишили без своєї «уваги» підприємство й ображені на ЛЕО. Адже, як зазначав «Урядовий кур’єр» у публікації «Чиї ж інтереси відстоює чиновник» за 4 березня ц. р., служба безпеки підприємства торік виявила групу контролерів, які штрафи з крадіїв електроенергії клали до своєї кишені, тому всіх їх звільнили з роботи. Зверталося керівництво підприємства і до СБУ, внаслідок чого було притягнуто до кримінальної відповідальності як працівників підприємства, так і правоохоронців, які були у змові з ними.

 Не менш гучним був і скандал, що виник внаслідок протистояння між керівництвом ЛЕО та першим заступником тодішнього голови облдержадміністрації Едуардом Лозовським — соратником керівника фракції регіоналів у парламенті Олександра Єфремова. Чиновник прагнув «нагнути» енергетиків, щоб ті оплатили роботи з енергозабезпечення великого торгового центру, за яким проглядалася постать його рідного брата. Як було вказано у вже згаданій публікації «Урядового кур’єра», Едуард Лозовський став відомим широкій громадськості після того, як ЗМІ оприлюднили інформацію про судовий позов «Лозовський проти Оксенюка (штат Невада, США)», внаслідок якого «засвітилися» такі відомі регіонали, як Єфремов, Тихонов, Іванова. Виявляється, Едуард Мойсейович інвестував свої та їхні мільйони доларів не у відродження рідної Луганщини, а в американську економіку через фірму «TBM Holdings». З чого проситься висновок, що Луганщина була цікавою регіоналам доти, доки її можна було використовувати як дійну корову.

 Коли ж стало очевидним, що з приходом нової влади цьому буде край, вони запустили в дію сконструйований Кремлем механізм сепаратизму. Так почалася братовбивча війна, в якій велику роль відіграють різні авантюристи, корупціонери і бандити, а зомбованим російською пропагандою мешканцям «надали право» помирати за псевдоідеї. Як наслідок, під прикриттям вакханалії беззаконня, що чиниться на захопленій проросійськими сепаратистами території, дехто не проти звести старі рахунки з недругами. Оскільки ж серед сепаратистів опинилася й більшість тих, кого з Луганського енергетичного об’єднання звільнили свого часу за здирництво, різні махінації, оштрафували за крадіжки електроенергії, то, як кажуть, прийшов їхній час: частину адмінбудівлі об’єднання просто «розстріляли» з гранатомета. Однак керівництво об’єднання хвилювалося передусім за життя своїх працівників. Тому адміністрацію евакуювали в населений пункт області, що зараз перебуває під контролем українській армії.

Найболючіші втрати — людські

 Але навіть це не убезпечило людей від трагедій, оскільки їм доводиться відновлювати електропостачання скрізь, де це тільки можливо. Хоча територія робіт постійно звужується через бойові дії. На початок вересня в регіоні пошкоджено або знищено майже 750 ліній електропередач, сотні великих і малих трансформаторних підстанцій, а загальна сума збитків, за попередніми підрахунками, сягнула для підприємства майже 600 мільйонів гривень. Приміром, лише заміна 16 високовольтних трансформаторів коштуватиме об’єднанню понад 120 мільйонів гривень.

Проте керівництво ЛЕО вважає найтрагічнішими не матеріальні, а передусім людські втрати. Так, черговий автомобіль, який виїхав на ліквідацію аварії, підірвався на міні, яку заклали терористи за 20 кілометрів від місця боїв. Загинув електромонтер, з важкими контузіями потрапили до лікарні водій і майстер аварійної бригади. Ті ж, хто працює на захопленій проросійськими силами території, потрапляють під пресинг терористів: спершу забирають спеціалізовані автомобілі аварійних бригад для своїх потреб, а потім змушують енергетиків ліквідовувати аварії на лініях електропередач без спеціального обладнання під дулами автоматів. За період бойових дій терористи самопроголошеної ЛНР присвоїли більш як 40 спеціалізованих автомобілів Луганського енергетичного об’єднання, залишивши аварійні бригади без транспорту та обладнання, необхідного для ліквідації аварійних ситуацій на лініях електропередач. Тож саме проросійським сепаратистам мають бути «вдячні» мешканці регіону за те, що опинилися нині в середньовіччі.

Постійна загроза для життя енергетиків безумовно внесла свої негативні корективи в життя об’єднання. Внаслідок цього його колектив, який раніше налічував понад 6,5 тисячі працівників, нині значно зменшився. Звільнилися або виїхали із зони бойових дій понад тисяча працівників. А втрата кваліфікованого персоналу, особливо диспетчерів, — це теж одна з найвідчутніших проблем для об’єднання. Адже останні є тими професіоналами, без яких не може обійтися жодне енергопідприємство, оскільки від них залежить нормальне функціонування всієї енергосистеми регіону. В тому числі подача електроенергії, координація роботи аварійних бригад, убезпечення людей від потрапляння під напругу електроліній тощо. Для того щоб підготувати такого професіонала до самостійної роботи, потрібен щонайменше рік.

 Безумовно, ті, хто в буквальному сенсі цього слова несуть світло і тепло в оселі луганчан, нині перебувають і працюють у надзвичайно складних умовах. Але в ЛЕО налаштовані оптимістично, оскільки впевнені, що вся Україна допоможе відновлювати енергопостачання Луганщини. Адже про таку готовність вже заявили енергетики з інших регіонів країни. Та й самі працівники об’єднання, як тільки трапляється затишшя в бойових діях, намагаються ефективно використати кожну хвилину. Так, днями вдалося підключити до електроенергії окремі райони і будинки Луганська. Електрику вже почали подавати також на насосні й каналізаційні станції, щоб згодом налагодити водопостачання і забезпечити відведення стічних вод. Одне слово, всі налаштовані на відновлення енергосистеми регіону, головне, щоб якомога швидше в регіоні запанував мир…

Василь ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»