«Коронація слова» готується до 15-річчя. З цього приводу засновники премії зібрали прес-конференцію. За ці роки конкурс відкрив для читачів 397 письменників. Засновниця «Коронації» Тетяна Логуш називає їх «третьою хвилею української літератури».

«Коронація слова» прийняла програму «Воскресіння розстріляного відродження». Організатори закликають писати про авторів 20—30 років минулого століття, яких занапастив сталінський режим. Історики вказують, що було знищено близько 500 українських літераторів.

Змагатимуться лауреати

Тетяна Логуш, голова правління Фонду «Мистецька скарбниця», запропонувала створити яскраві белетризовані біографії постатей розстріляного відродження. Конкурс запроваджує нові премії за твори такого спрямування. Їх приймають до 1 грудня.

П’ятнадцятий конкурс вирізнятиметься тим, що відбудуться змагання «Гранд Коронації слова», тобто вже відзначених першою премією.

Співзасновник конкурсу Юрій Логуш, президент Київської школи економіки, представив книжку «Сучасна українська белетристика: координати «Коронації слова». В ній досліджено характерні риси та домінантні тенденції початку ХХІ століття на прикладі переможців Всеукраїнського літературного конкурсу в усьому жанровому різноманітті. Юрій Логуш відзначив засилля на телеекранах творів про російських бандюків та слабку пропаганду української літератури. Пані Логуш додала, що  для популяризації читання «Коронація слова» домовляється з міськрадами великих міст про розміщення персон сучасної української літератури на сітілайтах.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко позитивно оцінив багаторічну та системну працю «Коронації». Відзначені на конкурсі сценарії стають основою сучасних фільмів. Він також повідомив, що конкурс кінопроектів для часткового фінансування Держкіно подовжено до 31 жовтня.

До речі, кінорежисер Олесь Санін казав мені, що зацікавився сценарієм Віри Мельник про Григорія Сковороду. Але автор не погодилася на істотні зміни в сценарії.

Пилип Іллєнко зауважив, що робота над фільмом «Гніздо горлиці» за «коронованим» сценарієм триватиме — Держкіно виділило кошти. Хоч актриса Римма Зюбіна, яка грає головну героїню — заробітчанку, не підтвердила цього: «Ми не відчули допомоги». Актриса озвучила свою мрію про роль Квітки Цісик і готова матеріально підтримати літературну основу твору про співачку в рамках «Коронації».

Нагороди чекають на переможців. Фото з сайту koronatcia-slova-tvoemisto.tv

Номінація «за кращу військово-патріотичну пісню»

Римма Зюбіна закликала передавати книжки до армійських бібліотек і вже готова доставити 400 творів новітньої української літератури.

Тетяна Логуш особисто опікується доставкою книжок пораненим у шпиталь. Вона зазначила, що «слово теж зброя», вказала, що введено номінацію «за кращу військово-патріотичну пісню».

Представник Міністерства оборони Олексій Сергієнко очікує, що церемонія нагородження п’ятнадцятої «Коронації» відбудеться у Центральному будинку офіцерів. Він повідомив: «Міністерство вже п’ятий рік проводить конкурс творів на військово-патріотичну тематику імені Богдана Хмельницького, його підсумки підіб’ють у жовтні. На переможців очікують дві премії по 10 тисяч гривень».

Представник Міністерства культури Марія Височанська розповіла про закупівлю відомством  творів, відкритих конкурсом, для бібліотек. Цікаво було б почути аналіз їх затребуваності.

Олена Голубєва, керівник студії «Червоний собака», говорила про співпрацю режисерів анімації та конкурсантів. Анімація може стати потужним виховним чинником дітей і вражати метафоризмом дорослих. Журі конкурсу чекає на сценарії для анімації обсягом до 15 сторінок. Тетяна Логуш зауважила, що номінації для дітей стали більш розширеними.

Поки що вона не відчула запиту видавців на українську белетристику. Таке враження, що у видавництвах і книгарнях не планують зупиняти засилля російських книжок про їхніх героїв-силовиків.

Насамкінець.. На зустрічі представник донецької культурної спільноти запропонував розглянути питання статусу митців, їхньої затребуваності в суспільстві та підтримки державою. Поки що важко говорити про підвищення державою статусу митця, коли з бюджету Міністерства культури знімають понад 110 мільйонів гривень. 

Георгій-Григорій ПИЛИПЕНКО
для «Урядового кур’єра»